Yarvik TAB468 – Video review
Yarvik TAB468 – Specificaties
Yarvik is geen onbekend merk in Nederland en heeft dan ook al redelijk wat tablets gelanceerd. Inmiddels is de fabrikant al helemaal overgestapt op Android 4.0; nieuwe modellen worden er standaard mee uitgerust en sommige oudere modellen krijgen een update naar de nieuwste versie van Android. De TAB468 is dé high-end tablet van Yarvik van dit moment, maar is geen compleet nieuw model. Eerder lanceerde de fabrikant namelijk de TAB467(EUK) GoTab Zetta. Deze is qua specificaties vrijwel indentiek aan de TAB468, alleen het opslaggeheugen verschilt. De TAB467 moet het doen met 8GB terwijl de TAB468 16GB aan opslaggeheugen heeft.
Zoals gezegd is de TAB468 te vinden in het hogere segment van de budget tablets. Zo beschikt de tablet over een 9.7 inch IPS display voor (volgens de fabrikant) wijde kijkhoeken en minder reflecties, een capacitief touchscreen, een resolutie van 1.024 bij 768 pixels, een 1.2GHz Cortex A8 processor, 1024MB aan werkgeheugen, een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde, een VGA camera aan de voorzijde, een microSD card reader, twee USB 2.0 poorten, een mini HDMI uitgang, en een 8000 mAh batterij. Wat betreft de software beschikt het model over de nieuwste versie van Android en daar heeft Yarvik weinig aan veranderd. Wel moet je het stellen zonder Google certificering. Apps moeten dus gedownload worden uit, bijvoorbeeld, de alternatieve GetJar App Store.
Yarvik TAB468 – Hardware
Bouwkwaliteit
Bij het uitpakken van deze tablet was ik eigenlijk meteen onder de indruk, en dat gebeurt echt niet vaak. De Yarvik heeft een enorm degelijke bouw en er zijn vrij luxe materialen gebruikt. De achterkant is van een soort ruw metaal (ik kan me ook voorstellen dat mensen dit wat minder prettig aan vinden voelen) en de voorkant van de tablet bestaat uit een groot stuk glas. Het zou zomaar kunnen dat het precies hetzelfde glas is dat in de eerste generatie iPad werd gebruikt want de TAB468 lijkt als twee druppels water op de eerste generatie iPad, wat zeker als positief opgevat mag worden.
Aansluitingen
De Yarvik TAB468 beschikt over een groot aantal poorten, dingen die ik mezelf eigenlijk zelden zie gebruiken maar wie weet zijn er een paar gebruikers die om aansluitingen als tweemaal USB, HDMI out en MicroSD zitten te springen. Of die kopers hun geld uitgeven in het budgetsegment weet ik alleen zo net nog niet. Maar, absoluut volledig uitgerust qua aansluitingen dus.
Display
Naast de build-quality viel me nog iets anders meteen op bij het uitpakken van deze tablet. Het is dus een 9,7 inch tablet en dat is een formaat dat we eigenlijk alleen kennen van de iPad. Ook beschikt de TAB468 net als de eerste iPad over een IPS display wat moet zorgen voor een hogere helderheid en wijdere kijkhoeken. Helaas is het paneel dat in deze tablet zit niet te vergelijken met die van de iPad en eigenlijk gewoon slecht te noemen. Het scherm kan helemaal niet fel (helder) ingesteld worden en doordat het LCD scherm een flink stuk onder de glazen plaat ligt is het spiegelend effect van de glazen plaat erg groot, zo groot dat het in veel situaties bijna onbruikbaar is. Eigenlijk is de Yarvik alleen in schemerige tot donkere situaties te gebruiken, en kan zelfs huis-tuin en keuken verlichting te fel zijn om het scherm lekker te doen uitkomen.
Yarvik TAB468 vs Transformer Pad 300 en vs iPad 1
Geluid
Het geluid dat uit de speakers komt is zeer matig. Eigenlijk kan je het alleen goed horen als je in een kleine ruimte bent waar haast geen ander geluid is. Ik kon bijvoorbeeld buiten de muziek amper horen maar in de keuken weer wel, tot ik het vlees in de pan deed en zelfs het sissen van boter Spotify deed verstommen.
