Zo gaat de accu van je Android tablet of smartphone langer mee

25 oktober 2016 + 10 minuten 1 Reacties
accu

Voor veel mensen blijft accuduur een heikel punt. Veel apps draaien op de achtergrond en verbruiken zo onnodig veel energie. Daarnaast zijn er ook enkele apps die claimen je accuduur te verlengen, iets wat niet het geval is op Android. In dit artikel geven we je zowel tips om beter de dag door te komen, als om de gehele levensduur van de accu van je smartphone of tablet te verlengen.

Houd het overzicht

In Android kan je makkelijk zien waar je meeste stroom heengaat. Via instellingen, accu krijg je een overzicht met daarin de apps die de meeste energie verbruiken. Meestal zijn dit je scherm en het Android-systeem. Het item dat verreweg de meeste stroom verbruikt is je scherm. Als je de helderheid en time-out van je scherm naar beneden instelt kan dit op de lange termijn veel accu schelen.

Daarnaast zoekt je telefoon continu naar een nieuw signaal, wat veel stroom kost. Daarom vergt het reizen met een smartphone ook meer energie dan dat je op één plek blijft. Het is ook slim als je telefoon zich tijdelijk in een metalen omgeving bevindt, zoals een kluis of auto, om vliegtuigmodus in te schakelen. Anders blijft je apparaat zoeken naar masten die hij niet kan vinden.

Naast vliegtuigmodus is de functie “accubesparing” vanaf Android 5 aanwezig. Deze functie beperkt onder andere achtergrondprocessen, de helderheid van het scherm, zet de processor op een lager toontje, en zet animaties uit. Het resultaat? Een langzame, schokkende telefoon, die ineens veel langer met de accu meegaat. Gebruik deze functie dan ook alleen maar als je je telefoon weinig nodig hebt. Via instellingen, accu, opties staat er het item “accubesparing.” Je kan instellen dat deze automatisch wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld als je nog 5% of 15% hebt. De statusbalk en navigatieknoppen worden oranje zodat je weet dat je accubesparing ingeschakeld hebt.

Ook kunnen bepaalde apps je telefoon op de achtergrond leegtrekken. Mocht je in bovenstaand genoemde overzicht niks vreemds tegenkomen, dan kan je nog altijd per app checken hoeveel energie deze heeft verbruikt. Via instellingen, apps, accu kan je per app zien hoeveel stroom deze heeft gebruikt. Zo kan je ook zien hoe lang een app op de achtergrond actief is geweest, en deze zo nodig stoppen. Zo zie je hierboven Buienalarm en Whatsapp en hun verbruik op mijn telefoon.

Een herstart op je telefoon doet ook wonderen: dan wordt Android even op 0 gezet en worden alle apps/processen gesloten. Dit komt zowel je snelheid als accuduur ten goede.

Blijf bij deze apps weg

Er zijn een aantal apps berucht vanwege hun verbruik op Android. AVG, van de virusscanners, heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij kwamen na analyse van meer dan 3 miljoen Android apparaten tot onderstaand overzicht van apps die het meeste stroom verbruiken.

Niet verrassend staat Facebook helemaal bovenaan bij de apps die automatisch opstarten en op de achtergrond runnen. Deze app is berucht voor zijn stroomverbruik en het continu verversen op de achtergrond zonder dat jij het doorhebt. Andere populaire apps zijn Google Maps, Facebook Messenger, Instagram en Whatsapp.

Snapchat kan er ook wat van, deze staat op nummer 1 qua verbruik van de apps die door de gebruikers worden gebruikt. Spotify is bij gebruik ook een dorstige app. Wil je een lange accuduur op je Androidapparaat, dan is het aan te raden deze apps te vermijden. Gebruik zonodig de webversie van Facebook, en chat via je laptop. Whatsapp Web en Spotify zijn ook via de tablet / laptop te gebruiken.

