Review: BeBook Live

10 augustus 2011 + 10 minuten 1 Reacties
BeBook-3

BeBook is een Nederlands bedrijf dat zich tot voor kort focuste op e-readers. Maar nu de tabletmarkt booming is zag BeBook haar kansen en werd er een heuse Android tablet gelanceerd, de BeBook Live. Deze 7 inch tablet draait op Android 2.2 Froyo. We hebben de tablet een tijdje in ons bezit gehad, samen met een zeer fraaie lederen sleeve, en nu is het tijd voor de review.

Specificaties BeBook Live

Eerst stellen we je even voor aan de BeBook tablet met behulp van de belangrijkste specificaties. Zo beschikt de tablet zoals gezegd over een 7 inch touchscreen met een resolutie van 800 bij 600 pixels, Android 2.2 als besturingssysteem met toegang tot de Android Market, een 1GHz processor, een 2 megapixel camera aan de voorzijde, 512MB aan RAM geheugen, en 4GB intern opslaggeheugen. Qua connectiviteit beschikt de BeBook Live over een mini HDMI aansluiting, een mini USB aansluiting, een koptelefoon aansluiting, Wifi en Bluetooth. Mocht je het geheugen verder willen uitbreiden dan kan dit via de microSD card reader.

De tablet is geen lichtgewicht en is ook niet opvallend dun. De afmetingen zijn 140mm x 202mm x 11mm en het gewicht s 426 gram. Kortom, niks bijzonders maar gewoon een degelijke, mobiele, tablet. Voor een uitleg over het design en mijn eerste indruk bekijk je de video hieronder.

Eerste indruk BeBook Live

In onderstaande video vind je de eerste indruk van het design, het display en de software. Let wel dat deze video gemaakt is voordat we de firmware update deden. Het verschil is minimaal, maar inmiddels beschikken we over een groter aantal standaard applicaties en Android Market toegang. Zorg ook dat je eerst de update doorvoert want al je gemaakte foto’s en opgeslagen bestanden (op het apparaat zelf) gaan verloren na de update.

Hardware BeBook Live

Qua hardware ben ik vooral onder de indruk van de aansluitingsmogelijkheden. Je kunt alle kanten op met een HDMI aansluiting, een USB aansluiting en een microSD card slot. Wat heb je nog meer nodig? De mindere kant van de hardware is het design van de tablet en het display.

Design

De tablet voelt absoluut stevig en degelijk aan, maar het is gewoon geen indrukwekkend design. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet, maar het is geen tablet waar je de show mee zult stelen. Ook de Android knoppen aan de rechterzijde voelen niet goed aan. Je moet de knop aan de buitenzijde (uiterst rechts) indrukken voordat deze werkt wat nogal onwennig is. Het display steekt, zoals in de video getoond, wat buiten het frame wat naar mijn mening de tablet wat oubollig maakt.

Verder is het design vooral matzwart met een chrome omlijsting, wat vingerafdrukken weg weet te houden. Het scherm zelf trekt wel behoorlijk wat vingerafdrukken aan.

Display

Het display komt gewoonweg wat te kort en dit is iets wat gelijk opvalt. De resolutie is te minimaal en doet ook onder voor bijvoorbeeld de Galaxy Tab. Het ziet er pixelig uit, wat vooral opvalt bij het bekijken van foto’s, applicaties of webpagina’s met veel kleine details. Ook qua kleur doet het flets aan, al is de helderheid redelijk goed. De kijkhoeken van het display zijn niet slecht – ik heb slechter gezien bij diverse tablets – maar je verliest wel degelijk een hoop helderheid en contrast. De tablet is ook niet gemaakt voor het werken in direct zonlicht, want dan zie je nagenoeg niks.

Een positief punt is de reactiesnelheid van het touchscreen. Acties wordt zeer snel uitgevoerd en de bediening gaat overtuigend soepel.

Camera

De BeBook beschikt niet over een camera aan de achterzijde dus alle foto’s en video’s die je wilt maken moeten gemaakt worden met de onhandige bediening van de camera aan de voorzijde. Verder kun je de camera gebruiken voor videogesprekken, wat natuurlijk de belangrijkste functie is van een camera aan de voorzijde. Hieronder vind je een tweetal foto’s en een video gemaakt met de camera en zoals je ziet is de kwaliteit hiervan niet overtuigend. Kleuren zien er veel te flets uit, de camera heeft moeite met variërende lichtomstandigheden en de scherpte kan ook stukken beter. Wel heeft de camera verschillende kwaliteitsinstellingen en effecten waar je gebruik van kunt maken.

Software BeBook Live

Iets wat gelijk opviel tijdens de eerste indruk is dat de processor goed zijn werk doet, maar het lijkt alsof de firmware update deze ervaring wat verminderd heeft. Het kan toeval zijn, maar zo nu en dan blijft de reactie wat achter op de actie. Ook heb ik inmiddels meerdere applicatie geïnstalleerd en deze tegelijkertijd gedraaid waardoor het systeem in zijn geheel iets langzamer wordt. Toch ben ik nog steeds niet ontevreden over de snelheid. Voor dit geld krijg je vaak tragere tablets met een reactiesnelheid en rekenkracht die flink kan irriteren.

Qua software mis je bij Android 2.2 voor tablets geoptimaliseerde functies en applicaties, maar dit betekent niet dat je geen voldoening uit dit systeem kunt halen. De tablet biedt meer dan genoeg mogelijkheden om dit een volwaardige tablet te maken, zonder dat BeBook zelf aanpassingen heeft hoeven doorvoeren.

