ADV: Google Nest Wifi – overal snel en betrouwbaar wifi in huis

29 mei 2020 6 Minuten 0 Reacties
google-nest-wifi-afb-1

Google Nest Wifi is een nieuw mesh wifisysteem voor in huis. Met Nest Wifi zorg je ervoor dat je overal in huis snel en betrouwbaar internet hebt. En je hoeft hiervoor de verschillende wifipunten niet eens te verbergen! In dit artikel vertellen we je alles over het nieuwe systeem van Google.

Het principe van een meshnetwerk is dat je overal in huis goed internet hebt door modules (ook wel Nest Wifi-punten genoemd) te plaatsen. Mocht je met je smartphone door het huis lopen, dan maakt die automatisch verbinding met het dichtstbijzijnde Nest Wifi-punt voor een stabiele verbinding.

Meshnetwerken zijn in de basis zo opgezet, dat je altijd extra modules kunt toevoegen. Je kunt er meerdere apparaten op aansluiten (net zoals op een normale router), terwijl er geen opstoppingen ontstaan op het netwerk en er geen bandbreedte is voor alles in huis.

Hoe werkt Google Nest Wifi?

Je gebruikt Google Nest Wifi als volgt. Eerst plaats je de router die je koppelt aan je modem. Vervolgens plaats je een aantal modules in huis, bijvoorbeeld op plekken waar veel apparaten staan of waar je een minder goede verbinding hebt. Alle Nest Wifi-modules vormen samen een netwerk; je kunt dus in principe het draadloze netwerk van je eigen modem uitschakelen.

Advertentie

De installatie gaat gemakkelijk en snel via de Google Home-app op Android en iOS. Daarmee voeg je niet alleen nieuwe Nest Wifi-punten toe, ook zie je hier hoe snel je netwerk is en welke apparaten verbonden zijn. Verder is het zo dat het strakke design van Nest Wifi zich ervoor leent dat de modules in het openbaar geplaatst kunnen worden: je hoeft ze dus niet te verstoppen. Dat heeft als grote voordeel dat het bereik van de punten niet beperkt worden door obstakels, zoals deuren en kastjes.

Google Nest Wifi – router en punten

Elke Google Nest Wifi-router kan een gebied van maximaal 120 vierkante meter van een snelle en betrouwbare wifidekking voorzien. Het systeem zorgt op de achtergrond voor een stabiele verbinding. Loop je door het huis tijdens het videobellen, dan merk je niet dat je smartphone ondertussen wisselt van Nest Wifi-punt.

De losse Google Nest Wifi-punten voegen nog eens 90 vierkante meter toe aan dekking. Je kunt de nieuwe Nest Wifi-punt toevoegen aan je netwerk waar een Nest Wifi-router is of je voegt hem toe aan je bestaande Google Wifi-netwerk. Google Wifi is het meshnetwerk dat vier jaar geleden op de markt kwam en dus ook compatible is met het nieuwe systeem. Heel handig.

Wat de Nest Wifi-punten zo uniek maakt, is dat ze ook kunnen fungeren als een Google Assistent-speaker. Haal je dus zo’n punt in huis, dan krijg je ook meteen toegang tot een slimme speaker. Met het systeem kan de Google Assistent niet alleen vragen beantwoorden middels de ingebouwde microfoon en speaker, ook kun je andere slimme apparaten in huis aansturen, vragen om een berekening te doen, recepten opzoeken en nog veel meer.

Dat betekent dus dat je met Google Nest Wifi in huis dus géén extra slimme speakers in huis hoef te halen. Had je dus al een Google Home- of Assistent-speaker op het oog, dan zit je met Nest Wifi in één keer goed. Zo kun je dus allerlei andere apparaten in huis aansturen. Heb je slimme lampen? Dan kun je aan Nest Wifi vragen of die de lampen aan of uit wil doen. Heb je een slimme stofzuiger? Dan hoort dat ding je overal in huis, waardoor je zeker weet dat je zelf niet hoeft stof te zuigen.

Spraakcommando’s

Ook kun je natuurlijk naar je favoriete muziek luisteren en middels spraakcommando’s verschillende dingen voor je netwerk regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een gastnetwerk opzetten, wifi tijdelijk pauzeren voor sommige apparaten en het wachtwoord opvragen en die presenteren op een smart display zoals de Google Nest Hub.

Wanneer je het pakket met de Google Nest Wifi-router en -punt koopt, dan kun je tot wel tweehonderd apparaten aansluiten. Ook kan het systeem meerdere videostreams aan in 4K en kun je er meer dan prima mee online gamen.

Als eigenaar van de oude Google Wifi is het bovendien goed om te weten dat Nest Wifi twee keer zo snel is en een bereik heeft die tot 25 procent groter is. Mocht je dus in de markt zijn voor een nieuwe of extra module, dan doe je er goed aan Nest Wifi toe te voegen aan je bestaande netwerk.

Specificaties Google Nest Wifi

Allemaal leuk en aardig, maar wat gaar er nou schuil onder de motorkap van de Google Nest Wifi? Beide apparaten bieden ondersteuning aan voor 802.11s/a/b/g/n/ac. Dat is de wifistandaard die elk modern apparaat ondersteunt, waardoor je dus good to go bent. Verder ondersteunt Nest Wifi de banden 2,4 en 5 GHz. Dat betekent dat je dus toegang krijgt tot sneller internet wanneer je apparaten hebt die 5 GHz ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan je gameconsole of smartphone.

Ook beschikt Nest Wifi beschikt over een 64-bit ARM quadcore processor, geklokt op 1,4 GHz. Daarnaast beschikt de router over 1 GB aan werkgeheugen en beschikken de losse Nest Wifi-punten over 764 MB aan werkgeheugen. Ook beschikt de router over 4 GB aan interne opslagruimte, terwijl de andere modules over 512 MB aan opslagruimte beschikken. Daardoor kan het systeem dus zoveel apparaten hebben én snel blijven.

Advertentie

Bovendien is het goed om te weten dat Google Nest Wifi AC2200 aan boord heeft. Hierdoor weet je zeker dat je een gecombineerde, maximale snelheid van 2200 Mbps in huis haalt. Dat is zo goed als een verdubbeling in vergelijking met het vorige model. Heb je thuis een lekker vet internetabonnement, dan weet je ook zeker dat Nest Wifi daar het maximale uit kan halen.

Verder beschikt de router over 2 ethernetpoorten. Daardoor is het mogelijk dat je andere apparaten bedraad aansluit. Denk daarbij aan een NAS, waar je lokaal content op geplaatst hebt. Of wat dacht je van een smarthomehub, zoals die van Fibaro, KlikAanKlikUit of Homey? Natuurlijk kun je er ook de nodige hubs voor beveiligingssystemen van onder meer Arlo of Eufy aan koppelen. Of gewoon je tv of spelcomputer erop aansluiten, mocht je bekabeld in dat geval beter vinden.

Google Nest Wifi is nu te koop

Google Nest Wifi is nu verkrijgbaar in Nederland bij onder meer MediaMarkt. Je kunt er niet alleen een compleet nieuw netwerk mee opzetten in huis, ook kun je je bestaande Google Wifi-netwerk ermee uitbreiden.

Dit artikel is geschreven in opdracht van MediaMarkt.

Reacties (0)