Wie een goedkope Android- of Windowstablet zoekt, hoeft zich allang niet meer te beperken tot de bekende merken. Chinese webwarenhuizen zijn volop actief in Europa, en brengen tablets op de markt met exotische namen als Teclast, Chuwi, Onda en Pipo. Dat is weer eens wat anders dan Apple, Samsung en HP. De tablets zijn doorgaans erg goedkoop en bieden interessante opties. Wij vroegen bij webwinkel Gearbest de Chuwi Vi10 op, een 10.6-inch tablet die zowel op Windows als op Android loopt en voorzien kan worden van een toetsenbord.
Chuwi Vi10 – specificaties
Chuwi Vi10 | |
Scherm | 10.6 inch IPS 1366 x 768 |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Atom Z3736F 2.1GHz |
RAM | 2GB |
Opslaggeheugen | 32GB |
SD | Ja, microSD |
HDMI | Ja |
USB | 1x MicroUSB, 2x USB 2.0 |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | 2mp + 2mp |
Accu | Li-ion, 8000 mAh |
Besturingssystemen | Windows 8.1, Android 4.4.4 |
Toetsenbord | Optioneel |
Prijs (op moment van publicatie) | 128 euro |
Prijs toetsenbord | 21 euro |
Dit zijn nette specificaties die bij het goedkopere segment passen. Dat is dan ook de doelgroep van deze tablet: mensen die voor niet al teveel geld een knappe Windows- en Androidtablet willen, maar daar tussen niet kunnen kiezen. Met de Chuwi Vi10 heb je ze allebei in één apparaat. In deze review gaan we bekijken hoe goed dat samen gaat.
Chuwi Vi10 – hardware en design
Als de Chuwi Vi10 uit zijn eenvoudige kartonnen doosje komt, moeten we even denken aan een zeer groot uitgevallen zwarte iPhone 4S. Zowel de hoeken als het materiaal doen daar aan denken. Niet alleen het scherm is van glas, de achterkant is dat ook. De lange randen zijn bovendien voorzien van een metalen strip. De tablet valt echter door de mand bij de korte zijkanten, waar deze strip nog een centimeter omheen loopt aan beide zijden, maar dan stopt om ruimte te bieden aan de aansluitingspoorten. De Chuwi Vi10 mag dan officieel worden verkocht als Windows- en Androidtablet, daar is op het eerste gezicht weinig van te merken. Onder het scherm prijkt een Windowslogo, en de tablet start ook standaard onder Windows op.
We zeggen hier wel ‘onder het scherm’, maar dat is bij een tablet altijd een vaag begrip. Het scherm is natuurlijk draaibaar in alle richtingen. Het Windowslogo bevindt zich onder een van de korte zijden. Druk je erop, dan wordt het Windows 8.1-startscherm in beeld gebracht, met de bekende tegels waarmee je de apps kunt openen. Windows 8.1 kan ook in een desktopmodus worden gezet, waarbij het bij dit besturingssysteem voor veel Windowsgebruikers vervelend wordt gevonden dat er geen startknop meer is waarmee je toegang krijgt tot programma’s, bestanden en instellingen. In plaats daarvan vind je op die plek linksonder in het scherm een Windowslogo die precies hetzelfde doet als de Windowsknop onder het scherm: hij brengt je terug naar het scherm vol tegeltjes.
We lopen eens om deze tablet heen en beginnen aan de voorkant. We zien een scherm me vrij brede, zwarte randen, met aan een van de korte kanten een zilverkleurig Windowslogo en langs een van de lange zijden – asymmetrisch geplaatst, dus niet in het midden – de frontcamera. Het scherm is geheel afgedekt met een plastic screenprotector dat vrij makkelijk bekrast raakt.
Op de achterkant valt niet veel te beleven. We zien hier de achtercamera, die zich hier wel precies in het midden bevindt. Misschien kreeg Chuwi het niet voor elkaar om beide cameramodulen precies tegenover elkaar te plaatsen zonder de tablet flink dikker te maken. En het is al een dikkerdje in de huidige markt. Onder de camera zien we in zilver het Chuwi-logo, en aan de onderkant de logo’s van Intel en nog wat FCC-informatie. Ook de achterkant is van glas, beschermd door een plastic screenprotector, net als het scherm.
