Wat is een IPS display?

20 mei 2012 1 Minuut 0 Reacties
ASUS-Eee-Pad-Transformer-Prime-front-Amethyst-Gray

Een term die we steeds vaker tegenkomen in de specificaties van tablets is 'IPS'. Deze term heeft betrekking op het display van een tablet en staat voor In Plane Switching. Onder meer de ASUS Transformer Pad 300 en de Apple iPad maken gebruik van een IPS display en Samsung heeft een eigen variant ontwikkeld met de naam Super PLS (Plane Line Switching).

Hitachi is als eerste met de productie van deze displays begonnen maar inmiddels is LG de grootste leverancier ter wereld. De techniek achter het IPS display heeft te maken met de uitlijning van de pixels en de toevoeging van een extra transistor voor elke subpixel, maar in plaats van hier diep op in te gaan is het voordeel dat een IPS display biedt natuurlijk interessanter om te bespreken.

Simpel gezegd zorgt een IPS display voor een betere kleurweergave, een hoger contrast en wijdere kijkhoeken dan een standaard LCD display. Zwart moet zwarter zijn, kleuren moeten rijker zijn en alles moet beter zichtbaar zijn (zonder dramatisch verlies van contrast) vanuit verschillende hoeken. Een IPS display is dan ook zeker een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de zoektocht naar een tablet. Daarbij maken sommige fabrikanten een eigen variant van de IPS techniek of breiden de techniek uit. Zo biedt ASUS een Super IPS + display met een nog hoger contrast en een hogere helderheid in de Transformer Pad Infinity.

Hou er wel rekening mee dat tablets met een dergelijk display ook vaak duurder zijn aangezien de techniek erachter ook duurder is.

Reacties (0)