Review: Point of View Mobii 945

31 mei 2013 + 10 minuten 4 Reacties
Point-of-View-Mobii-945-review-feature

Point of View brengt dit jaar in Nederland weer een groot aantal tablets op de markt. De modellen met betere specificaties bevinden zich in de Mobii-serie. Eerder keken we al naar de 10.1-inch Mobii 1045 (review) en in deze review kijken we naar het model met hoge resolutie retina display, de Point of View Mobii 945. Deze tablet is reeds in Nederland te koop voor een adviesprijs van 269 euro.

Point of View Mobii 945 – Specificaties

Zoals ook in de review van de Mobii 1045 aangegeven lijken de Mobii 945 en 1045 erg veel op elkaar qua specificaties. Zo zijn beide tablets uitgerust met een quadcore ARM Cortex A7 processor die een kloksnelheid van 1Ghz heeft, een werkgeheugen van 2GB en 16GB aan opslaggeheugen. Het belangrijkste verschil zit hem in het display. De Mobii 945 beschikt over een formaat van 9.7-inch en een verhouding van 4:3, terwijl de Mobii 1045 een 10.1-inch display met een 16:10 verhouding heeft. Daarbij bedraagt de resolutie van de Mobii 945 2.048 bij 1.536 pixels, dezelfde resolutie als onder meer Apple’s derde en vierde generatie iPad. Het 10.1 inch model moet het doen met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels.

Wat betreft de overige specificaties beschikt de Point of View Mobii 945 onder meer over een PowerVR SGX544 MP20 grafische processor, een 1,3 megapixel camera aan de voorzijde, een 5.0 megapixel camera aan de achterzijde, een microSD kaartlezer waarmee het geheugen uitgebreid kan worden, een microUSB 2.0-poort, een miniHDMI-uitgang, wifi, Bluetooth 4.0 en een koptelefoon aansluiting. De tablet draait op Android 4.1 Jelly Bean.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Point of View Mobii 945.

Point of View Mobii 945 – Video review

In onderstaande video vind je de belangrijkste punten die in deze geschreven review genoemd worden.

Point of View Mobii 945 – Hardware

Design en afmetingen

Het design van de Mobii 945 is naast het display het andere element dat de twee tablets van elkaar onderscheidt. Dit model beschikt namelijk over een ietwat strakker en chiquer design met minder afgeronde hoeken en een andere positie voor de camera aan de achterzijde en de voorzijde. Wel is ook dit model voorzien van een aluminium behuizing met een zilver/grijze achterzijde waarop het logo van de fabrikant en de beschrijvingen van de aansluitingen te vinden zijn. Naast de camera op de achterzijde, welke in de linkerhoek geplaatst is, bevindt zich één speaker. De voorzijde is compleet zwart met een relatief dikke bezel rondom het display.

De tablet heeft een afmeting van 241 x 187,5 x 9,9 millimeter en een gewicht van 679 gram. Het is dus zeker niet één van de dunste tablets maar niks om over te klagen. Het gewicht licht wat hoger dan gemiddeld, iets dat je met name merkt wanneer je de tablet in één hand houdt, maar ook daar valt nog prima mee te werken. De tablet is op alle punten zeer netjes afgewerkt, voelt redelijk luxe aan en heeft dus een goede bouwkwaliteit.

Er is wel één minpuntje dat ik wil benoemen. Ik was namelijk verbaasd dat er helemaal geen fysieke volumeknoppen op de tablet zitten. Je hebt dus niet de mogelijkheid om met een knop aan de buitenzijde van de tablet het volume aan te passen. Point of View heeft wel software-knoppen toegevoegd maar dat is niet altijd de meest ideale oplossing.

