Review: HP Spectre 13 X2

01 mei 2014 + 10 minuten 1 Reacties
HP-Spectre-13-x2-review

In deze review kijken we naar de HP Spectre 13 x2, een 13.3-inch laptop/tablet hybride met Windows 8.1, een Full HD-display en een Intel Core Haswell-processor.

Het is alweer ruim een jaar geleden dat we de HP Envy x2 aan een review onderworpen hebben. Ik was toen al best enthousiast over de eerste Windows 8 hybride van HP en vandaag kijken we naar de HP Spectre 13 x2, een nieuwe en verbeterde Windows 8 hybride met groter scherm en stevigere specificaties.

HP Spectre 13 x2 – Specificaties

HP Spectre 13 x2
Scherm 13,3 inch 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Intel Core i5 4th gen 1.6 GHz
RAM 8 GB DDR3
Opslaggeheugen 128 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, dock
USB Ja 2x, dock
GPS Ja
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2MP webcam
Accu 33Wh tablet en 18 Wh dock

We hebben het hier natuurlijk over een hybride laptop waarvan het scherm loskomt om als tablet gebruikt te worden. De afmetingen van zijn dus aan de forse kant met 340 x 183 x 19 mm en ook het gewicht van een bijna 2 kilo is niet misselijk. De HP Spectre 13 x2 is in de bovenstaande uitvoering verkrijgbaar vanaf zo’n 1.165 euro maar er zijn ook verschillende Pro-uitvoeringen op de website van HP te configuren waarmee bijvoorbeeld 256 GB opslaggeheugen en/of 4G internet gekozen kan worden. De prijs voor dit apparaat kan daarmee opgedreven worden richting de 1.600 euro.

HP Spectre 13 x2 – Hardware en design

We hebben het hier over een 13,3-inch hybride laptop van bijna 2 kilo, een fors apparaat dus. De HP Spectre 13 x2 voelt misschien nog wel zwaarder aan, en dat komt dan vooral door de uitermate solide bouwkwaliteit. Ook aan het design heeft HP veel aandacht besteed. De Spectre 13 x2 beschikt namelijk over een behuizing die compleet van aluminium gemaakt is en een zwarte of zilveren afwerking. Opvallend is dat het apparaat niet beschikt over een actieve ventilatie, ondanks de Core-processor van Intel.

De uitvoering die ik hier heb heeft een donkere (het gaat mij te ver om het zwart te noemen) buitenkant en een aluminiumkleurige binnenzijde. Natuurlijk wordt het scherm/paneel beschermd door stevig (Gorilla) glas. Onder de glazen voorkant is een rand vrijgehouden voor de speakers en dit iets dunnere gedeelte is ook de plek waar we een paar openingen/gleuven vinden waarmee het tablet/scherm-gedeelte verbonden wordt met het dock. Het scharnier-gedeelte is opvallend stevig en ondanks de vrij zware tablet voelt ook dit gedeelte van het systeem stevig en solide aan. Verder kent het design veel afrondingen en dus weinig harde lijnen en hoeken, hierdoor voelt de HP Spectre 13 x2 wat vriendelijker en houdt de laptop wat lekkerder vast tijdens vervoer.

Display

Het 13.3-inch scherm met een resolutie van 1.920 x 1080 pixels is een vrij standaard scherm. Met standaard bedoel ik vooral de kwaliteit die komt met een modern IPS paneel. Dit betekent dat de kleurweergave op gemiddeld niveau ligt, het contrast prima geregeld is en de kijkhoeken voor normaal gebruik niks te wensen overlaten. Qua pixeldichtheid is het scherm natuurlijk in vergelijking met andere producten die wie hier met regelmaat bespreken niet indrukwekkend, maar voor een Windows 8 tablet/hybride waarop ‘gewerkt’ moet worden is het natuurlijk een prima balans. Er is genoeg ruimte op het scherm om meer dan één ding in beeld te hebben, en qua resolutie ziet het er scherm genoeg uit om niet storend te zijn. ‘Retina’ is het echter niet, maar daar zullen we niet over klagen.

Keyboard dock

Het keyboard dock is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Door de keuze van een 13.3-inch scherm is er voldoende ruimte voor een degelijk dock. Ik zou zelfs zover willen gaan te zeggen dat dit dock, en natuurlijk het toetsenbord, niet zou misstaan op elke andere high-end 13-inch laptop/ultrabook. Het toetsenbord is van een standaard formaat en de (verlichtte!) toetsen hebben een fijne aanslag.

