Microsoft zet vol in op dual-screens met de Surface Neo en Surface Duo

02 oktober 2019 3 Minuten 0 Reacties
Microsoft Surface Neo

Microsoft heeft zojuist op het Surface-evenement twee nieuwe apparaten met dual-screens gepresenteerd. Het gaat om de Microsoft Surface Neo, een grote tablet/laptop met twee schermen van 9-inch, en een nieuwe smartphone met twee schermen van 5,6-inch.

Microsoft Surface Neo

Al enige tijd gingen er geruchten rond over een nieuwe versie van Windows 10. De bekende lekker Evan Blass bracht eerder vandaag al naar buiten dat het waarschijnlijk gaat om Windows 10X. Deze nieuwe versie van Windows 10 is speciaal voor apparaten met twee schermen en voor opvouwbare apparaten. Twee schermen? Ja dus. Zojuist presenteerde Microsoft officieel de Microsoft Surface Neo met twee schermen van 9-inch. En dat nieuwe apparaat draait dus op Windows 10X.

De Surface Neo heeft dus geen opvouwbaar scherm, maar heeft echt twee schermen met in het midden een scharnier. Dichtgeklapt lijkt het dan ook op een kleine laptop, maar open heb je twee schermen tot je beschikking. Zo kun je bijvoorbeeld een mailtje sturen via het ene scherm en ondertussen een video kijken op het andere scherm. Maar hoe kun je nu typen fatsoenlijk typen op een dergelijk apparaat? Microsoft komt ook met een speciale Surface Neo Keyboard. Deze klap je om op het onderste scherm, waardoor je eigenlijk gewoon een laptop tot je beschikking hebt. Ondertussen heb je ook nog een klein deel van het onderste scherm tot je beschikking waardoor je bijvoorbeeld een video verder kunt kijken terwijl je ondertussen gewoon op het bovenste scherm aan het werk bent.

De Microsoft Surface Neo is dus eigenlijk weer een nieuwe categorie. Het is een laptop en een dubbele tablet tegelijkertijd en komt dus ook met een nieuwe versie van Windows 10X. Het bijzondere aan de nieuwe versie Windows 10X voor de Surface Neo is dat je desktop applicaties kunt streamen. Je hoeft ze dus niet meer op de traditionele manier te installeren.

Advertentie

Een startmenu ontbreekt ook op Windows 10X. Het is een speciale lichte versie van Windows 10 dat tegelijkertijd beter te gebruiken is op een touchscreen. De grote tegels (Live Tiles) blijven ook achterwege in Windows 10X. Of je alle normale software van Windows 10 ook op Windows 10X kunt gebruiken is nog onduidelijk. Wel komt het Office-pakket beschikbaar op de Surface Neo.

Je zult overigens nog wel even moeten wachten op de Surface Neo. In dit geval gaat het om een prototype. Microsoft belooft echter dat het apparaat in de zomer van 2020 in de winkels moet komen te liggen.

Afbeelding: The Verge

Microsoft Surface Duo

Dat is echter nog niet alles, want Microsoft komt met nog een dual-screen apparaat. Naast de bijzonder Surface Neo komt Microsoft ook met een smartphone met twee schermen. Dit apparaat heeft de naam Surface Duo. De smartphone lijkt op de Surface Neo, maar is dan een fractie kleiner. De schermen kun je overigens 360 graden omklappen. Dit model heeft twee schermen van 5,6-inch en draait op Android. Ook hier moet je nog even op wachten. De Surface Duo komt ook pas in de zomer van 2020.

Reacties (0)