Zelf je iPad repareren: hoe werkt het?

04 augustus 2016 6 Minuten 0 Reacties
iPad-zelf-repareren

Het zelf repareren van je iPad is goed mogelijk maar hoe werkt dit precies en wat kun je allemaal wel en niet zelf repareren?

Zelf aan de slag met je iPad

Elke iPad-gebruiker kan er mee te maken krijgen; een scherm wat kapot is of een batterij die niet meer goed oplaadt. Het is erg vervelend wanneer je iPad kapot is, gelukkig kan je met wat tips en tricks zelf je iPad repareren. Een groot voordeel van het zelf repareren van je iPad is dat dit behoorlijk scheelt in de kosten, wanneer je zelf aan de slag gaat met je iPad ben je voor een paar tientjes klaar en dat scheelt behoorlijk wat geld met een normale reparatie door een iPhone reparatie-bedrijf.

Het is wel belangrijk om je tijdens de reparatie aan een aantal richtlijnen houdt die het zelf repareren van je iPad een stuk makkelijker maken. Er zijn in Nederland behoorlijk wat websites waar je alles kunt vinden over het zelf repareren van je iPad zoals bijvoorbeeld de website fixjeiphone. Op deze websites kun je alles vinden wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met je kapotte iPad.

Wat kun je zelf repareren aan je iPad?

Het repareren van een iPad is een stukje moeilijker dan het repareren van een iPhone. Vooral wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het repareren van een iPad raden we je aan om niet elke reparatie zelf uit te voeren. Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende iPad reparaties met daarbij meer informatie over de reparatie en de reparatieduur.

Advertentie

Let op: bij het repareren van elk iPad-onderdeel is het belangrijk om altijd een reparatie handleiding te gebruiken (met video) zodat je precies kunt zien hoe je de reparatie stap voor stap moet uitvoeren.

Welke iPad onderdelen zijn zelf te vervangen:

 • Scherm: het vervangen van een iPad-scherm is goed zelf te doen. Het scherm van de iPad is los te vervangen van het LCD. Het repareren van een iPad scherm duurt wat langer dan het repareren van een iPhone-scherm. Wanneer je het scherm wilt vervangen zal je ook het LCD moeten verwijderen (zo kan je het scherm aansluiten op het moederbord). Het is belangrijk om altijd een goede reparatie handleiding te gebruiken bij deze reparatie.
  Reparatieduur: 45 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 • LCD: het vervangen van een LCD is net als het scherm goed zelf te doen. Voor het vervangen van het LCD moet je dezelfde handelingen uitvoeren als bij het vervangen van het scherm. Ook deze reparatie is goed te doen voor een beginnend reparateur.
  Reparatieduur: 45 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • WiFi antenne: het vervangen van de WiFi antenne is als beginnend reparateur goed te doen. Wanneer je de WiFi antenne wilt vervangen is het eerst noodzakelijk om het scherm en het LCD te demonteren, zo kun je de WiFi antenne vervangen.
  Reparatieduur: 50 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Batterij: het repareren van een iPad batterij is vrij lastig en is zeker voor beginnende reparateurs niet aan te raden. Voor deze reparatie moeten vrijwel alle onderdelen worden gedemonteerd voordat je bij de batterij kunt vervangen. Zelf het hele moederbord moet gedemonteerd worden om de batterij goed te kunnen vervangen. Dit is dan ook een erg lange en lastige reparatie waar je als beginnende reparateur beter niet aan kunt beginnen.
  Reparatieduur: 75 minuten
  Moeilijkheidsgraad:
  Moeilijk
 • Dock connector: de dock connector is eenvoudig te vervangen wanneer het scherm en het LCD is gedemonteerd. De reparatie is goed zelf te doen en niet erg moeilijk.
  Reparatieduur: 50 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Aan / uit knop: het vervangen van de aan en uit knop is een reparatie die iets moeilijker is en vrij lang duurt. Voor het vervangen van de aan en uit knop zul je eerst het scherm en LCD moeten verwijderen voordat je deze kunt vervangen.
  Reparatieduur: 60 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Home button: het vervangen van de home button is geen moeilijke reparatie. Bij het vervangen van het scherm vervang je ook direct de home button. Wanneer je de home button van de iPad wilt vervangen doe je dit door het hele scherm te vervangen.
  Reparatieduur: 45 minuten
  Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Waterschade: wanneer je iPad waterschade heeft zal je de iPhone goed moeten laten drogen je de hele iPad moeten reinigen met speciale waterschade spray. Voordat je de iPad kunt reinigen zal de gehele iPad uit elkaar moeten worden gehaald om er zeker van te zijn dat je alles goed kunt reinigen. Het repareren van de waterschade is een erg moeilijke en ook een lange reparatie, deze reparatie is zeker niet aan te bevelen voor beginners.
  Reparatieduur : 1 dag (ligt aan de schade, het is belangrijk om de iPad goed te laten drogen en de corrosie op het moederbord helemaal te verwijderen)
  Moeilijkheidsgraad: Erg moeilijk

Belangrijk tijdens een reparatie

Hierboven heb je kunnen lezen welke onderdelen van de iPad goed te repareren zijn en welke onderdelen moeilijker zijn te repareren. Het is wel belangrijk om je tijdens de iPad reparatie aan een aantal richtlijnen te houden. Zo kom je met een vaste hand, wat geduld een heel eind en kan je wanneer je een beetje handig bent zelf je iPad repareren.

Hieronder vind je nog wat standaard tips voor een iPad reparatie:

 1. Goede onderdelen: kies tijdens een reparatie altijd voor iPad onderdelen van goede kwaliteit, zo weet je zeker dat de kwaliteit goed is en de iPad na die tijd weer even goed werkt als voordat je deze hebt laten vallen.
 2. Goed gereedschap: je hoort het erg vaak, goed gereedschap is het halve werk en zo is het ook echt. Bespaar niet op een goed reparatiesetje, deze maken de reparatie een stuk eenvoudiger en het voorkomt dat je onderdelen beschadigt tijdens de reparatie. Er zijn zelfs speciale magnetische matjes waarop je alle schroefjes kunt leggen zodat je deze niet kwijt raakt tijdens de reparatie, erg handig!
 3. Goede reparatie handleiding: een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden tijdens de reparatie is dat je altijd een goede handleiding moet gebruiken zodat je exact kunt zien hoe je het onderdeel demonteert en het nieuwe onderdeel monteert.
 4. Rust: blijf tijdens de reparatie altijd rustig en ga overzichtelijk te werk, zo voorkom je dat je fouten maakt tijdens de reparatie.

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

Reacties (0)