Microsoft geeft duidelijkheid over Windows 8 voor ARM tablets

10 februari 2012 3 Minuten 0 Reacties
Windows-8-start

Microsoft's President Steven Sinofsky heeft gisteren op het Building Windows 8 Blog meer informatie vrijgegeven over het gebruik van

Microsoft Office 15

Opvallend is het feit dat Microsoft de nieuwe versie van Office, Office 15, niet introduceert als Metro applicaties. In plaats daarvan blijft het een programma dat draait op de desktop interface, zowel op x86 als op ARM apparaten. Wel is de Metro interface voorzien van standaard (touch) applicaties voor onder meer contacten, mail en kalender.

Voordelen WOA

Je zou op het eerste gezicht zeggen dat WOA dus behoorlijk wat beperkingen heeft, zeker voor de zeer actieve Windows gebruiker. Maar, WOA is vooral bedoeld voor mobiele apparaten als tablets en heeft daarvoor ook een aantal voordelen. Zo kunnen deze apparaten veel langer gebruikt worden op een volle batterij aangezien ze minder energie vebruiken. Ook bieden ze de mogelijkheid om in een zogenaamde “connected standby” modus te staan in plaats van een “slaap” of “uit” modus. Deze connected standby modus is wat we kennen van de huidige tablets. Ook genereren ARM processors veel minder hitte en hebben dus minder ruimte in de hardware nodig. Tablets kunnen dus dunner en lichter gemaakt worden.

Advertentie

Nadelen WOA

Naast de beperkingen in de desktop interface (het niet kunnen gebruiken van de bekende Windows .exe programma’s) is WOA ook zeer gesloten. Het besturingssysteem wordt alleen geleverd aan fabrikanten en is niet door consumenten zelf te installeren. Je kunt dus niet naar de winkel om een WOA softwarepakket te kopen. Wil je een WOA computer/tablet dan zul je er een moeten kopen die vanuit de winkel voorzien is. Voordeel hiervan is dat de kans op fragmentatie zoals we dat bij Android zien uitgesloten is. Ook is de afstemming van hardware en software op deze manier optimaal.

Een ander nadeel is dat je applicaties alleen maar kunt kopen of gratis kunt downloaden uit de Windows Store. Aan de andere kant biedt dit wel de zekerheid van kwaliteit en controle over wat er allemaal te downloaden valt en hoef je je maar bij één partij te registeren om apps te downloaden. Bovendien zullen hackers het systeem snel onderhanden nemen om ook applicaties die niet in de Windows Store staan toegang te geven.

Conclusie

Het is dus nog allemaal wat onzeker wat deze ‘beperkingen’ uiteindelijk voor effect gaan hebben. Het kan een groot voordeel zijn voor Windows 8 en Microsoft maar het kan ook tegen het nieuwe besturingssysteem werken. Ik ben benieuwd naar jouw mening. Hoe zie jij de toekomst van Windows 8 met deze ontwikkelingen?

Wanneer Windows 8 daadwerkelijk op de markt verschijnt is nog altijd niet duidelijk maar we gaan er vanuit dat dit in de herfst gebeurt. Tegen die tijd kunnen we dus ook de eerste Windows 8 Intel/AMD tablets en Windows 8 ARM (NVidia, Qualcomm, etc.) tablets verwachten. Tot die tijd moeten we het doen met een Consumer Preview van het besturingssysteem die eind deze maand gelanceerd zal worden.

Bronnen: Engadget, Slashgear, Netbooknews

Reacties (0)