Review: Point of View Mobii WinTab 800W en 1000W

12 oktober 2014 + 10 minuten 0 Reacties
Point-of-view-Mobii-WinTab-review-feature

In deze review kijken we naar de Point of View Mobii WinTab 800W en 1000W, twee goedkope tablets met Windows 8.1-software en een gratis licentie voor Office 365.

In de mobiele computermarkt lijken een paar wetmatigheden te zijn. Het verband tussen prijspunt en het aantal apparaten binnen een bepaalde productcategorie is er daar één van. Kleine Android tablets zijn daar misschien nog wat het beste voorbeeld van; er is een enorme keuzevrijheid binnen die productcategorie en vanaf zo’n 120 euro kan je al iets heel aardigs kopen. De markt voor (kleine) Windows 8 tablets maakt een soortgelijke ontwikkeling door, met steeds meer apparaten die in de budgetcategorie vallen. In deze review kijken we naar een kleine Windows 8 tablet met een prijskaartje van 149 euro en een grotere 10.1-inch versie die verkrijgbaar is vanaf 259 euro; de Point of View Mobii WinTab 800W en 1000W.

Point of View Mobi WinTab – specificaties

Point of View Mobii WinTab 800W Point of View Mobii WinTab 1000W
Scherm 8 inch 1280 x 800 10 inch
Digitizer Nee Nee
Processor Intel Atom Z3735 1.8GHz Intel Atom Z3735 1.8GHz
RAM 1GB 2GB
Opslaggeheugen 16 GB 32 GB
MicroSD Ja Ja
HDMI Ja Ja
USB Ja, microUSB 2.0 Ja, MicroUSB 2.0
GPS Nee Nee
3G/4G Optioneel Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0 Ja, 4.0
NFC Nee Nee
Camera’s 2MP Webcam en 2MP camera 2MP Webcam en 2MP camera
Accu 4500 mAh Lithium Polymer 6000 mAh Lithium Polymer

De Point of View Mobii WinTab 800W is binnenkort verkrijgbaar voor zo’n 149 euro, zonder verschillende configuratiemogelijkhede. Ook is er een Point of View met 10.1-inch scherm; de Point of View WinTab 1000W die voor ruim 110 euro meer een groter scherm en een verdubbeling van het zowel het opslag- als werkgeheugen biedt. Er zijn ook modellen met mobiel internet (3G) beschikbaar.

 • TAB-P800W 8 inch  –  169 euro
 • TAB-P800W-3G 8 inch met 3G – 199 euro
 • TAB-P1000W 10 inch – 269 euro
 • TAB-P1000W-3G 10 inch met 3G – 299 euro

Point of View Mobi WinTab – hardware en design

Het is duidelijk dat Point of View hun eigen tablets niet van begin tot eind ontwerpt want het Nederlandse merk, dat vooral furore heeft gemaakt in de markt voor grafische kaarten, heeft duidelijk een bestaand productdesign gekocht en daar hun eigen draai aan gegeven. Dit is dezelfde insteek die wie kennen van merken als Yarvik en Archos. Het design is als gevolg daarvan een vrij standaard ‘goedkoop’ design.

Er is een plastic behuizing die de glazen beschermplaat aan de voorkant, een grof aluminium plaat aan de achterkant en de nodige knoppen bij elkaar houdt. Dit betekent overigens niet dat je hier met een slecht design of overdreven zware/dikke tablet te maken heb, het is gewoon een saai en standaard ontwerp waar vooral de weg van de minste weerstand gekozen lijkt te zijn. Ondanks het wat saaie design zitten de producten wel netjes in elkaar, en voelt de tablet dus fijn en stevig in de hand.

Display

Het 8-inch ips paneel is van duidelijke betere kwaliteit dan die van de 10.1-inch versie, waar je dus wel 110 euro meer voor betaalt. Het scherm in de 8-inch versie is van heel respectabele kwaliteit en heeft met een resolutie van 1280 x 800 pixels ook nog een vrij hoge pixeldichtheid (scherpe teksten, veel detail in foto’s). De 10.1-inch versie heeft dezelfde 1280 x 800 resolutie en aangezien die pixels over een groter oppervlak verdeeld zijn is het de boel per definitie wat minder scherm (een lagere pixeldichtheid).

Het grootste verschil zit hem echter in de kleurweergave, de Mobii WinTab 800W is in staat om kleuren lekker helder en dynamisch weer te geven, en ook het contrast en de kijkhoeken zijn goed. De Mobii winTab 1000W is daar niet zo succesvol in, want kleuren zijn een stuk fletser en zowel het contrast als de kijkhoeken zijn een stuk minder goed. Het prijsverschil tussen deze twee modellen wordt dus kennelijk vooral opgemaakt door de verdubbeling van het werk- en opslaggeheugen.

