Apple stopt voorlopig met doorsturen opnames van Siri

02 augustus 2019 2 Minuten 0 Reacties
Apple-Homepod

Apple stopt voorlopig met het doorsturen van de opnames gemaakt met Siri. Afgelopen maandag lag het bedrijf onder vuur toen bekend werd dat foutieve activatie ervoor zorgde dat het bedrijf mee kon luisteren naar zakendeals, drugsdeals of tijdens de seks.

Afgelopen maandag werd via een klokkenluider bekend dat Apple mee kon luisteren naar opnames gemaakt met de virtuele assistent Siri. Het bedrijf maakt nu bekend om voorlopig wereldwijd te stoppen met het doorsturen en meeluisteren van de opnames.

Na een grondige evaluatie heeft Apple bekendgemaakt dat ze voorlopig stoppen met het laten meeluisteren van opnames gemaakt met Siri. In de toekomst wil het bedrijf dit mogelijk weer terugdraaien, maar dan gebruikers de keuze geven of ze mee willen werken aan het verbeteren van Siri. Op dit moment hebben gebruikers deze keuze niet. Dat is best opmerkelijk te noemen, want Apple wil juist bekendstaan als een bedrijf waar privacy voor gebruikers hoog in het vaandel staat.

Niet alleen Apple, maar ook Google en Amazon met respectievelijk Google Assistant en Amazon Alexa lagen eerder al onder vuur voor deze praktijken. Dit doen ze om de stemassistenten te verbeteren. Zo willen ze foutieve activatie voorkomen en zorgen dat gebruikers betere antwoorden krijgen op vragen. Alhoewel de opnames vaak anoniem gemaakt worden, bleek het soms toch mogelijk om individuen te achterhalen en gaan de bedrijven niet goed om met de opgeslagen data. Zo werd in het geval van Siri het Apple ID wel verwijderd, maar werden app-data, locatie en contactinformatie volgens de klokkenluider wel gewoon doorgestuurd.

Advertentie

Meeluisteren bij drugsdeals en seks

Volgens Apple luistert het bedrijf bij minder dan 1 procent van de gesprekken mee om Siri te kunnen verbeteren. Overigens bleek dat met name de HomePod en Apple Watch verantwoordelijk zijn voor foutieve activatie. Vooral die laatste kan soms wel tot dertig seconden opnemen zonder dat gebruikers dit doorhebben. Zo bleken opnames omtrent zakendeals, medische kwesties, drugsdeals en seks doorgestuurd te worden zonder dat gebruikers dit wisten. Voorlopig worden opnames in ieder geval niet meer doorgestuurd naar de ingehuurde bedrijven die deze voor Apple analyseren.

Reacties (0)