Het trackpad is helaas van een stuk mindere kwaliteit. Hoewel het muisvlak er goed uitziet en prima aanvoelt is de gevoeligheid toch niet van dien aard dat ik het als een erg goed trackpad wil omschrijven. Er mist ook een duidelijk onderscheid tussen een linker en rechter muisklik, en door het relatief beperkte formaat van het trackpad is het vrij gemakkelijk om per ongeluk een van de Windows 8 swipes onbedoeld uit te voeren. Het is net geen dealbreaker voor mij maar mocht je je deze machine echt 100 procent zonder muis willen gaan gebruiken dan zou ik daar nog even extra over nadenken.

Connectiviteit

Aan de zijkanten van de het keyboard dock vind je twee USB 3.0-poorten, een volledig formaat HDMI-poort, een 3.5mm jack voor koptelefoon en natuurlijk een plek om de oplader in te kunnen steken. Het keyboard dock heeft namelijk een extra accu ingebouwd van 18Wh. De tablet zelf heeft natuurlijk de rest van de standaard aansluitingen en standaard verbindingsmogelijkheden. Zo is er dual-band WiFi a/b/g/n en Bluetooth 4.0. De tablet heeft qua poorten een kopie van de 3.5mm jack en de oplader maar mist USB-poorten. Wel zit er achter een klepje een plek verborgen om een microSD-kaart in kwijt te kunnen. Dit is ook de plek waar je eventueel je simkaart kwijt kan.

Speakers

Op de meeste producten van HP vind je de laatste jaren een “Beats Audio” sticker, en zo ook op de HP Spectre 13 x2. In dit geval lijkt deze kwalificatie ook nog eens echt wat waard te zijn want het geluid dat uit de HP Spectre 13 x2 komt is heel aardig. Het volume kan vrij hoog en kent op dat moment niet al teveel irritante vervorming van de tonen. Natuurlijk is een 13-inch laptop/tablet een flink stuk groter dan de producten die we doorgaans bekijken maar je merkt wel direct dat deze extra ruimte ook de mogelijkheid biedt aan fabrikanten om betere speakers te gebruiken. Een feestje voorzien van muziek gaat waarschijnlijk wat te ver voor deze hybride, maar het kijken van een filmpje of het luisten van muziek is prima te doen.

Camera

De HP Spectre 13 x2 heeft alleen een webcam van 2 megapixel aan de voorzijde. Er is eigenlijk niet gek veel te vertellen over deze camera, anders dan dat het precies binnen de verwachtingen valt van een dergelijke webcam. Bij goed licht kan je heel aardige selfies maken of is de camera te gebruiken tijdens een Skype-gesprek. Wat wel opvalt is dat de frequentie (beelden per seconden) lijkt af te wijken op deze webcam, want hier op kantoor kan ik in de TL-verlichting geen videogesprek voeren zonder de andere kant een epileptische aanval te bezorgen. Het beeld flikkert enorm op dat moment.

Accuduur

Een groter scherm betekent een grotere behuizing en een grotere behuizing betekent ruimte voor een grotere accu. Grotere accu’s gaan langer mee. Dat was in ieder geval mijn redenatie maar helaas betekent een groter scherm ook dat het meer energie kost om de pixels te verlichten, en een grotere behuizing betekent ook betere specificaties die om meer energie vragen. Per saldo komt het erop neer dat deze HP Spectre 13 x2 minder lang op een enkele lading meegaat dan ik had verwacht en gehoopt. Alleen het tablet-gedeelte gaat zo’n 5 uur mee op een enkele lading. Door de verbinding met het toetsenbord te gebruiken kan je dat verlengen met zo’n 2.5 tot 3 uur. Op zich aardig maar ik had graag de grens van 10 uur doorbroken zien worden.

HP Spectre 13 x2 – Software

Qua software is de HP Spectre 13 x2 ook een vrij standaard verhaal. Het mag geen verassing zijn dat deze tablet/laptop hybride op Windows 8.1 draait en dus toegang heeft tot zowel de moderne tegeltjes omgeving als de traditionelere desktopomgeving. Wat belangrijker is om te zeggen is dat je door de resolutie en het 13.3-inch scherm nu ook echt wat hebt aan de desktopomgeving. Bij kleine apparaten met een hoge(re) resolutie is daar immers door schalingsproblemen nauwelijks in te werken. Software die je daar installeert is op de Spectre 13 x2 goed bruikbaar en hoewel het trackpad iets gevoeliger had mogen zijn van mij is het met behulp van dat trackpad goed mogelijk de interface-elementen van de software aan te klikken.