Connectiviteit

Zoals je in de onderstaande tabel kan zien zijn de aansluitingen op de beiden versies bijna gelijk:

Point of View Mobii WinTab 800W Point of View Mobii WinTab 1000W
MicroSD Ja Ja
HDMI Ja, Micro Ja, Mini
USB Ja, microUSB 2.0 Ja, MicroUSB 2.0
GPS Nee Nee
3G/4G Nee Nee
Bluetooth Ja, 4.0 Ja, 4.0
WiFI 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
Extra Slot voor optionele 3G modem

Zoals je kan zien hebben beide tablets de basisvoorzieningen die je op een Windows 8 tablet verwacht. De grotere versie heet een andere HDMI-poort (mini vs micro) en heeft een slot waar een los 3G modem ‘stick’ in gestoken kan worden. Point of View verkoopt deze sticks niet zelf los op het moment maar via Huawei zou dit een mogelijkheid moeten zijn. Eerlijk gezegd is het waarschijnlijk verstandiger (en goedkoper) om direct de 30 euro voor een 3G-variant uit te geven.

Speakers

Er zit wel enig verschil tussen de speakers van beide tablets. De grotere Mobii WinTab 1000W heeft stereo speakers en de kleine Mobii WinTab 800W heeft alleen een enkele mono speaker aan de achterzijde. Op het stereo-effect na zijn er maar weinig verschillen in kwaliteit te ontdekken. De 1000W kan harder maar beide tablets tikken alleen een minimumvereisten aan qua audio. Goed genoeg om snel een Youtube filmpje te kijken of even van Xbox music te genieten. Voor serieuzere toepassingen is de 3.5mm koptelefoonaansluiting of Bluetooth verbinding een stuk interessanter.

Camera’s

Op beide tablets vind je twee 2 megapixels camera’s. Verwacht er maar niet al te veel van, dan kan het alleen maar meevallen. De webcam is de betere camera van de twee, en redelijk goed inzetbaar voor het voeren van een videogesprek in Skype. De camera aan de achterkant doet het wat minder, of het is in ieder geval hier dat het gebrek aan detail, kleur en contrast meer opvalt. De enige toepassing die ik voor een dergelijke camera zie is het ‘scannen’ van documenten in combinatie met de OCR capaciteiten van Microsoft OneNote.

Accuduur

De Point of View Mobii WinTab 800W en 1000W gaan niet heel erg lang mee op een enkele lading. Beide tablets komen niet een hele dag door en er zal dus altijd een oplader mee op pad moeten (bij meer dan 4 uur verwacht gebruik). Op zichzelf is dat dus niet heel indrukwekkend, in vergelijking met de concurrentie valt het opzich best mee. Dit soort machines missen de nodige optimalisaties en verfijning en gaan zelfs in de beste gevallen maar een uur of 7-8 mee. Aangezien je een oplader bij je dient te hebben is de 800W kleinere tablet een stuk interessanter, die kan namelijk opgeladen worden via MicroUSB, waar de 1000W een onhandige Point of View oplader en connector gebruikt.

Point of View Mobii WinTab – software

De Point of View Mobii WinTab 800W en Mobii WinTab 1000W draaien beiden op de volledige versie van Windows 8.1, de versie die geen introductie meer nodig heeft. Windows is het meest universeel herkenbare besturingssysteem en is voor zo’n beetje iedere fabrikant gelijk, in tegenstelling tot Android waar er mogelijkheden zijn voor fabrikanten om een ‘skin’ te gebruiken over het OS. Dus voor de Point of View Mobii WinTab 800W en 1000W geldt dat je weet wat je krijgt, ervan uitgaande dat je Windows 8 al eens gezien/gebruikt hebt.

Windows fabrikanten kunnen zich vooral differentiëren door verschillende softwarepakketten mee te leveren, een vorm van promotie voor de software die soms neigt richting spam. Gelukkig lijkt Point of View zich niet met dit soort promoties bezig te houden en dus krijg je als gebruiker lekker schone versie van Windows. Wij kunnen niet anders dan daar tevreden over zijn. Het basispakket aan ingebouwde apps is overigens voor de meeste mensen genoeg om in de basistaken van een tablet te voorzien. Natuurlijk heb je als gebruiker toegang tot de Windows Store waar apps gekocht en gedownload kunnen worden. Traditionele softwarepakketten kunnen de desktopomgeving geïnstalleerd en gebruik worden.

Point of View levert bij beiden modellen een licentie voor een jaar lang Office 365 Personal mee, een licentie die al gauw een waarde van rond de 80 euro vertegenwoordigt. Dit is dus zonder meer heel positief, en aangezien deze online variant van Office dus ook op andere machines werkt is dit een extraatje dat je niet zomaar van de hand kan doen. Het is misschien wel een van de betere manieren om Office überhaupt aan te schaffen, want voor een kleine verdubbeling van het bedrag krijg je er dan wel een heel luxe doosje bij, een 8-inch Windows tablet.

