Review: Alcatel Onetouch Idol 3 5.5

30 juni 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Alcatel-Idol-3-review-totaal-2

In deze review kijken we naar de Alcatel Onetouch Idol 3 met 5.5-inch full hd-display, een Snapdragon-processor, 2GB aan werkgeheugen en Android 5.0 Lollipop.

Trends moeten gevolgd worden en één van de grootste voordelen van een productgroep die aan populariteit wint is de verbreding van de markt, er komen meer producten in zowel de hoge als lage prijsklasse. Aan de onderkant van de markt is de concurrentie echter doorgaans zo hevig dat (sommige) producten zo goed moeten zijn om te concurreren dat we het als snel over middenklasse hardware voor een budgetprijs hebben. De phablet-markt heeft de laatste jaren explosief aan populariteit gewonnen en dus zien we op dit moment de eerste resultaten van bovenstaande trend. Na de Honor 6 Plus is het vandaag tijd om Alcatel’s deelnemer in het veld te bekijken: de Alcatel Onetouch Idol 3.

Alcatel Idol 3 5.5 – specificaties

Alcatel Onetouch Idol 3
Scherm5.5 inch 1920 x 1080
DigitizerNee
ProcessorQualcomm Snapdragon 615 1.5GHz
RAM2GB
Opslaggeheugen16GB
SDJa, MicroSD
HDMINee
USBJa
GPSJa
3G/4GJa
BluetoothJa, 4.1
NFCJa
Camera’s8 en 13 Megapixel camera
Accu2910 mAh Lithium Polymer

Zoals je aan de specificaties waarschijnlijk al ziet is dit een heel aardige phablet, op papier dan in ieder geval. Zowel het beschikbare werkgeheugen, de processor en de camera zijn nu niet direct elementen die we bij een super budget telefoon/phablet zouden verwachten. De Alcatel Onetouch Idol 3 5.5 heeft namelijk een adviesprijs van 299 euro, maar kan al voor zo’n 275 euro van jou kunnen zijn!

Alcatel Idol 3 5.5 – hardware en design

De Alcatel Onetouch Idol 3 heeft een vrij standaard design maar voelt tegelijkertijd gewoon modern en eigentijds aan. Het is een duidelijke Android-telefoon en dat komt niet door allerlei logo’s maar gewoon omdat de telefoon wat bekende designelementen die we vooral van Android kennen volgt.

Advertentie

De behuizing is van plastic en ondanks dat dit dus niet per se het meest luxueuze materiaal te noemen is voelt de telefoon gewoon goed en stevig aan in de hand. Het scherm wordt natuurlijk wel beschermd door mooi glas en dat zorgt waarschijnlijk voor voor de nodige structurele stevigheid. Zowel de achterkant en de randen rondom het scherm hebben het uiterlijk van metaal meegekregen, geborsteld gepolijst staal.

Doorgaans ben ik fan van keuzes die zich niet lijken te schamen voor wat het is (waarom doen alsof je metaal bent als het niet zo is?) maar in dit geval is er wat voor de keuzes te zeggen; de telefoon oogt chique en voelt ondanks het materiaal gewoon goed aan.

Display

Eén van de meest in het oog springende positieve elementen van deze Alcatel Onetouch Idol 3 is het scherm. Alcatel heeft voor een gelamineerd 5.5 inch ips-paneel met een full hd-resolutie gekozen. Het scherm is één van de beste schermen die we tot nu toe tegen zijn gekomen op een phablet in deze prijsklasse en laat ook de eerder genoemde Honor 6 Plus achter zich op dit gebied.

Een gelamineerd scherm heeft de nodige voordelen als het gaat om schermhelderheid (die is wat hoger) en de mate waarop het scherm reflecteert (dat is wat lager). Alcatel heeft echter verzaakt een mooie oleophobic coating aan te brengen op het scherm, dus gevoelig voor vettige vingerafdrukken is het scherm weer wel. Daar houdt de negativiteit echt alweer op want de andere belangrijke elementen die een scherm goed of slecht maken zijn keurig netjes verzorgt. Zo ligt het contrast op gemiddeld niveau, zijn de zwartwaarden diep genoeg, is de kleurweergave natuurlijk en is de resolutie hoog genoeg om foto’s, websites en andere media met voldoende detail te bekijken.