In de moderne tegeltjes omgeving vind je alle standaard Microsoft-apps waarmee de meeste standaard computertaken direct uit te voeren zijn. Natuurlijk kan je via de Windows Store apps installeren in de moderne omgeving. Apps die je (nog) niet kan vinden voor de tegeltjes interface kan je installeren in de desktopomgeving. Dit zijn de zogenoemde .exe-bestanden.

Dat de desktopomgeving goed bruikbaar is heb ik al gezegd, en HP lijkt het ook te willen bewijzen want de enige meegeleverde app is een vrij bijzondere. Adobe Lightroom 5 is namelijk als enige echte app (er zijn ook wat reclame en HP specifieke apps) meegeleverd. Dit is een prachtig mooi fotobewerkings- en management-tool. Niet iedereen zal hier mee uit te voeten kunnen maar deze software is een bekend Adobe product onder (hobby en professionele) fotografen. Normaal gesproken kost deze software 150 euro. Hoewel ik het persoonlijk een heel fijne en bruikbare app vind (ik gebruik Lightroom zelf dagelijks) had ik toch liever gezien dat dit budget uitgegeven was aan het toevoegen van Microsoft Office, dat blijft toch de reden dat de meeste mensen Windows kopen en ‘nodig’ hebben.

HP Spectre 13 x2 – In gebruik

Een 13,3-inch tablet is groot. Verassing. Hoewel het leuk is om de mogelijkheid te hebben om het scherm lost te koppelen van het dock doe je dit dus vooral als uitzondering, want het is best een flinke lap dat je dan in je handen hebt. Toch zie ik de voordelen wel voor het geven van presentaties of het spelen van een spelletje op de bank. Voor alle serieuzere toepassingen gebruik je de HP Spectre 13 x2 in laptop-vorm.

De machine voelt super-solide aan en ik had geen enkele bedenkingen bij het vervoeren van dit apparaat in mijn tas. Dat de HP Spectre 13 x2 twee kilogram weegt merk je wel, zeker op het moment dat je even snel tussen kantoren sjouwt. Daar staat de bouwkwaliteit dus wel tegenover en minstens net zo belangrijk is het feit dat deze hybride goed in balans is, en dus niet zomaar achterover kukelt als je even het touchscreen gebruikt.

Wat ik persoonlijk wel erg miste op deze HP Spectre 13 x2 was een volledig formaat SD-kaart slot. Zeker omdat Lightroom meegeleverd wordt had ik verwacht dat juist deze meest bekende en gebruikte informatiedrager in de behuizing van het toetsenbord-dock uitgelezen had kunnen worden. Niets dat niet opgelost kan worden door een USB-kabel maar voor mobiel gebruik is iedere extra kabel er natuurlijk eentje die je kan vergeten. Jammer.

Prestaties

De Intel Core i5 Haswell-processor en de 8GB aan werkgeheugen die je tot je beschikking hebt zorgen ervoor dat je ‘alles’ kan doen op deze laptop hybride. Er is meer dan genoeg kracht voor alle games in de moderne omgeving en de meeste spellen voor de desktop, al heb je op Windows natuurlijk ook games die om zware dedicated grafische kaarten vragen, iets dat deze HP Spectre 13 x2 niet heeft. Professionele apps als Lightroom en Photoshop draaien prima, ook tegelijkertijd en eventueel nog in combinatie met de browser en een tekstbestand open. Precies wat je mag verwachten van een stevige laptop dus. Ook in tablet-vorm is deze kracht beschikbaar, een fijn gevoel.

HP Spectre 13 x2 – Conclusie

De HP Spectre 13 x2 is één van de betere Windows 8 machines die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Vooral het serieuzere en grotere schermformaat van 13.3-inch spreekt me persoonlijk erg aan, en maakt de laptop/tablet hybride gewoon geschikt om als laptop-vervanger gezien te worden, eentje die ook nog eens als losse tablet gebruikt kan worden. Als pure tablet op zichzelf is juist het formaat een enorm nadeel, want bij het formaat hoort dus ook het flinke gewicht. Een totaalpakket van twee kilo zal ook niet iedereen aanspreken, maar de bouwkwaliteit die er tegenover staat waarschijnlijk weer wel. Directe concurrentie heeft de HP Spectre 13 x2 vooral van de Lenovo Yoga 2 Pro en Asus Transformer Book T300. Ieder apparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen dus lees de reviews via de link. Alles bij elkaar genomen wil ik de HP Spectre 13 x2 dus zeker een aanrader noemen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Groot display
  • Serieuze prestaties
  • Goed en verlicht toetsenbord

Minpunten
  • Groot en zwaar

  • Accuduur niet indrukwekkend
  • Trackpad valt tegen

Reacties (1)