Microsoft onthult Windows 8.1, preview nu te downloaden

26 juni 2013 5 Minuten 7 Reacties
Windows-8-1

Microsoft heeft vandaag tijdens de presentatie op de Build-conferentie voor ontwikkelaars Windows 8.1 officieel gepresenteerd. De preview van Windows 8.1 kan ook direct gedownload worden wanneer je beschikt over een tablet, laptop of pc met Windows 8 of Windows RT.

Windows 8.1 officieel

Windows 8.1 hebben we de afgelopen weken al meerdere malen besproken en we hebben zelfs al een complete preview gepubliceerd. Deze keer houden we het dan ook zo kort mogelijk en focussen we ons met name op bewegende beelden. We hebben namelijk het meeste al in tekst beschreven maar in onderstaande video’s van Microsoft en The Verge wordt nagenoeg alles besproken en getoond.

Zoals gezegd hebben we het meeste al besproken en alles kun je teruglezen in onze uitgebreide preview, maar kort kunnen we nog samenvatten welke vernieuwingen Windows 8.1 allemaal met zich meebrengt.

Vernieuwingen binnen Windows 8.1

Interface en functies

In de interface zijn een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo kan het startscherm met Windows 8.1 gepersonaliseerd en verder aangepast worden. De tegels krijgen meerdere formaten, de achtergrond (ook bewegend) kan naar eigen wens aangepast worden en er is een startknop verschenen. Deze startknop kan direct verwijzen naar het startscherm of naar een overzicht van alle applicaties. Met de rechtermuisknop krijg je meer mogelijkheden, waaronder het opnieuw opstarten van je tablet of pc. Daarbij is het lock-screen aangepast waardoor het mogelijk is foto’s in een diavoorstelling weer te geven of direct een Skype-oproep te accepteren. Gebruikers die de Metro interface helemaal niks vinden kunnen na de installatie van Windows 8.1 ook direct in de desktopinterface opstarten en de zogenaamde hot corners uitschakelen.

Een andere verbetering zien we terug in de Snap View. Met deze functie kunnen apps naast elkaar in één scherm gedraaid worden. Na de Windows 8.1-update wordt het mogelijk om zelf een verdeling van het scherm te kiezen, bijvoorbeeld 80/20. Ook kunnen er meer dan twee apps naast elkaar gedraaid worden voor een betere multitask-ervaring. Wel is dit afhankelijk van de grootte en schermresolutie van je apparaat, dus op kleinere tablets zijn de mogelijkheden beperkt tot een Snap View van 50/50. Daarnaast kunnen applicaties ook op een externe monitor getoond worden, zelfs draadloos via Miracast. Overigens is er met de komst van Windows 8.1 ook ondersteuning voor hoge resolutie displays waardoor elementen in de desktopinterface beter leesbaar en comfortabeler te bedienen moeten zijn.

Ook is er goed nieuws voor diegenen die juist wel graag in de Metro (oftewel Touch) interface werken. Met Windows 8.1 zijn namelijk alle instellingen, zowel basis als geavanceerd, terug te vinden in deze interface en hoef je dus niet maar richting de desktop om instellingen aan te passen. Microsoft heeft ook de zoekfunctie van Windows 8 aangepast waarbij Bing een hoofdrol speelt. Met de nieuwe engine kan sneller en beter naar content op je pc of het internet gezocht worden. Je kunt simpelweg op het startscherm een zoekopdracht intikken en vervolgens verschijnen er links naar documenten, media, apps, instellingen en websites. Voor het zoeken is daarnaast Bing Heroes geïntroduceerd. Hiermee krijg je in een stijlvolle weergave (in app-vorm) van populaire zoekopdrachten, bijvoorbeeld over artiesten. In deze weergave worden dan onder meer video’s, nieuwtjes, foto’s en andere artikelen over de zoekopdracht getoond.

Apps

Op het gebied van apps is er ook een hoop veranderd want nagenoeg elke standaard applicatie krijgt met Windows 8.1 een update. Zo wordt de Mail-app compleet vernieuwd, welke overigens nog niet in de previewversie van Windows 8.1 zit, met voor tablets geoptimaliseerde functies, de mogelijkheid om snel een link of foto te bekijken in een side-by-side view en de mogelijkheid e-mail te groeperen. Daarnaast is de Camera-app verbeterd met de mogelijkheid voor 360-graden foto’s en de mogelijkheid om kleurintensiteit aan te passen. Natuurlijk kan ook Internet Explorer 11 niet ontbreken. De browser is qua uiterlijk onveranderd gebleven maar de tabs zijn naar onderen geplaatst. Daarnaast kunnen tabs gesynchroniseerd worden met andere Windows 8.1 apparaten en Windows Phone apparaten. Een leuke toevoeging is dat websites nu aan het startscherm vastgemaakt kunnen worden en middels de RSS-feed live informatie tonen.

Er worden ook nieuwe apps geïntroduceerd met Windows 8.1 Zo komt er een rekenmachine-applicatie, een Alarm-app, een geluidsrecorder, en komen er Bing Health & Fitness en Bing Food & Drink apps. Deze laatste app is een soort receptenboek met als unieke feature dat je zonder je vingers te gebruiken door de recepten kunt bladeren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de webcam. Wellicht interessanter is het feit dat Microsoft werkt aan voor touch geoptimaliseerde Office applicaties. Echter kan hier nog niets van getoond worden en wanneer de apps gelanceerd worden is ook nog niet duidelijk.

Kortom, er is een hoop veranderd binnen Windows 8.1 en de belangrijkste vernieuwingen worden in onderstaande video getoond.

Windows 8.1 preview downloaden

De previewversie van Windows 8.1 kan vanaf nu gratis gedownload worden, maar hier moet dus wel bijgezegd worden dat het geen stabiele versie is waarin geen bugs meer zitten. Ook is er nog geen Nederlandse preview beschikbaar en worden de Nederlandse ‘language packs’ verwijderd zodra je de Engelse preview installeert. Op deze pagina vind je meer informatie over het installeren van Windows 8.1 en hier kun je de software downloaden. Mocht je Windows 8.1 installeren dan zijn we benieuwd naar je ervaringen. Deze kun je achterlaten in een reactie onder dit artikel.

Reacties (7)