Gebruik geen “cleaning apps”

Let ook op nummer 5 bij de tweede tabel, een app genaamd “Cleanbooster.” Dit soort apps doen je accuduur meer kwaad dan goed. Android is geoptimaliseerd om processen zelf in hand te houden. Als een app zoals cleaning apps hier zelf mee gaan prutsen, zorgt dit alleen maar gestopte processen. Deze zullen later door Android weer worden opgestart als ze nodig zijn. Dit kost dus alleen maar meer accu. Blijf dus weg van deze apps.

Kalibreer je accu

Android vertelt aan je telefoon hoeveel stroom er nog in de accu zit. Na verloop van tijd kan het echter voorkomen dat deze waardes niet kloppen. Dan schakelt je telefoon bijvoorbeeld uit terwijl je nog 10% in je accu hebt. Om dit probleem op te lossen is je accu kalibreren de beste oplossing. Hiermee zorg je ervoor dat Android de juiste stroomwaarden met je telefoon communiceert.

Een kalibratie is heel snel gedaan: laat je telefoon helemaal leeg lopen, totdat hij zichzelf uitschakelt. Laat je telefoon een paar uur liggen zodat al de reststroom eruit verdwijnt. Laad dan je telefoon in één keer op zonder je telefoon te gebruiken. Houd hem nog een uur langer aan de lader, ook al zegt het batterij-icoontje op het scherm dat de accu vol is. Zo weet je zeker dat de accu helemaal vol zit. Eenmaal gedaan, dan is je accu gekalibreerd. Als je dit proces ongeveer eens in de twee maanden doet zorg je ervoor dat je accu langer meegaat dan voorheen.

Met bovenstaande tips haal je verreweg de grootste verbeteringen in accuduur. Tips zoals Bluetooth, NFC, of de trilmotor uitzetten etc helpen elk voor een heel klein beetje, maar minder dan één van bovenstaande tips.

Accu versleten?

Soms is een accu van een smartphone of tablet simpelweg versleten. De huidige accu’s, gemaakt van lithium-ion, zijn na aantal cycles versleten. Een cycle is van 0 tot 100%. Een cycle kan dus ook uit meerder oplaadbeurten bestaan, bv van 30% naar 100%, tussentijds laten leeglopen naar 50%, en dan van 50 naar 80% opladen. Apple claimt dat een recente MacBook na 2009 rond de 1000 oplaadcycli kan meegaan, voordat de accu als opgebruikt kan worden beschouwd. Sinds de accutechniek in een Macbook hetzelfde is als in een iPhone of Android-apparaat, is het aannemelijk dat deze apparaten ook ongeveer 1000 cycli kunnen meegaan voordat het aan capaciteit verliest.

Op Android kan je helaas niet checken op hoeveel cycli jouw accu is. Wel zijn er een aantal apps beschikbaar die meten hoeveel mAh er bij het opladen in je accu wordt gestopt. Dit wordt dan vergeleken met de capaciteit van de originele accu. Zo kan je alsnog zien hoeveel capaciteit je batterij nog over hebt.

Na ongeveer 1,5 tot twee jaar is het normaal dat je accu slijtage gaat vertonen. Een oplossing zou zijn om een powerbank mee te nemen als je nog geen nieuwe telefoon wilt. Apps die claimen je “cellen” van de accu te fixen zijn broodjes aap. Je kan geen hardware fixen door middel van een app.

Bluetooth of NFC uitschakelen?

Vaak wordt de tip gegeven Bluetooth of NFC uit te schakelen om accu te besparen. Helaas leveren deze tips erg weinig op, behalve gebruikshinder als je één van de functies een keer nodig hebt. Ik heb beide permanent ingeschakeld staan, en merk geen effect op mijn accuduur. Dit komt omdat sinds bluetooth 4 er BLE aanwezig is. Hierdoor gebruikt bluetooth alleen energie als het wordt gebruikt. Dit zal niet zal veranderen in de komende bluetoothversie, bluetooth 5. Daarnaast verbruikt NFC op een gehele dag maar rond de 0,25 tot 0,5%. Het uitschakelen van bluetooth en NFC maakt dus weinig verschil op je accuduur.

