Nieuwe iOS malware opgedoken

06 februari 2015 1 Minuut 0 Reacties

Het computerbeveiligingsbedrijf Trend Micro heeft malware gevonden die schade kan aandoen aan zo'n beetje alle iOS-apparaten. Dat geldt voor iPhones en iPads die zowel wel als niet 'jailbroken'.

iOS malware schadelijk voor alle iOS-apparaten

Trend Micro, een computerbeveiligingsbedrijf heeft een malafide iOS-applicatie gevonden die schade kan aanbrengen aan alle iOS-apparaten, of die nou ‘jailbroken’ is of niet. ‘Jailbroken’ houdt in dat de gebruiker ervoor gekozen heeft de iPhone of iPad ‘te kraken’: daarmee verlies je je garantie bij Apple, maar is het wel zo dat je apps buiten de App Store om kunt installeren en zo een beetje alles kunt vormgeven zoals je wil. Android-gebruikers noemen het wel eens gekscherend ‘Android, maar dan op een iOS-apparaat’, vanwege alle mogelijkheden.

De iOS malware werkt ongeveer hetzelfde als de Masque Attack die we weken geleden tegenkwamen. Voordat de iOS malware op je device staat, moet je op een link klikken die wordt afgeleverd via een sms’je of e-mail. Doe je dat, dan installeert de app zich en begint het direct met het verzamelen van je data. De bedoeling is dat de app op zo veel mogelijk apparaten terechtkomt, zodat het uiteindelijk ook bij het leger, de overheid of de media opduikt. Heb je echter iOS 8, dan ben je iets veiliger dan wanneer je iOS 7 hebt draaien.

Mocht je namelijk nog gebruikmaken van iOS 7, en die kans is aannemelijk, dan blijft de app continu op de achtergrond draaien. Wanneer je hem handmatig afsluit, dan start-ie zichzelf opnieuw op. Op iOS 8 is het zo dat de app zichzelf niet opnieuw kan opstarten wanneer je dat doet, dus blijkbaar heeft Apple een extra beveiligingslaag ingebouwd. Momenteel draait 72% van iOS-gebruikers op iOS 8, dus het gros is redelijk veilig – let er de komende dagen echter wel op dat je niet op links klikt in mails of berichten van onbekende afzenders.

Reacties (0)