Het is alweer ruim 12 jaar geleden dat mijn fascinatie voor minicomputers een echte vlucht nam, en de Dell Axim X5 was daarvoor verantwoordelijk. Daarvoor was ik al fan van verschillende Palm modellen maar het was de Dell hardware in combinatie met de Windows software die mij pas echt deed geloven in allerlei mogelijkheden van de de ultramobile computer. De laatste jaren is Dell redelijk buiten beeld geweest en vonden ze zichzelf niet (meer) terug in het rijtje van Apple, Samsung, HP en Google. Sinds de komst van Windows 8 werkt Dell zich ook weer terug in de spotlight, met recent nog een interessante kleine Windows 8 tablet; de Dell Venue 8 Pro. Vandaag kijken we naar de grotere versie van dezelfde lijn en generatie; de Dell Venue 11 Pro.
Specificaties Dell Venue 11 Pro
Dell Venue 11 Pro | |
---|---|
Scherm | 10.8″ 1920 x 1080 |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Atom Z3770 1.3 GHz – i5 4210Y |
RAM | 2-4 GB |
Opslaggeheugen | 64GB – 128GB |
MicroSD | Ja |
HDMI | Ja |
MicroUSB | Ja |
GPS | Ja, op 3G/4G versie |
3G | Optioneel |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
Camera’s | 1.2MP webcam en 8MP camera |
Accu | 30Wh |
Met een centimeter dik en 750 gram aan gewicht is dit niet de dunste/lichtste tablet op de markt. Door het 10.8-inch display is het sowieso al een iets grotere tablet dan we doorgaans zien in de tabletmarkt (10.1 inch) en zelfs iets groter dan de 10.6 inch-Surface tablet van Microsoft. De Dell Venue 11 Pro is verkrijgbaar in een hoop verschillende configuraties waarbij je uit meerdere processor (Intel Bay Trail Atom of Intel Core i5), verschillende hoeveelheden werk- en opslaggeheugen en de beschikbaarheid van mobiele internet verbindingsmogelijkheden kan kiezen. Prijzen beginnen bij bij 509 euro en de duurste versie komt op 829 euro. In deze review heb ik het basismodel gebruikt, de versie met de Intel Atom Z23770-processor, 2GB aan werkgeheugen, 64GB opslaggeheugen maar met mobiel internet (589 euro).
Meer informatie en alle specificaties vind je terug op de productpagina van de Dell Venue 11 Pro.
Dell Venue 11 Pro – Hardware en design
De Dell Venue 11 Pro is een vrij standaard tablet als het gaat om design en designkeuzes. Het is gewoon een standaard rechthoek met een glasplaat die het paneel aan de voorkant beschermt.De achterkant is van plastic maar bevat een los te halen paneel dat toegang biedt tot de verwisselbare (!) accu en de plek waar je (eventueel) een simkaart in kwijt kan. Overige poorten zitten aan de zijkant van de Dell Venue 11 Pro verwerkt en zijn dus goed toegankelijk.
Het SD-kaartje zit wel achter een klepje verborgen waar een paperclip of iets dergelijks voor nodig is om hem open te krijgen. In tegenstelling tot de 8-inch versie zijn de bezels (randen ‘onder’ het glas) wel symmetrisch en nemen dus aardig wat voor het opvlam aan de voorkant op. Met moderne tablets die smallere randen over de lengte te krijgen komt dit misschien wat ouderwets over maar een echt nadeel zou ik het niet willen noemen. Aan de voorkant zit ook een webcam onder het glas verwekt en een aanrakingsgevoelig Windows-logo die als homeknop fungeert zien we daar ook terug.
Ondanks het wat saaie design oogt de tablet wel goed en, belangrijker nog, ligt de tablet goed in de hand. De bouwkwaliteit is van een hoog niveau en de verschillende onderdelen worden stevig bij elkaar gehouden. De coating op het los te halen paneel is er eentje met een soort rubberstructuur en voelt lekker aan.