Aansluitingen

De Point of View Mobii 945 is met flink wat aansluitingsmogelijkheden uitgerust. Zo beschikt de tablet over een miniHDMI poort waarmee de tablet aan een tv gekoppeld kan worden, kun je het geheugen uitbreiden middels de microSD kaartlezer, kun je een koptelefoon of extern speakersetje aansluiten en is er een microUSB poort aanwezig waarmee de tablet op een computer of accessoire aangesloten kan worden. De standaard microUSB – USB kabel wordt ook meegeleverd.

Point-of-View-Mobii-945-review-aansluitingen

Display

De onderscheidende factor van dit model is natuurlijk het display. Zoals gezegd beschikt de Mobii 945 over een IPS LCD display met een formaat van 9.7-inch en een hoge resolutie van 2.046 bij 1.536 pixels. Hoewel steeds meer fabrikanten een hoge resolutie tablet op de markt brengen is de Mobii 945 op dit moment nog één van de weinig modellen met een dergelijke resolutie. Ook belangrijk om te vermelden is dat de tablet beschikt over een voor Android tablets ietwat vreemde 4:3 beeldverhouding.

Als we met de resolutie beginnen dat valt meteen op dat alles er zeer scherp en indrukwekkend uitziet, zowel in de Android interface als op websites en binnen applicaties. Teksten zijn haarscherp en het bekijken van hoge resolutie foto’s en video’s is een verademing. Maar, hierop moet wel ingespeeld worden door ontwikkelaars van applicaties en websites. Wanneer zij namelijk hun content niet optimaliseren voor deze hogere resolutie kan deze content er wat korrelig (lelijk) uit komen te zien. Dit is het geval bij sommige applicaties (van derden) maar ook bij verschillende websites. Zo zien foto’s die voor retina-resolutie geoptimaliseerd zijn er gewoon een stuk strakker uit dan standaard resolutie foto’s. Maar goed, dat is geen probleem van de tablet maar van de ontwikkelaars en websites die de content verzorgen. Gelukkig wordt hier steeds meer rekening mee gehouden en zien we steeds meer geoptimaliseerde applicaties en websites verschijnen.

Het display van de Mobii 945 is uitgerust met de IPS LCD techniek waardoor op papier de kijkhoeken groot zouden moeten zijn en de helderheid op hoog niveau moet liggen. Gelukkig klopt dit helemaal. De tablet is prima vanuit meerdere kijkhoeken te gebruiken en ziet er zelfs dan nog beter uit dan vele goedkope tablets die op tot op heden in handen heb gehad. Ook kan de helderheid vrij hoog ingesteld worden waardoor je in de wat feller verlichte omgevingen prima kunt werken en zelfs buitenshuis in de schaduw geen problemen met de leesbaarheid zult ondervinden.

De laatste punten die ik nog wil benoemen zijn het contrast en de kleurweergave, waar ik ook van onder de indruk ben. De kleuren springen namelijk van het scherm, zonder meteen onnatuurlijk over te komen en het contrast ligt op een prima niveau. De zwartwaarden hadden wat dieper gekund maar voor een tablet in deze prijsklasse heb ik ook hier niks over te klagen. Ook over het touchscreen waarover de tablet beschikt heb ik weinig te klagen. Het scherm reageert snel op input, zowel met één vinger als met meerdere vingers, mist geen aanrakingen en is vrij nauwkeurig. Kortom, het display is niet alleen op papier één van de sterke punten van deze tablet, ook in de praktijk werkt het indrukwekkend goed.

Camera’s

De Mobii 945 beschikt over een simpele webcam aan de voorzijde en een 5.0 megapixel camera aan de achterzijde. De camera aan de voorzijde is, zoals bij de meeste tablets, prima om een simpel videogesprek mee te voeren maar verder hoef je er niks van te verwachten. Hoewel de Mobii 1045 beschikt over een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde, is de Mobii 945 uitgerust met een 5.0 megapixel variant en dat zorgt gelukkig ook meteen voor ietwat betere plaatjes.

