Je tablet beschermen en beveiligen: wat zijn de gevaren?

24 maart 2013 1 Minuut 0 Reacties
ipad-virus

Net als desktops en smartphones zijn ook tablets kwetsbaar voor gevaren. Kwaadwillenden kunnen malafide apps op je apparaat proberen te installeren en browsen op een onbeveiligd wifi-netwerk is ook niet aan te raden. TabletsMagazine legt uit waar je voor moet oppassen.

Hou je tablet altijd up-to-date

Het is belangrijk om je tablet altijd helemaal up-to-date te houden, zowel het mobiele besturingssysteem als de apps die op het apparaat geïnstalleerd zijn. Veel beveiligingslekken en kwaadwillende software kunnen voorkomen worden door je apparaat altijd up te daten wanneer de update-melding verschijnt. Bij de iPad kun je naar Instellingen > Algemeen > Software-update gaan om te kijken of er een update voor het mobiele besturingssysteem is, bij Android vind je deze optie vaak bij Instellingen > Over deze tablet > Software-update.

Ook apps kunnen kwetsbaar voor beveiligingslekken en kwaadwillende software zijn. Zo kan een verouderde app toegang geven tot je e-mail, foto’s of contactpersonen. Probeer daarom altijd de apps up-to-date te houden of, mocht het nodig zijn of als ze heel lang niet meer worden geüpdatet, te verwijderen. Dit geldt voor zowel de iPad als Android-tablets.

Openbare wifi-netwerken

Het lijkt soms zo handig: even je tablet via een openbaar wifi-netwerk met het internet verbinden om te kunnen surfen. Veel tabletgebruikers gebruiken openbare wifi-netwerken om met het internet te verbinden en plekken als de trein, een McDonald’s en de meeste koffietentjes zijn veelal favoriet. Dergelijke wifi-netwerken zijn echter nooit beveiligd waardoor andere gebruikers van het netwerk jouw apparaat kunnen zien en hiermee, mochten ze dit willen, proberen te verbinden.

Een bekend voorbeeld van de gevaren van openbare wifi-netwerken zijn de zogeheten wifi-sniffers. Dit zijn kleine programmaatjes die op een tablet, smartphone of laptop draaien en al het dataverkeer van een openbaar wifi-netwerk scannen. Als je onbeveiligd – zonder een SSL-verbinding als HTTPS – surft of apps gebruikt, bestaat de kans dat de verbinding tussen jouw tablet en het wifi-netwerk door een ander apparaat als het ware gekopieerd kan worden. Dit betekent dat iemand anders jouw Facebookberichten, WhatsApp’jes of bezochte websites kan bekijken.

Reacties (0)