Display
Het 10.8-inch schermformaat is iets groter dan we normaal bij tablets zien. De resolutie is dan wel weer een bekende; 1920 x 1080 pixels. Dat betekent Full HD en op een scherm met een diagonaal van 10.8-inch komt dit op een pixeldichtheid van 204 pixels per inch. Frequente lezers van dit soort stukken zullen niet direct enorm onder indruk zijn van dat getal, er zijn ‘scherpere’ schermen. Het probleem bij Windows is echter nog steeds de manier waarop het OS omgaat met hogere resoluties. Veel elementen worden dan toch al gauw te klein weergegeven. In dat opzicht is het scherm van deze Dell Venue 11 Pro dus in het voordeel. Een Full HD resolutie op een iets groter scherm dan normaal maakt een mooi compromis tussen een scherp scherm en de daadwerkelijk bruikbaarheid van de verschillende interface-elementen op het scherm.
Kleurweergave, contrast en kijkhoeken zijn netjes verzorgd want het ips paneel dat door Dell gebruikt wordt is gewoon van prima kwaliteit. Het daadwerkelijk paneel ligt ook vrij dicht onder de beschermende glasplaat en dat zorgt voor een fijne ervaring waar reflecties geen enorm probleem zijn, zeker niet omdat het scherm ook nog eens vrij fel (schermhelderheid) gezet kan worden.
Digitizer
Net als zijn kleinere broertje is ook deze Dell Venue 11 Pro voorzien van een digitizer in het paneel. Dit betekent dat er een combinatie te maken is met de stylus (los aan te schaffen, 35 euro). De combinatie digitizer/stylus is heel geschikt om te kunnen (onder)tekenen en ontwerpen. Helaas kon Dell mijn geen stylus lenen en heb ik het dus niet kunnen testen, maar omdat moderne apparaten eigenlijk nooit meer problemen hebben om een dergelijke combinatie succesvol te laten werken en ik heb dus ook geen enkele reden om aan te nemen dat deze combinatie ook niet gewoon prima zal werken.
Connectiviteit
De Dell Venue 11 Pro is optioneel verkrijgbaar met een mobiele verbindinsgmogelijkheid die dan ook direct over gps beschikt. Zowel 3G als 4G (LTE) worden ondersteund als het gaat over mobiel internet. De duurdere versie met Intel Core i5-processor beschikt ook over een dual band Wifi chip en Bluethooth 4.0, waar de goedkopere versies het met een ‘normale’ Wifi chip en Bluetooth 3.0 moeten doen. Alle versies hebben wel een mini-HDMI poort, NFC, een MicroSD slot om het geheugen uit te breiden en een microUSB-poort. Beide versies hebben ook een dockconnector voor het geval dat het optionele keyboard dock aangeschaft wordt en een USB 3.0 poort van volledig formaat. Dit is ongetwijfeld een belangrijk voordeel voor veel gebruikers en tegelijkertijd de reden dat deze tablet niet echt heel dun te noemen is.
Omdat de Dell Venue 11 Pro in verschillende uitvoeringen te verkrijgen is doe je er als koper verstandig aan om deze link op Dell.nl goed te bekijken om te zien wat de verschillen zijn in de mogelijke configuraties.
Speakers
De Dell Venue 11 Pro beschikt over stereospeakers en het relatief grote scherm dat tussen de twee speakers zit (speakers zitten in de rand van de tablet verwerkt) zorgt voor een hoorbaar stereo-effect. Het volume kan redelijk hoog gezet worden en de vervorming van het geluid wordt prima tussen de perken gehouden. Het blijven kleine speakertjes maar het resultaat is op z’n minst respectabel te noemen. Natuurlijk mag je niet al te veel van de speakers verwachten en missen vooral de lage tonen in de weergave van het geluid, maar gelukkig zijn er voor serieuze toepassingen zowel een 3.5mm poort als een Bluetooth-verbinding beschikbaar.
