Een smartwatch stond nog niet zo lang geleden synoniem met een rechthoekig minicomputertje om je pols, met een beroerd design en functies die je net zo goed – of beter – op je smartphone kon bedienen. Maar er is inmiddels een kleine revolutie gaande. En wel van de domme horloges, die ook wat slimmer zijn geworden. In dit artikel leggen we uit wat je met een hybride smartwatch kunt doen en wat het precies is.
Domme horloges
Gewone horloges, of ze nu analoge of digitale wijzerplaten hebben, zijn niet slim te noemen. Horlogefabrikanten hebben er in de loop der tijd wel wat functies aan toegevoegd. Niet alleen maar de tijd en de datum, maar ook bijvoorbeeld gps, zodat je horloge zichzelf verzet als je door een paar tijdzones reist. Timex was al vroeg met een horloge waarin je vanaf een donker pc-scherm een lijstje adressen kon zetten. En er zijn ook al tijden sporthorloges op de markt met stoere knoppen, maar met als enige extra functie een uitgebreide stopwatch.
Hybride smartwatch als derde categorie
Een wereld van verschil dus, tussen de horloges met schermen en slimme functies en horloges met wijzers of vierkante digitale cijfers op een grijze achtergrond. Maar er is nu in rap tempo een derde categorie opgekomen, die het midden houdt tussen de smartwatch en de dumbwatch: de hybride smartwatch.
Wat is dat? Simpel gezegd: een gewoon horloge met wijzers, maar met enkele slimme functies en een bluetoothverbinding met een smartphone. Wearables Magazine heeft inmiddels een paar van deze hybrides getest en we kunnen je nu vertellen of dit wat is.
Dus, is het wat? Zoals altijd is er maar één antwoord op die vraag mogelijk: het hangt van je behoeften af. Wil je tegen je horloge kunnen praten, een whatsappje dicteren, je hartslag controleren en foto’s bekijken die op je smartphone staan: nee. Dan is een hybride smartwatch niet je ding. Dan moet je vooral naar een Apple Watch, een Android Wear-horloge of een Tizen-smartwatch van Samsung kijken.
Fitnesstracking
Ben je meer gesteld op een horloge met een normaal, maar sjiek uiterlijk, en wil je eigenlijk ook een fitnesstracker, dan is een hybride smartwatch wel wat voor jou. Want dat is wat een hybride smartwatch in feite eigenlijk is: een fitnesstracker vermomd als een luxe horloge met wijzers. En soms nog wat slimme functies, maar die zijn niet zo belangrijk, zoals het maken van een foto met je smartphonecamera door een horlogeknopje in te drukken.
Notificaties
Ook komen er altijd wel op de een of andere manier notificaties door naar een hybride smartwatch, maar wij hebben ondervonden dat die functie eigenlijk vrij overbodig is. Als je telefoon in je zak trilt of een pingel geeft vanuit je tas, ga je gewoon daarop kijken wie er wat van je wil en niet op een wijzer van een smartwatch die alleen maar aangeeft dát er een bericht is binnengekomen. Die notificatie-doorgifte vinden wij voor een hybride smartwatch dus een overbodige functie.
Klassieke wijzerplaat
Bij een hybride zit er allerlei technologie verborgen onder de klassieke wijzerplaat. Een stappenteller en een slaapmonitor, die aan de hand van bewegingen vastlegt hoe diep je onder zeil bent. Aan de hand van de stappenteller worden afstanden en verbruikte calorieën gemeten. Dit klopt niet altijd; soms zit de stappenteller er op een dag zo’n vijfhonderd meter naast. En de slaapmonitor heeft het niet in de gaten dat je na een nachtelijke gang naar het toilet weer bent gaan slapen, dus die houdt je de volgende ochtend voor dat je maar twee uurtjes die nacht hebt geslapen. Om maar wat voorbeelden uit de praktijk te noemen.
Altijd op tijd
Handig aan een hybride smartwatch is dat hij altijd absoluut op tijd loopt en zichzelf verzet van zomer- naar wintertijd en andersom. Hij haalt de tijd gewoon van de verbonden smartphone en die haalt op zijn beurt de tijd weer van het netwerk van de telecomprovider (die hem weer haalt van een atoomklok op internet). Dus, te laat komen met een smartwatch aan je pols is echt je eigen schuld.
Veel keuze in hybride smartwatches
Inmiddels heeft de horloge-industrie, die een tijdje wantrouwig naar die smartwatches van elektronicafabrikanten stond te kijken, de hybride smartwatch als alternatief naar voren geschoven. Het mooiste voorbeeld is Fossil, dat met al zijn submerken zoals Skagen, Michael Kors, Diesel en uiteraard Fossil tientallen hybrides heeft gepresenteerd. Ze doen allemaal hetzelfde, maar het uiterlijk verschilt zeer sterk en de horlogefabrikant hoeft de vorm niet ondergeschikt te maken aan de functie. Wat bij een scherm-smartwatch vaak wel moet.
Guess, Hugo Boss, DKNY
Ook de duurdere horlogemerken hebben een teen in het water gestoken en zijn met enkele smartwatches gekomen, zoals Guess en Hugo Boss. Ook DKNY is met een hybride gekomen tijdens horlogebeurs Baselworld 2017 in Zwitserland. Net als Mont Blanc en Alpina.
Extra wijzerplaat
De hybride horloges kenmerken zich meestal door een tweede, kleinere wijzerplaat, waarin een wijzertje draait voor de fitnessfuncties. In de bijbehorende app op je smartphone kun je bijvoorbeeld een doel instellen: zesduizend stappen per dag bijvoorbeeld. De wijzer houdt keurig bij hoeveel procent je van dat doel bereikt hebt. Eén blik op je hybride smartwatch is net zo informatief als je smartphone pakken, de app openen, naar het juiste tabblad scrollen en zien hoeveel stappen je al hebt gezet die dag.
Batterij
Tot slot nog een opmerking over de batterij. Dat is in een hybride smartwatch veelal een gewone, niet-oplaadbare knoopcel, die je eens in de zoveel maanden moet vervangen. Wel vaker dan de batterij van een gewoon horloge, maar veel minder vaak dan een echte smartwatch, die elke dag aan de lader moet.
Om op de hoofdvraag terug te komen: moet je beginnen aan een hybride smartwatch? Wearablesmagazine ziet geen beletsel. Waar gewone horloges met een tijdloos design soms van generatie op generatie overgaan binnen een familie, is een echte touchcscreen-smartwatch net zo snel gedateerd als een pc of een smartphone. De mogelijkheden blijven zich steeds uitbreiden, zodat het moeilijk is een moment te kiezen om er een aan te schaffen.
Nooit gedateerd
Met hybride smartwatches ontloop je dat probleem, want ze zien er mooi uit en raken niet snel gedateerd. De app misschien wel, maar de meeste horlogefabrikanten brengen regelmatig updates uit.
Selfie zonder stick
Dus, wil je een mooi horloge dat ook als fitnesstracker dienst doet en waarmee je een selfie van vijf meter afstand kan maken zonder selfiestick: ja, in dat geval is een hybride smartwatch iets voor jou.
Meer tips en adviezen over wearables als fitness trackers en smartwatches vind je in onze tips en advies-sectie.
Reacties (0)