Nog steeds heeft de sensor in de tablet erg veel moeite moet lichtomstandigheden die niet ideaal zijn en zien kleuren er wat uitgewassen uit, maar als er een keer een moment komt dat je per se een foto wilt maken dan is deze camera best bruikbaar. Verwacht echter geen wonderen wanneer je in het donker (of zelfs de schemering) op straat loopt. Wat betreft de video’s worden snelle bewegingen matig opgevangen en ontbreekt het aan voldoende resolutie om een echt nuttige video te schieten waar je later iets aan hebt.

Geluid

In tegenstelling tot zijn grotere broer beschikt de Mobii 945 maar over één speakergrill aan de achterzijde waardoor je meteen het stereo-effect grotendeels kwijt bent. Afgezien van dat lijkt de audioweergave niet veel af te wijken. Het volume kan redelijk hoog maar het ontbreekt in de audioweergave vaak aan de lage tonen waardoor het algemene beeld wat schel en zonder dynamiek kan overkomen. Voor een simpele YouTube video of een spelletje geen enkel probleem, maar wanneer je een film gaat kijken of uitgebreid muziek gaat luisteren raad ik wel een extern speakersetje of een koptelefoon aan.

Point of View Mobii 945 – Software

De Mobii 945 draait op Android 4.1 Jelly Bean, één van de meest recente Android versies. We zijn inmiddels al bij Android 4.2 maar het is niet duidelijk of deze tablet die update ooit zal krijgen. Met Android 4.1 Jelly Bean krijg je toegang tot nieuwe functies als Google Now, krijg je een vernieuwde weergave van notificaties en zou je een sneller en soepeler werkend besturingssysteem voorgeschoteld moeten krijgen door de optimalisaties die Google omgedoopt heeft tot Project Butter.

Point-of-View-Mobii-945-review-home

Zodra je de tablet aanzet zie je gelijk dat Point of View weinig aandacht besteed heeft aan de software. Zo is er geen skin toegevoegd en zijn er geen belangrijke wijzigingen in toepassingen of functies doorgevoerd. Wel heeft zijn er in de zwarte balk aan de onderzijde knoppen voor het harder en zachter zetten van het volume geplaatst. De hardware-knoppen ontbreken zoals eerder gezegd.

Wat betreft de applicaties levert Point of View een aantal apps mee maar niks waar je echt veel aan hebt. Zo krijg je de 4K mediaspeler welke niet bijzonder interessant is, is er een file manager waarmee je wat kunt rommelen in de mappen op je tablet en wordt er een e-reader meegeleverd. Uiteindelijk ben je toch zelf verantwoordelijk voor het zoeken en downloaden van applicaties, iets dat simpel kan middels de Google Play Store die ook vooraf geïnstalleerd is.

Eén punt van kritiek dat ik had bij de Mobii 1045 is de opslagruimte voor applicaties die door de fabrikant beperkt wordt. De Mobii 1045 was een 8GB model en had maar 1GB aan ruimte voor applicaties. De Mobii 945 is een 16GB model en heeft 2GB aan ruimte voor applicaties. Nou zullen de meesten onder ons die 2GB misschien niet snel vol hebben en dus geen nadelen ondervinden maar ik kan me voorstellen dat wanneer je grote apps installeert je de max kunt bereiken. Het blijft mij verbazen dat fabrikanten de opslagruimte voor apps beperken en het is dan ook zeker een punt waar je rekening mee moet houden. Ik zie liever dat het aan de gebruiker zelf overgelaten wordt hoeveel er van wat geïnstalleerd mag worden.

Point of View Mobii 945 – prestaties

We hebben het al meerdere malen in artikelen besproken; het gevolg van een hoge resolutie display voor de prestaties van een tablet. Zo lanceerde Archos nog niet zo lang geleden een tablet met hoge resolutie display die aangedreven werd door een dualcore processor. De eerste reviews maakten echter meteen duidelijk dat de processor de hoge resolutie niet aankon waardoor het geheel zeer traag en buggy was. Daarop lanceerde Archos direct een nieuw model met krachtigere processor.