Connectiviteit

De Alcatel Onetouch Idol 3 is voorzien van zo’n beetje alle voor de hand liggende en bekende technieken. Een moderne dual-band Wifi chip met met ondersteuning voor 5GHz netwerken, Bluetooth 4.0, NFC en natuurlijk 4G LTE vinden we allemaal terug in de Alcatel Onetouch Idol 3. Opladen en verbinding met de computer gaat via een standaard microUSB-poortje en eigenlijk mist er alleen een HDMI-uitgang, maar die zijn met de moderne USB-technieken alweer een tijdje overbodig te noemen.

Het geheugen is uit te breiden via microSD. Op dit gebied kan de Alcatel Onetouch Idol 3 zich dus gewoon eigenlijk meten met zo’n beetje iedere andere Android phablet op de markt, met als uitzondering dat bij de echte high-end modellen draadloos opladen mogelijk is.

Speakers

De speakers zijn van JBL en zitten aan de voorkant van de Alcatel Onetouch Idol 3 verwerkt, wat natuurlijk de nodige voordelen heeft! Het volume kan lekker hard gezet worden zonder dat er noemenswaardige vervorming optreedt, en door de plaatsing van de speakers bedek je ze ook niet al te snel met je handen tijdens het spelen van een spelletje. Voor een snel filmpje is het prima en anders heb je natuurlijk de koptelefoon-uitgang nog.

Camera’s

Zowel de camera aan de voorkant als aan de achterkant is van indrukwekkend goede kwaliteit. Zeker in goed verlichtte situaties kan de camera zich meten met de exemplaren die we in veel duurdere toestellen vinden. Het verschil wordt dan tegenwoordig ook gemaakt in de situaties waar de verlichting minder dan optimaal is. En daar verliest deze Alcatel Onetouch Idol 3 dan ook al snel een goed deel van zijn charme. Niets dat we bovengemiddeld slecht kunnen noemen overigens maar het is het noemen waard.

De grootste concurrent in deze prijsklasse (jep, die Honor weer) scoort hier trouwens ook iets beter. De camera aan de voorzijde is prima voor een videogesprek en wat simpele vakantiekiekjes kunnen zeker met de camera aan de achterzijde gemaakt worden. Houd er echter rekening mee dat er voldoende licht is.

Accuduur

Je kunt zonder problemen de dag doorkomen op één enkele lading (als je wat minder intensief werkt zelfs richting de twee dagen) en dat is dus precies wat we verwachten van een phablet. Niets meer en niets minder. Opladen gaat snel zat en daarmee voldoet deze phablet dus aan alle eisen die we durven te hebben aan een apparaat uit deze prijsklasse. Natuurlijk hadden we best graag draadloos opladen gezien maar dat is gewoon nog een ding dat voorbehouden is aan de wat duurdere apparaten.

Advertentie

Alcatel Idol 3 5.5 – software

De Alcatel Onetouch Idol 3 5.5 draait op Android 5.0 Lollipop en is daarmee dus zo modern als je mag verwachten van een phablet die je deze zomer aanschaft. Er is een nieuwere versie van Android uitgekomen maar de verspreiding daarvan laat nog wel even op zich wachten. Maar waar de meeste telefoons nog een generatie oudere software (Android 4.x) hebben is deze Alcatel Onetouch Idol 3 dus relatief goed bij de tijd. Natuurlijk heeft ook dit product weer de goedkeuring gezocht (en gekregen) van Google. Dit betekent dat je toegang hebt tot alle moderne elementen, diensten en apps van het Android ecosysteem.