Camera’s
De Dell Venue 11 Pro heeft een 8 megapixel camera aan de achterzijde en daarmee zijn vrij aardige plaatjes te maken. Helaas wordt de camera wel geplaagd door een overmatige gevoeligheid voor ruis (voor kenners: Het lijkt alsof je standaard op met een heel hoge ISO schiet) en mist er her en der toch wel wat detail en contrast in de afbeeldingen. Toch is de camera vrij goed bruikbaar en wordt er adequaat gereageerd op verzoeken om een bepaalde plek in je scene scherp te stellen en/of te belichten.
De webcam aan de voorkant van de tablet is er eentje van standaard uitvoering en doet precies wat je ervan mag verwachten. Heel charmant zijn de resultaten niet en het is vooral de kijkhoek die niet groot (breed) genoeg is om een lekker video (Skype-)gesprek te kunnen voeren. Je moet de tablet vrij ver van je af hebben staan om een leuke #selfie te nemen of om ook met je kin in beeld te zijn bij je gesprekspartner.
Accuduur
De Dell Venue 11 Pro is aardig bijzonder als we kijken naar de accuduur. Het is niet de negen uur dat je op een enkele lading voort kan maar vooral het feit dat de accu verwisselbaar is, iets dat we toch nog maar heel zelden tegenkomen op een tablet. Zeker voor de mobile professional is dit een heel interessant voordeel want een extra accu in de tas geeft de nodige extra zekerheid. Losse prijzen voor de accu zijn op dit moment nog niet bekend.
Bij een gemiddeld takenpakket kan de tablet dus zo’n negen uur mee op een enkele accu en dat is voor een Windows machine zeer respectabel. Het is zeer belangrijk om te beseffen dat ik dit getest heb met de Atom-versie van de processor. De (veel) krachtigere Intel Core i5-processor verbruikt ongetwijfeld een stukje meer energie, voor die configuratie is de verwisselbare batterij dus alleen nog maar een groter voordeel.
Keyboard-opties
Op dit moment kunnen er twee verschillende keyboard-opties bij de Dell Venue 11 Pro besteld worden. Beiden zijn optioneel en hebben hun eigen voordelen en nadelen.
Traditioneel toetsenborddock
Het is wat raar om het een traditioneel toetsenborddock te noemen als het toch best een moderne optie is om scherm en toetsenborddock te combineren tot iets dat lijkt op een kleine laptop of netbook. Toch is het een treffende omschrijving om de verwachtingen op de juiste manier te spannen. Het toetsenborddock beschikt ook over een extra accu waardoor de accuduur met een uur of 4 verlengd kan worden. Verbinding gaat via een scharnier dat we (her)kennen van bijvoorbeeld de Asus Transformer Pad en Book hybrides.
De toetsen hebben een aardig formaat en lekkere aanslaggevoeligheid. Juist omdat deze tablet iets groter is dan normaal was er iets meer ruimte voor de toetsen en dat resulteert direct in een veel betere betere type-ervaring. Naast een rij met numerieke toetsen is er ook een rij met functietoetsen te vinden op het keyboard, zodat zaken als switchen tussen apps, zoeken en delen extra makkelijk te doen zijn op de tablet. Het trackpad (muisvlak) gedeelte functioneert ook heel aardig en is van redelijk formaat. Het trackpad biedt ondersteuning voor de verschillende Windows 8 specifieke swipes en multitouch gebaren zoals scrollen met twee vingers. Al met al is het een heel fijne accessoire die wat mij betreft een prima de luxe ervaring biedt.
Het scharnier werkt goed en de tablet wordt stevig op zijn plaatst gehouden, ook de balans tussen tablet en toetsenbord is goed en daardoor valt de tablet dus niet zomaar naar achteren (een probleem dat we bij andere hybrides nog wel eens tegenkwamen). Erg positief dus, maar dat mag ook wel want de prijs dat tegenover dit alle staat is vrij fors. Het toetsenbord dock bij de Dell Venue 11 Pro kost namelijk 188 euro.