Point of View rust de Mobii 1045 en 945 uit met een quadcore ARM Cortex A7 processor met een kloksnelheid van 1GHz en 2GB aan werkgeheugen. Uit onze review van de Mobii 1045 kunnen we halen dat dit meer dan voldoende is om een standaard resolutie display aan te sturen en voor krachtige en snelle prestaties te zorgen. De Mobii 945 beschikt echter over veel meer pixels die aangestuurd moeten worden maar dezelfde processor en hetzelfde werkgeheugen.

Het verschil is niet dermate groot maar toch valt het op dat het allemaal net wat minder vloeiend en ‘snappy’ gaat. De Mobii 945 heeft zijn momenten, met name wanneer er weinig openstaat, dat het allemaal redelijk vloeiend loopt maar ook momenten dat je moet wachten bij het openen van een app, het bladeren door de interface of het aantikken van een functie. Ditzelfde geldt ook voor de web browser waar het scrollen soms wat haperend verloopt en het werken binnen applicaties. Daarbij lijkt het geheugen in sommige gevallen snel vol te lopen waardoor een applicatie simpelweg crasht, de Google Play Store of de browser stopt, of de instellingenmenu’s vastlopen. Hoewel dit niet continue gebeurt is het meer voorgekomen dan bij de 10.1-inch variant die beschikt over een lagere resolutie. Daarbij moet wel gezegd worden dat het spelen van de wat grafisch intensievere games ondanks de hoge resolutie zonder problemen gaat. Niet alle games zijn al geoptimaliseerd voor deze hoge resolutie maar de meeste games (waaronder Dead Trigger en Riptide GP) heb ik zonder lag of haperingen kunnen spelen.

Point of View Mobii 945 – Batterij

De Point of View Mobii 945 heeft zoals gezegd heel wat pixels aan te sturen en het lijkt erop dat dit ook ten koste gaat van de batterijduur. De tablet gaat ongeveer 6 uur mee bij normaal gebruik en 4 tot 4.5 uur bij wat intensiever gebruik. Op zich niet iets om je voor te schamen kijkend naar het display en de energie die daarvoor nodig is, maar wel wat minder dan de gemiddelde Android tablet met een formaat van rond de 10 inch. Hou er wel rekening mee dat de helderheid van het display een van de belangrijkste factoren voor het verminderen van de batterijduur is.

Point of View Mobii 945 – Conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat de Point of View Mobii 945 veel pluspunten heeft maar ook over wat minpunten beschikt. De tablet is uitgerust met een indrukwekkend display dat het display van menig andere tablet doet verbleken, zowel door de helderheid en kleuren als door de hoge resolutie. Aan de andere kant lijkt dit hoge resolutie display ook te zorgen voor soms mindere prestaties in de vorm van haperingen en crashes. Hoewel dit niet continue gebeurt is het wel een minpunt dat genoemd moet worden.

Verder beschikt de Mobii 945 over meer dan voldoende aansluitingsmogelijkheden, een redelijke audiokwaliteit, een goede bouwkwaliteit en een recente versie van Android. Wel moet je het doen zonder fysieke volumeknoppen, valt de kwaliteit van de camera’s tegen en is de batterijduur minder lang dan de concurrentie. Voor een adviesprijs van 269 euro krijg je dus tablet met een zeer goed display en alle aansluitingen die je nodig hebt maar ook prestaties die soms te wensen overlaten. Toch wil ik de Mobii 945 niet afschrijven om zijn prestaties, met name omdat je er zeker niet continue last van zult hebben en het goede display ook zwaar weegt. Opvallend is dat de conclusie van de Mobii 1045 juist omgekeerd was. Dat model beschikt over een matig display en zeer goede prestaties.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend goed display
  • Recente Android versie
  • Volledig pakket aansluitingen

Minpunten
  • Beperkte opslagruimte apps

  • Last van vertragingen, crashes en haperingen
  • Geen fysieke volumeknoppen

Reacties (4)