Een smarthome heb je om energie te besparen, geld te besparen, maar ook om te zorgen dat klusjes die niet per se je favoriete hobby zijn, wat beter behapbaar worden. Een slimme wasmachine bijvoorbeeld, die kan je veel werk schelen. Je moet er echter wel wat voor over hebben. Dit zijn de voordelen en de nadelen van dat slimme witgoed.
Je huis slimmer maken, dat doe je al snel met een paar lampen. Maar hoe zit dat met wassen? Een wasautomaat is een prijziger product: heb je baat bij een slim exemplaar?
Voordeel: je weet wanneer de was klaar is
Een slimme wasmachine is een wasmachine die op het internet is aangesloten. Je maakt op die manier via een app contact met je wasmachine en zo kan hij je een melding geven wanneer de was is gedaan. Heb je bijvoorbeeld je wasmachine in de schuur staan, dan hoef je niet vier keer schoenen aan te doen en je door de winterkou te begeven naar de wasmachine, om te kijken hoe lang hij denkt nog bezig te zijn. Want we weten allemaal dat wasmachines over het algemeen geen genieën zijn in het inschatten van hoe lang ze nog aan het werk zijn. Met een slimme wasmachine hoef je niet steeds zelf te kijken: die stuurt je gewoon een melding op je smartphone dat hij klaar is.
Nadeel: je moet alsnog veel zelf doen
Een slimme wasautomaat is alleen slim: hij is geen robot. Dat betekent dat je alsnog zelf de was moet verzamelen en in de trommel moet doen en deze er ook weer uit moet halen. Je moet ook zelf bedenken of je met kleurwas te maken hebt of met zwarte was, al zijn er wel wasmachines die je een seintje kunnen geven als je toch per ongeluk een zwarte handdoek tussen je kleurrijke zomerjurkjes hebt gestopt. Echter blijft het ook hier aan jou de taak om dat kledingstuk uit de wastrommel te halen.
Voordeel: je kunt hem op afstand aanzetten
Wil je liever niet dat de was te lang in de trommel zit nadat hij is gewassen? Je kunt het alvast in de trommel doen voordat je naar je werk gaat en de slimme wasautomaat op afstand aanzetten. Zo kun je zorgen dat de was draait voordat je werkdag voorbij is en ben je op een goed moment thuis om de was ofwel in de droger te stoppen, ofwel uit te hangen.
Nadeel: ze zijn erg prijzig
Een wasautomaat is al een vrij prijzige aankoop: je bent er sowieso honderden euro’s aan kwijt. Wil je er ook nog een met slimme mogelijkheden, dan ben je vaak nog meer geld kwijt. Het is natuurlijk allemaal extra en dat betekent dat witgoedfabrikanten er een meerprijs voor rekenen. Een meerprijs die je juist bij zo’n grote aankoop misschien liever niet betaalt.
Voordeel: minder wasmiddel nodig
Slimme wasautomaten zijn vaak voorzien van een reservoir voor wasmiddel. Eentje waarbij je zelf af en toe het nodige wasmiddel toevoegt, waarna de wasautomaat elke was weer zelf bedenkt hoeveel hij nodig heeft. Dit betekent dat je minder wasmiddel gebruikt en dat is veel beter voor zowel je portemonnee als de wasautomaat en je kleren. De wasautomaat komt niet vol te zitten met overtollig wasmiddel en je kleding heeft er ook baat bij als er niet te veel wasmiddel wordt gebruikt.
Nadeel: ze kunnen gevaarlijk zijn
Een wasautomaat zal niet zomaar je kleding opslokken, maar een slimme wasmachine kan wel gevaarlijk zijn. Omdat hij zich op het internet bevindt, kan hij ten prooi vallen aan hackers. Die kunnen dan bijvoorbeeld je wifi bereiken en met andere verbonden apparaten en mogelijk met je gegevens aan de haal gaan. Je bent dus bij aankoop van je wasmachine afhankelijk van de fabrikant en zijn updatebeleid. Besluit bijvoorbeeld Samsung zijn slimme Ecobubble-wasmachine op een bepaald moment niet meer te ondersteunen, omdat er al 5 andere varianten zijn geweest, dan heb je kans dat hackers misbruik maken van een zwakte dat in de software van je ‘oude’ wasautomaat zit (en blijft zitten, omdat hij immers niet wordt geüpdatet). Juist een wasautomaat moet lang meegaan en ben je dus afhankelijk van of een fabrikant hem ook zo lang blijft ondersteunen.
Voordeel: je wasautomaat kan je adviseren
De ene slimme wasautomaat is de andere niet, maar er zijn varianten die je advies kunnen geven over welk programma het beste bij de was past. Vaak moet je hiervoor wel zelf wat vragen beantwoorden, want over het algemeen zijn wasautomaten meestal nog niet zo slim dat ze je hele was en de type stoffen kunnen analyseren. Het voordeel van ‘overleg’ met je wasautomaat over de programma’s is dat het apparaat uiteindelijk ook een soort snelkiestoets krijgt waarbij je sneller het programma kunt kiezen dat je vaak gebruikt. Zo kies je samen een programma dat perfect past bij je was, waardoor je kleding langer meegaat.
Voordeel: hij vertelt je wat er aan de hand is
E05, E05! Soms knippert er een foutmelding in het scherm van je wasautomaat en moet je daar iets mee. Je googelt en dan zie je: aha, het filter zit waarschijnlijk vol. Een slimme wasautomaat kan vaak duidelijker en sneller zeggen wat er aan de hand is, zodat je actie kunt ondernemen. Denk aan een deur die niet goed is gesloten, een filter dat nodig een schoonmaakbeurt nodig heeft of een ingewikkelder technisch probleem. Een wasautomaat die ook in dit soort gevallen met je meedenkt is een grote plus, omdat je sneller bij de oplossing bent.
Meer informatie
Wil je meer weten over slimme wasautomaten? Lees dan ook onze speciale pagina ‘slimme wasmachine‘.
Reacties (0)