Tablet toetsenbord slim – hoes
De bovenstaande optie is een heel geschikt toetsenbord voor degene die verwachten dat het overgrote deel van de tijd de Dell Venue 11 Pro in te zetten als laptop. De tweede optie is en toetsenbord dat beter te vergelijken is met de covers die bij Microsofts Surface tablets te koop zijn, een dunne optie dus. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de type-ervaring is minder prettig dan die op het daadwerkelijke dock. Toch zijn een een paar elementen aan deze hoes die als compensatie kunnen worden opgevoerd. De hoes is namelijk heel erg dun en de verbinding tussen hoes en tablet is supersnel los te klikken. Dit maakt het dus een toetsenbord dat je maar zelden in de weg zal zitten. De aanslagen van de toesten voelen natuurlijk aardig plat maar de toetsen ‘klikken’ wel en bieden dus net dat beetje feedback waardoor je (na enige gewenning) weet of je wel of niet de toets met success hebt aangeslagen. Er is ook een trackpad gedeelte met ondersteuning voor de verschillende swipes en bewegingen. Dit onderdeel van het toetsenbord werkt niet helemaal optimaal maar goed genoeg om even de juiste plek te selecteren in een document of het aanklikken van een klein interface-element.
De verbinding met tussen hoes en tablet is magnetisch en gebruikt de twee gleuven die ook bij het ‘echte’ dock gebruikt worden, maar weer niet de dock-connector. Hierdoor kan de tablet heel snel en gemakkelijk uit de hoes getrokken worden en gebruikt worden als tablet, handig. De hoes heeft door een paar vouwen de mogelijkheid om de tablet in een hoek te zetten maar biedt helaas niet heel veel controle over die hoek, wat dus minder praktisch is in vergelijking met het dock. Ook beschikt deze hoes niet over een eigen accu. Deze slim-versie van het toetsenbord kost 116 euro, niet heel erg goedkoop dus. Toch is dit de accessoire die ik iedere serieuze koper van deze machine zou willen aanraden.
Dell Venue 11 Pro – Software
De Dell Venue 11 Pro draait op de volledige versie van Windows 8. De versie die je op de Intel Atom uitvoeringen vindt is de 32-bit versie van Windows 8.1 en de Core i5 versies komen met de 64-bit versie van hetzelfde besturingssysteem. Windows 8.1 is verder precies wat je ervan verwacht en kent, en dus nog steeds onderverdeeld in de moderne tegeltjesomgeving en de desktopwereld.
In de tegeltjesomgeving vind je een hoop standaard apps die gebruikt kunnen worden voor allerlei standaard taken van een tablet, en waar je via de Windows Store nieuwe apps kan installeren. De desktopomgeving is daar de tegenhanger van en de plek waar je al je traditionele/legacy software kan installeren. Juist door het feit dat het scherm relatief groot is ziet de software die je installeert in deze omgeving er redelijk uit. Natuurlijk zijn de verschillende elementen nog best klein maar een stuk bruikbaarder dan op kleinere tablets.
Dell levert helaas geen gratis versie van Office mee met de Dell Venue 11 Pro, er is wel een proefversie van Office beschikbaar op de tablet. Verder heeft Dell eigenlijk geen software en apps op de Dell Venue 11 Pro gezet en moet je dus zelf op zoek naar leuke extra’s. Dit is wat mij betreft helemaal geen nadeel te noemen en misschien zelfs wel gewoon een voordeel. Niets geen gedoe met virusscanners die je zelf moet gaan lopen verwijderen.