De bovenkant is gehuld in een chroomkleurige metalen strip, met daarin verwerkt de powerknop en de langwerpige volumeknop. De onderkant heeft ook zo’n metalen strip, met openingen en aansluitingen voor het optionele toetsenbord, waarover later meer. De linkerzijkant bevat van links naar rechts flink wat aansluitingen: voor de 3,5 mm oortelefoon, een micro-hdmi poort, een volwaardige usb 2.0 poort, een micro usb-poort, nog een volwaardige usb 2.0-poort, en een sleuf voor een micro sd-kaart. De onderkant van de korte zijkanten bevatten stereospeakers.
Het design valt ons allerminst tegen. Het voelt stevig en premium aan. Dat mag ook wel, gezien het gewicht van 640 gram, en de dikte van bijna een centimeter. Wil je deze tablet op de bank gebruiken voor een spelletje, dan zijn je armen snel moe van het gewicht. Opmerkelijk is overigens dat alle winkels die deze tablet verkopen, opgeven dat hij 523 gram weegt, en 8,8 millimeter dun is. Dat blijkt bij nameting door Tabletsmagazine gewoon niet te kloppen.
Display
Het 10.6-inch scherm heeft een resolutie van 1366 × 768 pixels. Dat is een vrij lage resolutie voor de omvang van dit scherm; als je dicht op het scherm zit, kun je de pixels onderscheiden. Gelukkig is het wel een helder IPS-paneel, dat goede kijkhoeken biedt en kleuren fel en goed weergeeft. De resolutie zal voldoende zijn voor de meeste gebruikers. Wil je meer, dan moet je niet in dit prijssegment zoeken. Afbeeldingen, films, games en programma’s worden in ieder geval goed weergegeven, en de ietwat lage resolutie van dit scherm is juist prima voor het spelen van de wat snellere spellen.
Connectiviteit
De Chuwi Vi10 is voorzien van alle gebruikelijke connecties, plus nog wat minder gebruikelijke. Bluetooth 4.0 en wifi b, g en n zijn voor elke tablet bijna vanzelfsprekend. Een micro usb-aansluiting voor opladen en data-overdracht is redelijk standaard, hoewel de nieuwste generatie tablets in toenemende mate over usb type-c beschikt. De Chuwi dus niet, maar de Vi10 is dan ook een model uit 2014. Bijzonder zijn de twee volledige usb 2.0-poorten, voorzien van OTG, zodat er externe harddisks en andere apparaten aan de tablet kunnen worden gehangen. Die worden onder Windows correct herkend.
We hebben ook eens een externe muis en een volledig pc-toetsenbord aan de poorten gehangen, die daarna perfect samenwerkten met de Chuwi. Het is een aardige extra optie. Met de micro-hdmi-poort kun je via een kabel hetbeeld van de tablet naar een externe monitor, televisie of een nog groter scherm overbrengen.
Speakers
De Chuwi Vi10 beschikt over twee speakers, die links en rechts aan de zijkanten zijn geposteerd. Dat vinden we een wat ongelukkige plek, want als je de tablet vasthoudt tijdens een spel, of gewoon tijdens het browsen over internet, zul je altijd een of twee van die speakers bedekken met je handen en dat komt het geluid niet ten goede.
Zetten we de tablet echter op zijn optionele toetsenbordcover, dan geven ze een heel aardig geluid. Muziek via Spotify en het geluid van games komt goed over. Wil je meer, dan zul je via bluetooth een losse luidspreker moeten aansluiten, of van beter geluid genieten via de 3.5 mm oortelefoonaansluiting. Een oortelefoon is overigens niet bijgeleverd.
Camera’s
De camera’s op deze tablet stellen weinig voor. Zowel de front- als de achtercamera bieden op papier een resolutie van 2 megapixel, wat een nette resolutie had kunnen zijn, als de camera’s voor de rest niet zo weinig voor zouden stellen. Korrelige beelden, vooral in (half)duistere omstandigheden is het hoogste wat je eruit kunt halen.
De camera’s van de VI10 zijn feitelijk alleen geschikt voor videobellen, of het scannen van een qr-code. Meer moet je er niet mee willen doen; voor foto’s en filmpjes kun je er beter een goede smartphone bij pakken, of natuurlijk een echte camera.
Accuduur
De Chuwi Vi10 wordt geleverd met een massieve 8000 mAh accu. Die levert een flinke gebruiksduur op. Zelfs als we het scherm op volledige helderheid laten staan en de gebruikelijke acties om de accuduur te sparen achterwege laten, krijgen wij het niet voor elkaar om de tablet na een volledige werkdag leeg te krijgen.