Applicaties

De BeBook Live komt met een mooie aantal applicaties standaard geïnstalleerd, waaronder een agenda, contactenboek, mail, GMail, Places, Maps, Android Market, file manager en nieuws & weer applicatie. Ook qua entertainment kun je meteen van start met Angry Birds, Egg Savior, Tank Hero, de Aldiko e-book store en verschillende mediaspelers.

Gebruikerservaring

Als je als nieuweling begint aan deze tablet en ook geen ervaring hebt met Android dan kan het wat lastig zijn je plek te vinden. Wat doe je eerst en waar zit wat? Op het homescreen vind je daarom een Android tips venster die je wegwijs maakt binnen het systeem en je een aantal goede tips geeft om van start te gaan. Toch zul je zelf, zeker met de minimale handleiding en geen tutorial, uit moeten vinden wat je exact allemaal met de tablet kunt.

De gebruikerservaring is op zich goed te noemen, exact zoals je gewend bent van eerdere Android 2.2 smartphones of tablets. Je krijgt vijf homescreens die je naar eigen wens volledig kunt invullen met widgets en applicaties en bovenaan het venster bevindt zich de notificatiebalk waar belangrijke berichten getoond worden, zoals een nieuwe e-mail. In vergelijking met Android Honeycomb mist het allemaal net die souplesse en de handigheidjes om de tablet-ervaring optimaal te maken. Ook zien we geen shortcuts of geoptimaliseerde menu’s terug – zoals bijvoorbeeld Samsung dat wel doorvoert – die net een handeling sneller maken of een functie overzichtelijker weergeven.

Prestaties

We hebben het al kort over de prestaties van de BeBook gehad en de tablet weet me qua snelheid zeker te overtuigen. Voor het doel waar deze tablet voor dient – lezen van e-books, browsen van websites en het bekijken van video’s – voldoet de processor absoluut. Wil je meer productiviteit uit je tablet halen en zwaardere (of meerdere) applicaties draaien, dan is de keus voor een Tegra 2 tablet een betere.

Het surfen op het internet verloopt zonder problemen. Hier en daar stottert de browser een beetje, vooral bij zware sites met veel content, maar over het algemeen is de internet ervaring zeer positief. Ook Flash video’s worden vloeiend afgespeeld.

Op het apparaat zelf kun je ook lokaal opgeslagen video’s afspelen, zelfs in een 1080p resolutie. Wel is het belangrijk dat je kijkt naar het bestandsformaat want .mov en .wmv bestanden kregen we (in deze resolutie) niet afgespeeld. MPEG4 bestanden worden zonder probleem weergegeven. Mocht je een TV hebben die uitgerust is met HDMI dan kun je een film ook weergeven op TV via de HDMI aansluiting.

Batterijduur BeBook Live

De batterijduur van de BeBook valt wat tegen. Ik heb er ongeveer 5 uur uitgebreid mee gespeeld – en dan heb ik het over video’s kijken, surfen op het internet, applicaties gebruiken, etc. – en toen werd de melding van een lege batterij weergegeven. Wanneer je de tablet aan laat staan maar weinig gebruikt zul je ongeveer 3 dagen vooruit kunnen.

Conclusie BeBook Live

De BeBook Live is echt een tablet voor de beginnende tablet gebruiker die niet veel van de tablet verlangt en gewoon zo nu en dan op de bank wil surfen of video’s wil bekijken. Android 2.2 is wat achterhaalt en zal de echte Android en tablet fans niet kunnen bekoren, maar het besturingssysteem voldoet prima als simpele tablet oplossing. De Android Market toegang is een mooi pluspunt aangezien vele goedkope tablets zonder deze feature komen.

Het display mist ook souplesse en vooral kwaliteit. Het komt pixelig over en de kleuren zien eruit alsof ze al een aantal keren gewassen zijn. Aan de andere kant is het touchscreen wel erg goed te bedienen en heeft de tablet een goede reactiesnelheid. Ook de snelheid waarmee applicaties uitgevoerd worden en gesurft kan worden op het internet is positief.

Kortom, de BeBook Live is en flexibele tablet voor de gebruiker zonder veel eisen. Een prima instapmodel om ’s avonds mee op te bank te zitten. Nadeel is dat naar mate de tabletmarkt verder groeit er meerdere tablets op de markt komen met een recenter besturingssysteem, meer features en een lage prijs.

BeBook Live accessoires

We hebben twee mooie accessoires bij de BeBook Live tablet mogen reviewen; de Verona Sleeve en de Geckocovers BeBook Live Advanced. De Verona Sleeve is een chique lederen sleeve dit speciaal voor de BeBook gemaakt is. Deze sleeve biedt goede bescherming voor de tablet en is voor 39,95 euro te koop op onder andere MyBebook.com.

Geckocovers heeft een speciale cover voor de BeBook op de markt gebracht in de vorm van de BeBook Live Advanced. Deze cover dient naast beschermhoes ook als multifunctionele stand en heeft ruimte voor het veilig bewaren van bijvoorbeeld een SD kaart. De cover is voor 24,95 euro te koop op de website van Geckocovers.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Geckocovers cover en de Verona Sleeve.

Overigens heeft Bol.com momenteel een mooie aanbieding staan voor de BeBook Live. Zo krijg je 3 digitale bestsellers naar keuze cadeau bij de aankoop van de tablet. Bekijk de aanbieding hier.

Reacties (1)