Dit is wat je moet weten over de nieuwe Windows 10 Fall Creators Update

12 mei 2017 3 Minuten 0 Reacties
windows-10-fall-creators-update

Microsoft heeft de volgende grote update voor het Windows 10-besturingssysteem gepresenteerd: de Windows 10 Fall Creators Update. In het centrum van deze update ligt het Fluent Design System, dat de manier waarop we Windows gebruiken en gaan zien gaat veranderen.

Windows 10 Fall Creators Update verschijnt deze herfst

Microsoft heeft donderdagavond tijdens een presentatie de Windows 10 Fall Creators Update aangekondigd. Deze volgende grote update voor het besturingssysteem zal een aantal dingen met zich meebrengen. Zo maken we later dit jaar kennis met Windows Story Remix. Dit is een creatieve applicatie waarmee contentmakers content in mixed reality kunnen maken. Microsoft liet tijdens de presentatie zien hoe dat dan in zijn werk gaat: zo kunnen er 3D-objecten worden toegevoegd aan bestaande foto’s om ze ‘meer tot leven te wekken’.

Verder is dit wederom een Story-applicatie zoals we die al zo vaak zijn tegengekomen en kunnen gebruikers foto’s en video’s aan elkaar rijgen om een verhaal te vertellen. Maar dan met iets meer mogelijkheden, zoals een soundtrack, overgangen en de mogelijkheid om op de content te tekenen middels Windows Ink. Daarnaast kunnen meerdere mensen helpen bij het samenstellen van een verhaal, door bijvoorbeeld foto’s aan te leveren die een andere hoek van de actie laat zien. Windows Story Remix zal die foto’s dan automatisch bij elkaar plaatsen.

Hoewel een dergelijke applicatie niet misstaat op een Windows 10 Mobile-apparaat, is het nog niet duidelijk of Windows Story Remix uiteindelijk ook de smartphones en phablets zal aandoen.

Fluent Design System

In het centrum van de Windows 10 Fall Creators Update ligt de nieuwe user interface genaamd Fluent Design System. Deze interface verandert niet alleen het uiterlijk van Windows 10, maar pakt ook de manier waarop we met het besturingssysteem omgaan aan. Voortaan moeten apps veel meer innemend zijn en op veel meer apparaten kunnen draaien. Daarnaast moet deze interface ervoor zorgen dat de verschillende manieren van besturen (zoals je stem of middels een stylus) beter samenkomen, voor een samenhangende ervaring.

Timeline en onderweg

De Windows 10 Fall Creators Update moet het ook gemakkelijker maken voor mensen die veelal van apparaat wisselen. Zo introduceert Microsoft de functie Timeline. Met deze feature is het mogelijk een visueel overzicht te zien van wat je onlangs op je Windows-pc (en -tablet) gedaan hebt, zodat je verder kunt gaan waar je gebleven was. Timeline laat niet alleen bestanden en apps zien, maar ook de websites die je onlangs hebt bezocht. Je kunt als het ware teruggrijpen naar een eerder moment in de tijd en alles openen waar je destijds mee bezig was.

Maar deze functie gaat nog iets verder op meer mobiele apparaten. Zo kun je werken aan een Microsoft Word-document op je pc en die direct afronden op een mobiel apparaat dankzij Cortana. Dat hoeft dan overigens geen Windows-apparaat te zijn: het kan ook zijn dat je dat op een Android- of iOS-smartphone of -tablet doet. Daarnaast werkt het klemboord nu ook breder en op meerdere apparaten. Gebruikers kunnen tekst en links naar dat klembord kopiëren, evenals foto’s en geanimeerde plaatjes: ook dit kan naar Android en iOS.

Windows Graph

Windows Graph is een functie die een beetje op het klembord lijkt, maar dan eentje die dingen automatiseert via Cortana. Daardoor is het nog niet duidelijk of we ook direct toegang krijgen tot deze feature, aangezien Cortana nog niet breed beschikbaar is buiten de Verenigde Staten. Graph is in staat om bijvoorbeeld de link van een artikel dat je aan het lezen was op je laptop, door te sturen naar je mobiele apparaat naar keuze wanneer Cortana het idee heeft dat je nog niet klaar was. Zo kun je onderweg moeiteloos verdergaan waar je gebleven was.

Lees hier alles over de nieuwe Windows Mixed Reality-bewegingscontrollers die zijn aangekondigd.

Reacties (0)