Windows 8 voor tablets; de eerste ervaringen (video)

13 september 2011 2 Minuten 0 Reacties
Windows-8-start

De Microsoft Build conferentie in Los Angeles is vandaag van start gegaan en we kunnen al zeggen dat het bedrijf groots heeft uitgepakt. Zo zijn er verschillende tablets, notebooks en desktop computers gepresenteerd met het nieuwe Windows 8 besturingssysteem. Microsoft toonde apparaten met zowel ARM processors, Qualcomm processors als Nividia's nieuwe Tegra 3 processor.

De eerste hands-on ervaringen met een Windows 8 tablet zijn inmiddels ook binnen. De tablet waar het nu allemaal om draait is de Samsung Series 7 Slate die we eerder deze maand al tijdens da IFA 2011 beurs tegenkwamen. Alleen deze keer is de tablet uitgerust met Windows 8 als besturingssysteem. Wat gelijk al opvalt is, wat we ook eerder al zagen, het gebruik van de Metro UI met de Live Tiles uit de Windows Phone series.

De eerste indrukken van Windows 8 zij behoorlijk positief. Zo valt de Metro interface goed in de smaak en is ook de normale desktop zoals we die van eerdere Windows versies kennen nog aanwezig, al is het als een applicatie. Een elementen dat bij het opstarten opvalt is de optionele gepersonaliseerde login waarbij je een afbeeldingen kunt gebruiken waarop een bepaalde vingerbeweging, die alleen jij weet, uitgevoerd moet worden om in te loggen. De navigatie in de Metro interface, met de inmiddels bekende tegels, werkt van links naar rechts, in tegenstelling tot omhoog en omlaag zoals in Windows Phone. De navigatie is volgens de eerste ervaringen zeer soepel en zonder vormen van hapering. Ook de touch functies zijn goed doordacht, werken snel en voelen goed aan.

Net als Apple voor Mac de App Store gelanceerd heeft komt Microsoft voor Windows 8 ook met een App Store. Hier kunnen programma’s in de vorm van een applicatie gedownload worden en full-screen op het apparaat gedraaid worden. Daarnaast is het ook nog gewoon mogelijk de Windows 7 programma’s, zoals Office en bijvoorbeeld Photoshop, te draaien onder Windows 8 wanneer je de traditionele desktop opstart.

Onduidelijkheid bestaat er nog over de verschillende versies van Windows 8 en de compatibiliteit van deze versies met traditionele Windows programma’s. Het lijkt erop dat deze programma’s niet kunnen draaien op apparaten met ARM processors, wat een groot gemis is voor de vele mobiele apparaten die hiermee uitgerust (gaan) zijn. Wellicht dat er een makkelijke manier is om deze welbekende .exe bestanden om te zetten naar ARM compatibele bestanden, maar daarover moet Microsoft nog uitspraken doen.

Reacties (0)