OnePlus-smartphones negeren whitelist van batterijoptimalisatie

21 januari 2019 1 Minuut 0 Reacties
OnePlus 6T-4

Gebruikers melden dat de smartphones van OnePlus de instellingen kunnen negeren die ze zelf hebben ingesteld op het gebied van batterijoptimalisatie. Apps die als niet-geoptimaliseerd ingesteld staan, kunnen op willekeurige momenten wel geoptimaliseerd worden.

Batterijoptimalisatie op OnePlus-toestellen

Hoewel OnePlus vaak complimenten krijgt over de software op zijn Android-smartphones, het OxygenOS, omdat die ontzettend veel lijkt op de kale Android-ervaring, is er de laatste tijd toch wel wat kritiek. Onder de motorkap doet het Chinese bedrijf namelijk de dingen net even anders; zo is er onder meer een agressieve batterijbesparingsfunctie actief die apps nog wel eens ongewild kan afsluiten. Daar komt nu een extra probleem bij bovenop: apps die je op de whitelist van batterijoptimalisatie zet, worden er vanzelf weer afgehaald.

Binnen de batterij-instellingen van je smartphone kun je per applicatie aangeven of je die wil optimaliseren of niet. Wanneer je hem niet optimaliseert, dan kan de app langer actief blijven, zonder dat het systeem daar zich verder mee bemoeit (handig voor bijvoorbeeld bepaalde cloudopslagdiensten). Maar nu blijkt dus dat gebruikers aanlopen tegen het feit dat die instellingen voor de optimalisatie per app gereset worden. Dit gebeurt soms willekeurig, meestal nadat je de telefoon opnieuw opstart en altijd wanneer je een update hebt gedownload.

Het lijkt op een kleine bug, maar wel eentje die grote gevolgen kan hebben. Zo kunnen back-ups bijvoorbeeld niet gemaakt worden, kan het zijn dat je berichten mist en kun je op een gegeven moment je mediabediening missen. De redactie van Android Police heeft contact opgenomen met OnePlus en het bedrijf heeft laten weten op de hoogte te zijn van de problemen. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een oplossing. Tot die tijd moet je dus even zelf in de gaten houden wat er precies gebeurt met de batterijoptimalisatie.

Reacties (0)