Automatische communicatie met HDMI-CEC
Eén van de meest simpele oplossingen om het aantal afstandsbedieningen te minimaliseren is HDMI-CEC. HDMI-CEC, waarin CEC staat voor Consumer Electronic Control, is een functie van HDMI. Met de functie is het eenvoudiger om apparaten met elkaar te koppelen en vooral ook te laten communiceren. Dit gebeurt door een apart signaal, puur ingezet voor communicatie, via de HDMI kabel die tussen twee apparaten is gelegd te laten lopen. HDMI-CEC wordt door alle HDMI kabels ondersteund maar de implementatie van de functie in hardware ligt aan de fabrikant van de betreffende hardware. Middels HDMI-CEC kun je met de afstandsbediening van één apparaat ook andere apparaten bedienen. Zet je bijvoorbeeld de tv aan dan springt automatisch de home cinema-set aan. Ook kun je het volume van de home cinema-set bedienen met de afstandsbediening van de tv. Echter, HDMI-CEC is geen complete oplossing. De werking ervan is afhankelijk van de fabrikant en deze fabrikant maakt optimale werking vaak alleen mogelijk met andere producten van hetzelfde merk. Daarbij heb je weinig controle over HDMI-CEC; er zijn nauwelijks instelmogelijkheden en vaak werken bepaalde functies niet of niet soepel. Het is echter wel een eerste stap in het verminderen van het aantal afstandsbedieningen.
Extra mogelijkheden van de afstandsbediening
Steeds meer apparaten voor het home cinema-systeem komen met afstandsbedieningen die over meer knoppen en meer slimme functies beschikken. Op het gebied van tv zien we de trend dat afstandsbedieningen kunnen leren. Zo heeft Samsung een systeem ontwikkeld waarbij de via HDMI aangesloten apparatuur automatisch herkend wordt en je met de afstandsbediening van de tv deze apparatuur kunt bedienen. LG heeft een vergelijkbare functie en andere fabrikanten komen hier op korte termijn ook mee. Bovendien kunnen veel afstandsbedieningen geprogrammeerd worden; je kunt codes van aangesloten apparaten toevoegen waardoor je ze middels de afstandsbediening van de tv kunt bedienen. Hoe dit werkt lees je in de handleiding van je specifieke apparaat.
Als je een receiver hebt dan is de kans groot dat je hier een afstandsbediening met een flink aantal knoppen bij gekregen hebt. Deze afstandsbediening is niet voor niks zo uitgebreid. Net als de receiver het middelpunt van je home cinema-systeem moet zijn is dat ook de bedoeling van de afstandsbediening. Deze beschikt vaak over knoppen voor de basisbediening van je mediaspelers en je tv, zodat je met één afstandsbediening en een paar drukken op de knop direct aan de slag kunt. Echter, in al deze gevallen (welke afstandsbediening je ook gebruikt) is het aantal knoppen voor de gekoppelde apparaten klein. Wil je bijvoorbeeld in de instellingen van je tv duiken als je de afstandsbediening van je receiver gebruikt, dan zul je alsnog de afstandsbediening van de tv erbij moeten zoeken. Hetzelfde geldt wanneer je de afstandsbediening van de tv programmeert voor de settopbox of Blu-ray speler; veel instellingen of opties zijn alleen toegankelijk middels de afstandsbediening van het betreffende apparaat. De reden hiervoor is simpel; de lay-out van elke afstandsbediening is anders, de functies zijn op elk apparaat anders en de bediening verloopt op elk apparaat anders.
Apps voor smartphones
Nagenoeg elke grote fabrikant van av-apparatuur heeft tegenwoordig zijn eigen app(s) voor smartphones. Middels deze apps zijn de apparaten van de betreffende fabrikant te bedienen. Onder meer Samsung, LG, Panasonic, Sony, Philips, Denon, Onkyo, Marantz en Yamaha bieden uitgebreide apps waarmee het apparaat waartoe de app behoort bediend kan worden. Mocht je apparaten van hetzelfde merk hebben dan is het soms mogelijk om middels één app meerdere apparaten te bedienen. Heb je echter een tv van Sony, een blu-ray speler van Panasonic en een receiver van Marantz dan moet je aan de slag met drie apps. Deze staan echter wel op één smartphone en dus verminder je het aantal apparaten dat je moet gebruiken.
Universele afstandsbedieningen
Bij een universele afstandsbediening denk je waarschijnlijk aan zo’n plastic en groot geval dat voor een paar tientjes bij de Action ligt maar die slaan we in dit artikel even over. Deze afstandsbedieningen zijn net zo (on)handig als de afstandsbedieningen van de apparaten zelf en voegen weinig toe. Nee, we hebben het onder dit kopje over echte en geavanceerde universele afstandsbedieningen.
Het beste voorbeeld is een universele afstandsbediening waar we zelf ook gebruik van maken; de Logitech Harmony Elite. Logitech heeft een groot assortiment aan universele afstandsbedieningen en met de Elite heb je direct ook het meest geavanceerde model in handen. Het grote voordeel van deze accessoire is dat het een compleet pakket is; een afstandsbediening met touch-display, een hub voor communicatie, een app voor instellingen en virtuele afstandsbediening, en infraroodverlengers. Je kunt afstandsbedieningen van bijna alle apparaten en merken aan de Harmony Elite toevoegen en bovendien kun je zelf knoppen toevoegen/programmeren. Door het touch-display is het mogelijk in de instellingen van apparaten te duiken, zenders direct aan te tikken en extra opties toe te voegen. Daarbij kun je routines aanmaken waardoor je met één druk op de knop diverse apparaten aanzet. Je kunt zelfs smart home-apparatuur als lichten en de thermostaat bedienen met deze afstandsbediening. De infraroodverlengers zorgen ervoor dat je de apparatuur netjes in een kast kunt wegwerken zonder de bediening in de weg te staan. Kortom, de meest handige, complete en uitgebreide oplossing waarmee je maar één afstandsbediening overhoudt. Maar daar betaal je ook voor; de Harmony Elite kost zo’n 250 euro.
Er zijn echter meerdere mogelijkheden. Zo heeft logitech ook goedkopere universele afstandsbedieningen in het assortiment. Deze moeten het bijvoorbeeld doen zonder de app en de smart home-integratie. Ook zijn de aanpassingsmogelijkheden kleiner. Het ligt er maar net aan hoeveel apparaten je hebt staan en hoe uitgebreid je de bediening met één afstandsbediening wilt hebben. Er zijn ook andere fabrikanten die universele afstandsbedieningen aanbieden, waaronder One For All. Deze afstandsbedieningen zijn echter niet voorzien van een display, een stuk minder geavanceerd en minder te personaliseren. Marmitek heeft ook verschillende oplossingen, waaronder een accessoire met infraroodverlengers en een app voor je smartphone. Je apparaten kunnen weggewerkt worden en de volledige bediening vindt plaats via je smartphone.
Lees ook onze review van de Logitech Harmony Elite afstandsbediening.
Meer informatie
Wil je meer weten over het aansluiten, het gebruik en het installeren van home cinema-apparatuur? Neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je honderden tips en adviezen.
Reacties (1)