Alcatel heeft ervoor gekozen hun skin redelijk beperkt te houden. Er zijn wel een aantal speciale apps meegeleverd en niet ieder app-icoontje op de telefoon is helemaal standaard, maar over de breedte is en blijft Android goed herkenbaar en zul je dus niet teveel hoeven te wennen aan deze phablet. Een paar van de aanpassingen die de moeite waard zijn om te bespreken zijn als volgt: via het dubbel tikken/tappen op het scherm kan je het scherm vergrendelen of ontgrendelen. Er is een ‘reversible’ modus waardoor je de telefoon ook ‘op z’n kop’ kunt gebruiken en er is een speciaal lock-scherm waarop je extra snel toegang kunt krijgen tot verschillende apps en toepassingen. Denk hierbij aan de selfiecamera, een QR code scanner en de rekenmachine. Allemaal vrij handig.

Een paar van de apps die door Alcatel meegeleverd worden vallen strak in de categorie spam en dus is het jammer dat je telefoon vervuild is met deze rommel. Het zijn vooral spelletjes die je maar een paar minuten mag spelen voordat je tot aankoop over moet gaan die ons storen. Dat apps zoals WhatsApp en WPS office viewer geïnstalleerd zijn op de phablet vinden we een veel minder groot probleem. Natuurlijk snappen we best dat de prijs gedrukt kan worden door deze apps mee te leveren, maar mocht je dit ding aan een kind cadeau doen dan doe je er verstandig aan even de doos te openen en de games er af te halen, daar voorkom je waarschijnlijk een hoop gelazer mee.

Alcatel Idol 3 5.5 – in gebruik

Op de apps die meegeleverd worden na kunnen we eigenlijk niet zo heel veel mis vinden met de Alcatel Onetouch Idol 3. De camera’s zijn gewoon goed en hoewel die in lowlight niet goed presteren is dat voor een phablet in deze prijsklasse geen onoverkomelijk probleem. De Alcatel Onetouch Idol 3 ligt goed in de hand en heeft een mooi scherm. In combinatie met alle Google apps en diensten die bij de moderne versie(s) van Android horen is er gewoon een hoop mogelijk met deze phablet, en qua prijsklasse denken wij dat dit een ideale ‘starter’ telefoon is en/of een prima telefoon die zonder de zware kosten van een abonnement overwogen kan worden.

Prestaties

De prestaties van de Snapdragon 610-processor zijn niet niet heel bijzonder, en als kritische gebruiker zul je her en der best een vertraging kunnen waarnemen. Toch lijken het ons vooral softwarematige punten die nog niet optimaal zijn te zijn. Zo is de camera soms een klein beetje langzaam. Games, en vooral de games die in de (belangrijkste) casual games categorie vallen, zijn allemaal gewoon goed te spelen op deze Alcatel. Er zullen ongetwijfeld een paar apps op de markt zijn die zich beperkt voelen door de processorkracht maar die zullen eerder uitzondering dan regel zijn.

Alcatel Idol 3 5.5 – conclusie

Wij zijn fan van de Alcatel Onetouch Idol 3 5.5 en durven deze phablet een aanrader te noemen. Voor de extreme gadget-fan zijn er natuurlijk een hoop nog mooiere, snellere, dunnere en glimmenendere modelletjes op de markt. Krachtpatsers met een bijbehorend prijskaartje. Voor een iedere die voor zichzelf, of voor bijvoorbeeld een kind, op zoek is naar een goed betaalbare Android phablet kan wat ons betreft niet heel veel fout doen met deze Alcatel Onetouch Idol 3. We zijn overigens net zo positief over de Honor 6 Plus en in plaats van lastig te gaan doen over voor- en nadelen zijn we gewoon blij dat je als consument keuze hebt. Ik zou me persoonlijk vooral laten leiden door de beste aanbieding in dit geval; op dit moment betaal je toch zo’n 100 euro minder voor de Idol 3.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Erg goed scherm
  • Android 5.0 met minimale skin
  • Goede camera’s en speakers

Minpunten
  • Soms een tikje langzaam

  • Geleverd met aardig veel spam-games
  • Camera-app heeft soms wat last van vertragingen

Reacties (0)