Wat is de ‘cloud’ en hoe werkt ‘cloud storage’?

10 mei 2012 1 Minuut 1 Reacties
iOS-5-iCloud

We horen en zien het steeds vaker voorbij komen, de zogenaamde 'cloud'. Zo bieden fabrikanten Apple, ASUS en Acer een online cloud service aan als aanvulling op je tablet en kun je ook onafhankelijke cloud diensten gebruiken. Maar wat is de 'cloud' het precies en hoe maak je gebruik van deze dienst?

Wellicht ken je iCloud van Apple of ASUS Storage van ASUS. Deze diensten vallen onder de ‘cloud’, een term die voortkomt uit het begrip ‘cloud computing’. Cloud computing is simpel gezegd de online opslag van gegevens, software en bestanden waar je altijd op aanvraag toegang tot hebt. Deze opslagruimte bevindt zich in de zogenaamde ‘cloud’, wat vertaald een wolk is. Deze term wordt gebruikt omdat de plek waar je bestanden en gegevens staan niet zichtbaar/tastbaar is. Alles wordt namelijk op een voor jou onbekende server (ergens in de wereld) opgeslagen maar je hebt wel je eigen kleine ruimte met vrije toegang. 

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de cloud een aantal van de taken van een tablet (of andere hardware) over kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan Google Docs. De documenten die je hier aanmaakt worden in de cloud opgeslagen, zijn alleen door jou te bekijken en bevinden zich niet fysiek op je apparaat. Ook het maken van deze bestanden gebeurt in de cloud en niet middels een programma op je tablet zelf. De opslag van data is de belangrijkste functie van de cloud en zie je dan ook terug in de cloud diensten van Apple en ASUS.

Bij iCloud en ASUS Storage kun je bestanden en gegevens die op je tablet staan in de cloud plaatsen. Op deze manier kun je ook vanaf andere apparaten toegang krijgen tot deze bestanden en gegevens. De cloud is namelijk onafhankelijk van de hardware. Daarbij biedt de cloud een simpele uitbreiding van het fysieke opslaggeheugen van je tablet. 

Reacties (1)