De Dell Venue 11 Pro was tijdens mijn testperiode niet geheel stabiel. Één keer ben ik tegen het BSOD (Blue Screen of Death) aangelopen maar ik heb een paar keer de aan/uit knop moeten misgebruiken om het scherm weer te doen laten oplichten. Op zo’n moment leek de machine wel actief te zijn maar het scherm stond op zo’n moment gewoon ‘uit’. De software-updates die regelmatig beschikbaar komen kunnen dit probleem ongetwijfeld oplossen, en een recente update (gisteren) lijkt misschien al wel de oplossing geboden te hebben.
Dell Venue 11 Pro – In gebruik
De Dell Venue 11 Pro is een heel fijne tablet die precies doet wat je ervan verwacht. Doordat er verschillende configuraties verkrijgbaar is het lastig om echt een oordeel over de prestaties te doen. De Atom-versie die ik heb getest is snel zat voor zo’n beetje alles wat je in de moderne omgeving van Windows wilt doen en loop wat sneller tegen zijn beperkingen op in de desktopomgeving. De Intel Core i5-versie van deze machine is een stuk krachtiger en kent minder beperkingen in de desktopomgeving. Hier staat natuurlijk tegenover dat de accuduur een stukje minder is dan die van de Atom-uitvoering.
Doordat er verschillende toetsenborden en een stylus te koop zijn voor de Dell Venue 11 Pro kan de tablet erg breed ingezet worden. Voor de mobiele professional die het overgrootte deel van de dag van huis is, is de verwisselbare accu natuurlijk driedubbel interessant. De mobiele internet verbindingsmogelijkheid werkte perfect maar helaas heb ik geen LTE-abonnement om die snelheid te testen. De 3G-verbinding deed echter ook prima zijn werk. Ook de beschikbaarheid van een USB-poort van volledig formaat is voor veel mensen ongetwijfeld een groot voordeel, en biedt een hoop voordelen.
De machine is ietwat lomp en groot als we het puur als tablet bekijken, maar weer (lang) niet zo overdreven lomp dat het als onbruikbaar bestempeld zou moeten worden. Ik vind het persoon wel een geslaagd compromis; een groter scherm gaat beter met deze resolutie om, en biedt ruimte voor betere toetsenborden en een USB-poort.
Prestaties
De prestaties van deze versie heb ik eigenlijk al even kort genoemd; het is allemaal prima in orde zolang je jezelf maar niet veel buiten de moderne omgeving begeeft. In de tegeltjes wereld start alles snel en draaien de apps erg soepel. Ook een intensieve game als Halo werkt gewoon prima en soepel. In de desktopomgeving kom je vaker beperkingen tegen van de processor en het beschikbare werkgeheugen (2GB). Als je veel en vaak software nodig hebt die alleen nog maar in de traditionele omgeving draait dan is het aanschaffen van een versie met de Core i5-processor en 4GB werkgeheugen al snel de moeite waard.
Dell Venue 11 Pro – Conclusie
De Dell Venue 11 Pro is een mooie Windows 8 tablet. Door zijn ietwat grotere schermformaat zijn het vooral de toetsenbord accessoires die profiteren van de extra ruimte. Deze los aan te schaffen accessoires zijn daarvoor een stuk beter dan de accessoires van concurrerende machines met een 10.1-inch formaat. De versie met Atom-processor is vooral interessant voor degene die zichzelf het meeste in de moderne omgeving zien, de duurdere en krachtigere versie met Core i5-processor is voor de mensen die het grootste deel van hun tijd in de desktopomgeving zijn. Qua bouwkwaliteit scoort Dell erg goed en de schone installatie van Windows 8 is ook een pluspunt. De prijsstelling van deze Dell Venue 11 Pro zit echter wel aan de hoge kant van het spectrum en dat is natuurlijk lastig/jammer. Toch is de Dell Venue 11 Pro zeker een Windows 8 hybride die het overwegen waard is.
Beoordeling
- Goed scherm en mooi formaat scherm
- Verwisselbare accu
- Goede accessoires beschikbaar
Aan de prijzige kant
- Ietwat lomp en zwaar
- Nog niet 100 procent stabiel
Reacties (3)