Point of View Mobii WinTab – in gebruik

Ik zie persoonlijk meer in een 10.1-inch versie van een Windows 8 tablet, steker nog: mijn voorkeur gaat zelfs uit naar de nog grotere varianten zoals Sony en Microsoft ze op de markt hebben (11+ inch). Toch verliest de Mobii WinTab 1000W het voor mij hier, met afstand, van de kleinere Mobii WinTab 800W tablet. Het verschil in de schermkwaliteit maakt de kleine tablet voor mij een stuk prettiger om te gebruiken. De tablet voelt ook lekkerder aan in de hand en is in vergelijking met de kleine Windows 8 tablets van A-merken helemaal niet gek. Ik heb op dit moment geen andere tablets voor een directe vergelijking liggen maar deze 800W voelt niet slechter (of beter) aan dan de versies die je van Acer of Toshiba kan kopen. Alleen de de versie van Lenovo herinner ik me als een fijnere Windows 8 tablet. Toch zijn de toepassingen voor een kleine Windows 8 tablet voor mijn gevoel wat beperkt. Maar met een groeiend app-aanbod en een steeds beter wordende browser is deze kleine tablet prima in staat om te gebruiken voor social media, Netflix en andere basistaken. Hoewel je Office waarschijnlijk nooit (wilt) gebruiken op de kleine tablet, maakt juist het jaarabonnement dat je erbij krijgt hier wel het verschil wat mij betreft. Office dat je dan lekker kan gebruiken op je echte computer.

Waar ik de Mobii WinTab 800W dus nog wel wil aanraden is dat bij de Mobii WinTab 1000W niet het geval. Het scherm van de 1000W is van teleurstellende kwaliteit, niet alleen qua resolutie maar ook op het gebied van kleurweergave en contrast. Van de twee heeft deze grotere versie ook het meeste last van vingerafdrukken op het scherm. Beide tablets missen een speciale coating maar op de een of andere manier lijkt de grote versie non-stop door 32 kinderhandjes gebruikt te zijn, kids die seconden daarvoor nog een vette hap bij de McDonalds aan het wegwerken waren. Ook de bouwkwaliteit van de grotere versie doet veel meer aan een budgettablet denken dan de kleinere variant, niet geheel onverklaarbaar want de tablets waar ik het (semi-onbewust) mee vergelijk zijn wel allemaal uit een hogere prijsklasse. Toch heb je ook hier weer het voordeel van systeem dat snel genoeg werkt om de basistaken mee uit e voeren en het jaar Office 365 dat je bij aanschaf krijgt. Waar ik in het geval van de 800W best 70-80 euro ‘extra’ voor de tablet over zou hebben heb ik bij de 10.1-inch versie veel meer moeite de 170 euro ‘extra’ te verdedigen.

Prestaties

Beide tablets draaien op de Intel Atom Z3735-processor met een kloksnelheid van 1.8GHz, een heel aardige processor die prima de moderne tegeletjes-apps kan draaien. Met spelletjes heeft deze processor iets meer moeite en in de traditionele desktopomgeving loop jij, en jouw software, al snel tegen de beperkingen aan. Hier komen we overigens wel op het enige punt in de ‘vergelijking’ waar de 10.1-inch variant het wint. Door de 2GB werkgeheugen (vs 1GB in de 800W) presteert de 1000W beter als we kijken naar de browse-ervaring en het openhouden van apps. Overigens lijkt de echte beperking hem voor mijn gevoel vooral te liggen in de laadtijden van apps, iets dat wijst op minder dan supersnel opslaggeheugen. Niet elke type flash-geheugen is gelijk geschapen.

Point of View Mobii WinTab – conclusie

Het is tegelijk interessant en goed om te beseffen dat ondanks het feit dat twee producten bijna identiek zijn aan specificaties, de uiteindelijk gebruikservaringen ver uit elkaar kunnen liggen. Deze twee tablets zijn hiervan het beste voorbeeld. De Mobii WinTab 800W is met 169 euro (en ik heb hem al gezien voor 149 euro) een interessante tablet om te overwegen voor simpele apps zoals het nieuws (nos), social media (Facebook, Twitter) en TV (iTV en Netflix) en wordt alleen maar interessanter gemaakt door het jaar Office 365 dat bij de tablet wordt geleverd. Dit jaarabonnement vind je ook terug in de doos van de grotere Mobii WinTab 1000W, maar helaas is de rest van de inhoud wat mij betreft opvallend minder interssant en indrukwekkend. Natuurlijk zijn de simpele taken zoals hierboven beschreven ook goed uit te voeren (en misschien zelfs wel iets beter door het extra werkgeheugen), het is vooral het slechtere scherm en de goedkopere look & feel die ervoor zorgen dat ik maar één van de twee tablets een aanrader vind.

Point of View Mobii WinTab 800W

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Prima scherm
 • Inclusief 1 jaar Office 365

Minpunten
 • Saai design

 • Slechte camera’s
 • Tegenvallende accuduur

Point of View Mobii WinTab 1000W

5

Beoordeling

Pluspunten
 • Comfortabeler voor Office-gebruik
 • 2GB werkgeheugen
 • Inclusief 1 jaar Office 365

Minpunten
 • Slecht scherm

 • Tegenvallende accuduur
 • Slechte camera’s

Reacties (0)