Is de accu eenmaal leeg, dan is er wel een nadeel aan deze grote accu: het duurt lang voordat hij leeg is, maar dat betekent dat het tevens ook lang duurt voordat hij vol is. In een enkel geval merkten we dat een nacht onvoldoende was om de tablet weer geheel op te laden. Dat zal wellicht ook te maken hebben met de bijgeleverde oplader, die niet de rapste is.
Chuwi Vi10 – software
De beide besturingssystemen zijn natuurlijk het meest bijzondere kenmerk van deze tablet. Windows 8.1 is standaard het besturingssysteem dat in beeld komt als je de tablet aan zet, maar het is ook mogelijk om in Android 4.4.4 te booten. Omschakelen tussen beide besturingsssytemen vergt slechts een seconde of twintig, dertig en gaat erg eenvoudig. Onder Windows bevindt zich in de startbalk aan de onderkant van het scherm een Androidlogo. Druk daarop, en je krijgt na een bevestigingsvenster een reboot waarna het apparaat opnieuw opstart onder Android. Ben je in Android en wil je weer terug naar Windows, dan hoef je alleen maar het rechter rolmenu omlaag te trekken, waar je de optie tegenkomt om weer onder Windows op te starten. Een kind kan de was doen.
Hoewel Microsoft eigenaren van een Windows 8.1-apparaat de mogelijkheid biedt om naar Windows 10 te updaten, wordt dat door webwinkel Gearbest niet aangeraden. Het kan wel, meldt de winkel, maar als je dat doet, gaat je garantie direct verloren. Wij vinden dat wat merkwaardig; bij geen enkel ander merk komen we deze beperking tegen. Meestal wordt bij Windows 8.x-apparaten juist geadverteerd dat ze makkelijk en gratis naar Windows 10 kunnen worden gebracht, en dit heeft nooit gevolgen voor de garantie.
Omdat wij in diverse techblogs tegenkwamen dat de Chuwi functionaliteit kan verliezen na de update naar Windows 10, zijn we er maar niet aan begonnen, en kiezen we ervoor om deze tablet te reviewen zoals hij uit de doos komt: met Windows 8.1 en Android 4.4.4. We kunnen het ons wel voorstellen dat knutselaars met veel kennis van de technologie hier niet tevreden mee zijn, en toch proberen om de tablet naar zowel Windows 10 als Android 6.0 te brengen. Dat past echter niet in het kader van deze review.
Dat gezegd hebbende, valt het wel wat tegen dat er nog geen officiële updates zijn uitgebracht voor de besturingssystemen waarmee Chuwi de Vi10 levert. De tablet is in 2014 op de markt gekomen en het is inmiddels 2016. Dan mag je bij een serieuze fabrikant zo langzamerhand een update verwachten. De Vi10 loopt al drie Androidversies en één uiterst belangrijke Windowsupdate achter.
Laten we die updateperikelen even voor wat ze zijn, dan valt er over de werking van de beide besturingssystemen niets te klagen. Zowel onder Android als onder Windows 8.1 functioneert alles vlekkeloos, worden externe apparaten die aan de usb-poorten worden gehangen goed herkend, en zijn software en apps goed te bedienen.
Chuwi heeft onder Android wel de nodige ‘crapware’ bijgeleverd, wat apps zijn die we niet erg begrijpen omdat ze in het Chinees zijn ondertiteld en ook na opening niet echt duidelijk maken waar ze eigenlijk voor zijn. Sommige ‘Chuwi-apps’ leveren wel hardnekkige foutmeldingen op die zich steeds herhalen.
Onder Windows ontbreekt al die overbodige software. Wat wel bij Windows wordt geleverd, is een gratis abonnement van een jaar op Windows Office 365. Dat is een zeer nuttige toevoeging, die de tablet direct een euro of zeventig in waarde laat stijgen, want dat zijn de kosten voor een persoonlijk jaarabonnement op deze software.
Chuwi Vi10 – in gebruik
Wie deze tablet bestelt, doet er goed aan om meteen het bijbehorende, speciaal voor deze tablet geproduceerde toetsenbord mee te bestellen. Dat is geen bluetooth-toetsenbord, maar een cover met ingebouwd keyboard dat via de aansluitingen onderaan de tablet verbinding maakt. Dat werkt meteen. De aansluiting is magnetisch, waardoor de tablet direct op de goede plaats klikt.
