Nieuwe iPad Pro en iPadOS 13.4 met trackpad-ondersteuning onthuld

18 maart 2020 3 Minuten 0 Reacties
ipad-pro-2020

Apple heeft vandaag de nieuwe iPad Pro onthuld én iPadOS 13.4 aangekondigd. De iPad Pro beschikt over een LiDAR-scanner (voor dieptemetingen), de A12Z Bionic-chipset en een ultragroothoekcamera. iPadOS 13.4 biedt ondersteuning voor muizen en trackpads.

iPadOS 13.4 voor alle iPads

Allereerst het wat algemene nieuws. Apple komt namelijk met iPadOS 13.4. Met deze update biedt elke iPad vanaf nu ondersteuning voor een trackpad. Het OS toont bijvoorbeeld de cursor in een cirkel op het scherm, met automatische selectie van elementen van de gebruikersinterface en tekstvelden. Apple heeft tegelijkertijd het nieuwe Magic Keyboard voor de iPad Pro onthuld. Dit zwevende toetsenbord is tot 130 graden verstelbaar, heeft toetsen met achtergrondverlichting en natuurlijk een trackpad.

iPadOS 13.4 met ondersteuning voor muis en trackpad wordt op 24 maart geïntroduceerd als software-update voor alle iPad Pro-modellen, iPad Air 2 en hoger, iPad van de 5e generatie en hoger en iPad mini 4 en hoger. Trackpads worden ondersteund op alle iPads waar iPadOS 13.4 op is geïnstalleerd. Hierbij hoort ondersteuning voor de Apple-producten Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en het Magic Keyboard voor iPad Pro. Muizen van andere fabrikanten die gebruikmaken van bluetooth of usb worden ook ondersteund.

iPad Pro met nieuwe processor

De nieuwe iPad Pro heeft opnieuw een prestatieboost gekregen in de vorm van de A12Z Bionic-chip en is daarmee specifiek ontwikkeld voor de zwaarste taken, zoals het bewerken van 4K-video en het ontwerpen van 3D-modellen. De processor wordt vergezeld door een gpu met acht cores en Neural Engine voor machinelearningrekenwerk. De tablet komt met een batterijduur tot 10 uur.

Het Retina-display loopt van rand tot rand, zowel op het 11-inch als het 12,9-inch model. Het scherm beschikt over een brede kleurweergave (P3 kleurbereik) en ProMotion-technologie die ervoor zorgt dat de refresh-rate van het display automatisch wordt aangepast tot aan 120 Hz.

Camera’s en LiDAR-systeem

Het camerasysteem van iPad Pro omvat niet alleen een 12 megapixelgroothoekcamera voor foto’s en 4K-video, maar nu ook een 10 megapixelultragroothoekcamera die twee keer zover uitzoomt om veel meer van de omgeving te kunnen vastleggen. Deze tweede camera maakt nieuwe perspectieven en werk met meerdere camera’s mogelijk. De iPad Pro heeft nu vijf microfoons. De vier speakers bieden daarnaast een geluidservaring die automatisch wordt aangepast op de positie waarin iPad Pro wordt vastgehouden.

Nieuw is ook de LiDAR-scanner, die de afstand tot objecten op maximaal 5 meter afstand meet. Hij werkt zowel binnen als buiten, op fotoniveau, en met een snelheid van nanoseconden. De tablet combineert de data met gegevens van de camera’s en de bewegingssensor en ontwikkelaars kunnen van het resultaat gebruikmaken voor augmentedrealitytoepassingen door middel van de Scene Geometry-api.

Met de LiDAR-scanner is ook de Meten-app verbeterd en kan bijvoorbeeld de lengte van een persoon worden berekend. De Meten-app bevat nu ook een liniaalweergave waarmee nauwkeurigere metingen gedaan kunnen worden. Hiermee kun je ook een lijst bijhouden van alle metingen die ze hebben gedaan, compleet met screenshots.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPad Pro kan vanaf vandaag worden besteld op de Apple-website. Later deze week verschijnt de tablet in de winkels. Er komt een 11-inch en een 12,9-inch variant op de markt, verkrijgbaar in zilver en spacegrijs. De basisconfiguratie biedt 128 GB ruimte, maar je kunt ook kiezen voor 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagruimte. De 11 inch-iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 899 euro voor het wifimodel en 1009 euro voor het wifi + cellular-model. De 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 1119 euro voor het wifimodel en 1229 euro voor het wifi + cellular-model op de Apple website.

Het Magic Keyboard voor de iPad Pro is vanaf mei verkrijgbaar voor 339 euro (11-inch) en 399 euro (12,9-inch). De nieuwe Smart Keyboard Folio kost 199 euro voor de 11-inch versie en 219 euro voor de iPad Pro van 12,9-inch.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)