Met je smartphone of phablet betalen: zo werkt het

08 februari 2016 6 Minuten 2 Reacties
ing betalen feature

Met je telefoon betalen is ontzettend handig. Nu steeds meer winkels ondersteuning krijgen voor betalingen via NFC gebruiken ook steeds meer mensen het zogenoemde “contactloos betalen” via hun bankpas. Dat je ook via je smartphone kan betalen is niet altijd even bekend.

Toch zal de populariteit van contactloos betalen via de smartphone of zelfs smartwatch in rap tempo toenemen naarmate meer winkels ondersteuning aanbieden. Tijd voor een kijkje onder motorkap van het contactloos betalen.

Draadloos betalen in Nederland

Zowel ING als Rabobank bieden sinds kort ondersteuning voor contactloos betalen via een smartphone aan in Nederland, maar er zijn verschillen in hoe ze dit doen. Beide banken hanteren namelijk een fundamenteel andere aanpak, wat grote gevolgen heeft voor bijvoorbeeld ondersteuning en implementatie.

ING

ING was de eerste bank die op grote schaal betalen via je smartphone aanbood. Sinds 30 november 2015 is de app “ING Mobiel Betalen” te downloaden in Google Play. De app is alleen beschikbaar voor Android omdat Apple inzet op haar eigen betaalmethode, Apple Pay, en geen toestemming tot de NFC-chip van een iPhone geeft. Als je over Android 4.4 en NFC beschikt, kan je betalen met je smartphone. Dit is mogelijk bij geschikte pinautomaten. Door het NFC-logo aan de zijkant, of midden in het scherm, herken je deze betaalterminal voor contactloos betalen. Na het installeren van de Mobiel Betalen-app is het een kwestie van de stappen doorlopen, je rekening selecteren en klaar; vanaf nu kan je je portemonnee in je broekzak houden. Onder de 25 euro kun je zonder pincode afrekenen. Je hoeft alleen je smartphone te ontgrendelen en daarna je telefoon tegen de automaat te houden. Boven de 25 euro zal er om je eigen ingestelde pincode worden gevraagd. Er is geen noodzaak om de app zelf op te starten. Via Tikken en Betalen in instellingen kun je de standaard betalingsapp instellen. Je telefoon zal herkennen dat je wil betalen en hiervoor automatisch de ingestelde app gebruiken, in dit geval Mobiel Betalen. Wat als je telefoon gestolen wordt? Dan kunnen de dieven, indien je geen schermvergrendeling hebt ingesteld, met jouw smartphone afrekenen. Ten eerste is het zeer onverstandig om geen schermbeveiliging op je smartphone te hebben, of je nou met je smartphone kunt betalen of niet. Ten tweede houdt ING ook rekening met diefstal. Mocht het je gebeuren, laat dan meteen je telefoon blokkeren. Je zal de betalingen die in de periode tussen de diefstal en het blokkeren vergoed krijgen. In de voorwaarden is dit terug te lezen. “Als u uw smartphone met daarop ING Mobiel Betalen verliest of als uw smartphone met daarop ING Mobiel Betalen wordt gestolen, kan iemand anders er misbruik van maken. Als dat gebeurt door een betaaltransactie waarbij geen pincode hoeft te worden ingetoetst, geldt voor u geen eigen risico mits u veilig bankiert.“ De dienst kost 0,50 euro per maand na zes maanden gratis op proef. Als je een student bent, blijft de dienst na de proefperiode gratis.

ING Mobiel Betalen

De techniek van ING

ING maakt gebruik van host card emulation. Hierbij wordt softwarematig versleuteling gebruikt. Door tijdelijke betaaltokens die zich in de cloud bevinden naar je telefoon te sturen kan de ING verifiëren dat de betaling geldig is. Deze techniek van draadloos betalen is relatief nieuw. Om betalingen zonder internetverbinding van je smartphone ook mogelijk te maken worden er op je telefoon meerdere tokens opgeslagen. Zodra je weer verbinding met internet hebt worden deze tokens weer aangevuld. Aangezien host card emulation vanaf Android 4.4 aanwezig is, is deze Android-versie dus een vereiste om gebruik te kunnen maken van ING Mobiel Betalen. Heb je deze versie en beschik je over NFC op je telefoon, dan kan je vandaag al beginnen met contactloos betalen.

Rabobank

Rabobank is de tweede bank in Nederland waarbij je draadloos met je smartphone kan afrekenen. Dit gaat via de app Rabo Wallet. Toch heeft Rabobank een radicaal andere aanpak van ING. Dit komt omdat de bank niet, in tegenstelling tot ING, van softwarematige beveiliging gebruik maakt, maar van hardwarematige beveiliging. Hardwarematig is via het toestel zelf en helemaal buiten Android zelf om. Hierdoor ontstaan er enkele beperkingen:

  • Je moet een speciale simkaart van KPN in je smartphone hebben
  • Je hebt een Galaxy S4, Galaxy Note 3, of S6 (Egde)

Door NFC op de KPN-simkaart zelf te monteren, wordt de Rabobank betaalpas op de NFC-simkaart ‘opgeslagen.’ Hierdoor kan je ook betalen als je telefoon leeg is. Net als bij ING kan je onder de 25 euro zonder pincode afrekenen. Als je in het bezit van één van de bovenstaande Samsung-toestellen bent, zit het beveiligde element voor het betalen in je smartphone zelf. Het beveiligde element is gelijk aan de chip die in je betaalpas zit. Om toegang tot dit element te krijgen zal er nauwgezet moeten worden samengewerkt met de fabrikant, Samsung in dit geval. Hierdoor is deze methode van betalen erg modelspecifiek. Via de simkaart is hetzelfde beveiligde element aanwezig. Zo wil Rabobank controle houden over de beveiliging. Dit brengt als nadeel met zich mee als je geen Samsung-toestel of KPN-simkaart bezit, buiten de boot valt. In het voorjaar zal mobiel betalen van Rabobank worden uitgerold.

Rabo Wallet

Round-up

Zeker in combinatie met een vingerafdruk als extra beveiligingselement zal mobiel betalen de komende jaren een toevlucht nemen. Ook ABN AMRO heeft plannen om dit jaar met mobiel betalen te starten. Voor beide huidige beschikbare methodes valt iets te zeggen, maar zoals het nu lijkt heeft ING de betere papieren in handen om sneller te groeien dan Rabobank door de bredere ondersteuning die ING aanbiedt. Zelf heb ik al ING Mobiel Betalen ervaren, en het werkt erg prettig. Als de ondersteuning van winkels voor NFC geschikte betaalautomaten zal toenemen, zal voor mij een portemonnee in de toekomst wellicht overbodig zijn. Via onze tabletvergelijker kan je ook smartphones en phablets met NFC vinden, zodat jij zeker weet dat je volgende telefoon geschikt is voor de toekomst. Check daarnaast ook onze kooptips voor de beste tablets.

Reacties (2)