Over het toetsenbord niets dan goeds. De toetsen zitten ruim uit elkaar, en het klavier is bijna net zo groot als een full-size toetsenbord. De Windowsknop ontbreekt niet, hoewel die onder Android weinig nuttig is. Het aanraakscherm blijft gevoelig voor aanrakingen met de vinger als het toetsenbord is aangesloten. Er is een trackpad ingeboud, waardoor in desktopmodus een muispijl in beeld komt die hiermee kan worden bediend. Over het trackpad zijn we iets minder enthousiast dan over de rest van het toetsenbord, want het reageert ietwat ongevoelig, maar wellicht is dat een kwestie van gewenning: we bedienen normaal een Macbook-trackpad. Het ding doet zijn werk goed, maar voor wie preciezere zaken wil doen met de tablet, is de aanschaf van een muis wellicht een te overwegen optie. Die kan gewoon via een van de twee usb 2.0-poorten worden aangesloten.
We merken dat wij deze Chuwi toch het meest als een soort verkleinde Windows-laptop gebruiken, en de Androidmodus alleen voor reviewdoeleinden activeren. Dit is natuurlijk erg persoonlijk, bij andere gebruikers zal dit wellicht precies omgekeerd zijn. Onder Windows kun je meer doen en een betere productiviteit behalen. Ook gamen onder Windows is een genot. Android is vooral vanwege de overweldigende keuze uit leuke apps een zeer mooie toevoeging aan deze tablet. Je zult je er niet snel mee vervelen.
Prestaties
Zoals bezoekers van Tabletsmagazine gewend zijn, doen we hier niet aan benchmarks: die zijn doorgaans weinig betrouwbaar en geven weinig feitelijke informatie over het dagelijks gebruik. We hebben uit de Windows Store het racespel Asphalt 8 gedownload, dat het beste zonder toetsenbord kan worden gespeeld en lekker snel en met goede reacties op de bewegingen van de gebruiker in beeld wordt gebracht, zonder enige vertraging of hikkerige beelden. Dat telt. Het populaire spel Minecraft hebben we ook eens onder Windows geïnstalleerd, om te zien dat hiermee net zo snel en goed kan worden gespeeld als op een gangbare pc. Wil je echt zeer zware spellen doen, dan is de keuze voor een goedkope tablet als de Chuwi sowieso niet zo logisch, dus hier beoordelen we de tablet dan ook niet op. We geven de Chuwi een goede beoordeling voor snelheid en prestaties, zeker gezien de prijs van de tablet.
Waar we onder Android wel snel tegenaan lopen, is het beperkte opslaggeheugen. De Chuwi Vi10 beschikt over 32GB opslaggeheugen, dat doormidden is gehakt: de helft is voor Windows, de andere helft voor Android. Omdat de besturingsssytemen ook nogal hun ruimte innemen, blijft er op beide partities nogal weinig over. Gelukkig kun je het geheugen voor Android en Windows uitbreiden met de micro sd-kaart, en onder Windows bovendien onbeperkt via een usb-stick of zelfs een externe harddisk die aangesloten kan worden op een van de twee usb 2.0-poorten.
Chuwi Vi10 – conclusie
De Chuwi Vi10 heeft een weinig sexy naam, maar de tablet ziet er wel erg goed uit. Het premium design, de keurige prestaties en de twee meegeleverde besturingssystemen, plus de mogelijkheid om via hdmi en twee volwaardige usb 2.0-poorten extra hardware aan te sluiten, geven deze tablet gezien zijn lage prijs van rond de 130 euro op het eerste gezicht alleen maar pluspunten. Echter, die besturingssystemen zijn wel wat achterhaald, dus er gaat weer een puntje van af. Wie een goedkope Windows-convertible zoekt of een goed werkende, maar ietwat achterhaalde Androidtablet, is bij deze Chuwi Vi10 aan het goede adres. We sluiten deze review dan ook af met een positief koopadvies.
Beoordeling
- Goedkoop
- Zeer solide bouwkwaliteit
- Redelijk scherm
Toetsenbord moet los besteld worden
- Niet super krachtig
- Besturingssystemen achterhaald
Reviewtablet verkregen via Gearbest.com
Reacties (2)