Overige hardware
De Yarvik heeft 16GB geheugen maar kan uitgebreid worden een kaartje in het MicroSD slot te steken. Qua processor is er voor een 1.2 Ghz versie gekozen en is de Mali 400 als videochip te vinden in de tablet. Er zit zowel aan de voorkant als aan de achterkant van deze tablet een camera verwerkt maar, zoals je in de video kan zien, is de kwaliteit van deze camera’s eigenlijk onbruikbaar.
Yarvik TAB468 – Software
Algemene prestaties
De Yarvik TAB468 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich en het is waarschijnlijk de Mali 400 die ervoor verantwoordelijk is dat het allemaal vrij soepel draait. Deze grafische elementen zijn leuk maar de zwakke CPU maakt zichzelf regelmatig kenbaar als het gaat om laadtijden van zowel apps als websites. Het is op geen enkele manier een rappe machine te noemen.
Applicaties
Het grootste probleem van de software is echter dat het niet de zegen van Google met zich meedraagt en je het dus zonder de Google apps, diensten EN app store (Play Store) moet doen. De meegeleverde Getjar markt is verschrikkelijk en werkt gewoon voor geen meter. Een op de 10 keer zal het best eens goed gaan, de rest niet. Yarvik zelf is ook niet zo blij met deze Getjar markt (deze krijgen ze gratis aangeboden om op hun tablets te plaatsen maar kan volgens Yarvik simpel door de gebruiker vervangen worden voor een andere ‘store’) en ze lieten me weten dat ik de 1mobile markt eens kon proberen.
De 1mobile markt is een app store die vooral op smartphones gericht lijkt maar ik kon daar in ieder geval apps als Spotify en Twitter vinden. Ook spelletjes als Wordfeud, Angry Birds en andere erg bekende games zijn te vinden maar zodra je iets minder bekends wilt staat je al gauw naar lege zoekresultaten. Het schijnt mogelijk te zijn de Yarvik zo aan te passen dat de Play Store en Google apps wel beschikbaar zijn, maar dat is iets dat ik verder niet mee kan nemen in deze review, vooral gezien het feit dat dit te lastig is voor de gemiddelde consument die deze tablet aanschaft en het helemaal niet zoek om nog allemaal extra toeren uit te halen om apps te kunnen downloaden. Het probleem zit hem dus in gebrek aan standaard en aan extra apps. Apps maken iedere tablet leuker dus daar loopt de Yarvik flink achter.
Stabiliteit
Android 4.0 is duidelijk stabieler dan Android 3.2. Toch zijn er nog regelmatig craches en sluiten apps zonder enige waarschuwing. Ook is in deze tablet de camera software nogal buggy (niet dat de camera de moeite waard is om te gebruiken) waardoor het hele systeem vastloopt en ik zelfs de batterij heb moeten laten leeglopen voordat ik weer wat met de Yarvik kon.
Yarvik TAB468 – Batterij
Door het scherm is de tablet eigenlijk alleen maar in de tweede (donkere) helft van de dag bruikbaar. Daar heeft Yarvik mooi op ingespeeld door de batterij ongeveer 5 tot 6 uur mee te laten gaan. Ik heb het alleen getest met volledige brightness want anders zag ik helemaal niets. Bij andere tablets wilt het batterijleven nog wel met 50 procent stijgen als de brightness net iets boven de helft wordt ingesteld.
Yarvik TAB468 – Conclusie
Een budget tablet moet natuurlijk ergens kosten besparen om voor een leuk prijsje op de markt te komen. Bij de Yarvik TAB 468 lijkt er flink bespaard te zijn op het scherm en op de kosten (?) om dit een Google approved device te maken. Ik had veel liever gezien dat er minder poorten beschikbaar waren en de achterkant van plastic was als dat betekende dat er geld overbleef voor een beter scherm, betere processor en een stempeltje van Google.
Voor een echte Android fan valt er best wat leuk te vinden aan dit apparaat. Door lekker met het apparaat aan de slag te gaan kan de Play Store vast wel geïnstalleerd worden en nadat er het nodige getweakt is zal ook de browse-ervaring vast iets beter kunnen. Voor normale mensen is dit een tablet die waarschijnlijk meer frustratie oplevert dan plezier, wat mijn koopadvies uiteindelijk dus negatief maakt.
Beoordeling
- Aantrekkelijke prijs
- Goede bouwkwaliteit
- Volledig: USB, HDMI en microSD
Slecht display
- Langzame browse-ervaring
- Geen Android Market/Google Play Store
Reacties (0)