De levensduur van je accu verlengen

De levensduur van je accu kan je wel met een aantal kleine trucjes verlengen. Zo is het verstandig om je telefoon niet al te lang aan de lader te laten nadat hij vol is. Bij het continu opladen terwijl de accu vol is, blijft er spanning op de accu staan. Deze spanning verdwijnt als je de oplader uit het stopcontact haalt, wat beter voor de accu is. Dit kan een probleem zijn als je ‘s nachts je telefoon oplaadt en dus voor meerdere uren je telefoon vol is. Ikzelf heb de eigenschap om wakker te worden van m’n oplader als mijn telefoon vol is aangezien de oplader een hoge, piepende toon begint te maken. Dan plug ik de oplader uit de stroom en verdwijnt de spanning van de accu.

Waar lithium-ion accu’s heel slecht tegen kunnen is hitte. Probeer je apparaat dus zo niet teveel te gebruiken midden in de zon, en laat hem daar zeker niet in liggen. Het opladen van je apparaat terwijl hij warm is, bijvoorbeeld tijdens het gamen, zal voor alleen nog maar hitte zorgen waardoor je accu sneller zal slijten. In het verlengde hiervan ligt de opmars van Quick Charging en snelladen via USB Type C.

Door de grote hoeveelheden watt die de opladers in de accu stoppen zorgt dit ook voor de nodige warmte, wat weer slecht is voor de accu. De fabrikanten zijn hier zich ook van bewust, en proberen de hitte zoveel mogelijk in de opladers zelf te laten plaatsvinden. OnePlus en Oppo zijn hier het verst in met hun dash-charge techniek. Hier blijft de telefoon nagenoeg koel bij snel opladen, en blijft de hitte in de speciaal ontworpen oplader. Wat precies de langetermijn gevolgen zijn van snel opladen is nog niet bekend, aangezien de technologie daarvoor nog niet lang genoeg op de markt is.

Mythes en fabels

Ook zijn er een aantal fabels over de accu in het algemeen de wereld in geworpen die met de huidige lithium-ion accu’s niet meer accuraat zijn.

Zo zou het helemaal op- en ontladen van een accu nodig zijn. Dit maakt tegenwoordig weinig uit. Lithium-ion accu’s hebben geen “geheugen” en hoeven niet volledig opgeladen of ontladen te worden om hun capaciteit te houden. Tussentijds opladen is dus geen enkel probleem.

Een ander fabeltje die schadelijk voor de accu zou zijn is dat volledig laten leeglopen van je accu schadelijk is: hier houden de fabrikanten al rekening mee. Merk je wel eens het kleine beetje stroom dat in je accu blijft, waardoor je de telefoon een paar seconden kan inschakelen terwijl hij leeg is? Dat is de reststroom die voor het behoud van je accu nog aanwezig is.

Ten slotte resulteert een oplader met meer voltages en amperes niet altijd in een snellere oplaadtijd, in tegendeel zelfs. Een tablet of smartphone heeft een maximaal aantal watt wat hij kan verwerken. Gaat een oplader hier overheen, dan zal het apparaat de input automatisch laten dalen zodat er geen overbelasting ontstaat. De daling van de input gaat meestal zelfs zover, dat hij beneden het optimale wattage zit. Dit is voor de veiligheid. Als gevolg zal je apparaat langzamer opladen dan dat je de standaard oplader gebruikt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hoe je je tablet in optimale conditie kan houden? Check dan zeker onze artikelen over hoe je ruimte vrij kan maken op je Androidtablet, je tablet sneller maken of resetten. Wil je je iPad resetten, dan hebben we hier ook een artikel over. Een overzicht van alle tips vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (1)