Dit moet je weten over de grote update voor Android TV

23 mei 2017 3 Minuten 0 Reacties
update-voor-android-tv-foto-1

Google heeft tijdens I/O 2017 de volgende grote update voor Android TV aangekondigd. In dit artikel leggen we uit wat je erover moet weten.

Grote update voor Android TV

Tijdens Google I/O 2017, dat in mei van dit jaar heeft plaatsgevonden, heeft Google de volgende grote update voor Android TV aangekondigd. Android TV is het platform voor slimme televisies dat wordt aangeboden en ontwikkeld door Google, waar andere fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Sony, gebruik van (kunnen) maken. Het nieuwe Android TV zal later dit jaar verkrijgbaar zijn, en samen worden gelanceerd met Android O voor mobiele apparaten, en veel meer de nadruk gaan leggen op het aanbevelen van content.

Android TV werd in 2014 geïntroduceerd en sindsdien is de interface vrijwel gelijk gebleven. Op het thuisscherm zie je een aantal aanbevelingen staan evenals een aantal apps en snelkoppelingen. Voor het nieuwe Android TV heeft Google de aanbevelingen nu opgedeeld per dienst (of app). Die diensten krijgen allemaal een eigen rij op het scherm (of zoals Google het noemt: kanaal), waarin de aanbevelingen worden gedaan. Zo krijgen bijvoorbeeld Netflix en YouTube hun eigen kanaal — en natuurlijk hun eigen aanbevelingen.

Advertentie

Update voor Android TV: voor het overzicht

De reden achter deze verandering is eigenlijk heel simpel: de diensten kennen hun eigen content natuurlijk zelf het beste, waardoor ze ook zelf beter een aanbeveling kunnen doen. Zo kan Netflix je bijvoorbeeld direct toegang bieden tot die serie die je gisteren aan het bingewatchen was of je op de hoogte brengen van het nieuwe seizoen van House of Cards (30 mei, jongens!). Verder tref je op de thuispagina nog een aantal applicaties aan die staan geïnstalleerd. Zodoende moet Android TV een stuk overzichtelijker gaan worden.

Onder de rij met apps zie je een rij met onlangs bekeken content staan, zodat je direct kunt verdergaan waar je gebleven was — ongeacht de show, ongeacht het kanaal. Uiteraard heb je zelf in de hand wat je op het thuisscherm te zien krijgt. Bevalt een bepaald kanaal niet om wat voor reden dan ook, dan ben je in staat dat kanaal te verwijderen. Uitgevers hebben daarnaast de mogelijkheid hun content op te splitsen in meerdere kanalen, zodat er bijvoorbeeld een scheiding is tussen live en on-demand-content. Ook een prima plan voor het overzicht.

Update voor Android TV: de Google Assistant

De grote update voor Android TV zorgt niet alleen voor esthetische veranderingen: er wordt ook een handige feature toegevoegd. Later dit jaar krijgen we namelijk toegang tot de Google Assistant, die nu al beschikbaar is op enkele smartphones en slimme speakers. De stemassistent is in staat om apps en diensten te doorzoeken middels een gesproken zoekopdracht. Wanneer je de naam van een acteur noemt of een onderwerp beschrijft, dan zou je al op enkele goede filmsuggesties kunnen komen, bijvoorbeeld.

Verder zou Google Assistant moeten kunnen inspelen op context. Zie je bijvoorbeeld een acteur op het scherm tijdens een interview, dan zou het mogelijk zijn te vragen waar diegene in speelt. De Assistant weet dan dat je de acteur in beeld bedoeld. Ook kan Assistant dagelijkse taken verrichten en je op de hoogte brengen van bijvoorbeeld het weer. Het is overigens niet waarschijnlijk dat Google Assistant tegen de tijd dat de update voor Android TV beschikbaar is in het Nederlands gebruikt kan worden — daarover is helaas nog niets bekendgemaakt.

Reacties (0)