iPad beschermen tegen malware en andere bedreigingen

24 maart 2013 3 Minuten 5 Reacties
ipad-virus

Net als desktops en smartphones zijn ook tablets kwetsbaar voor gevaren. Om je tablet te beschermen kun je verschillende acties ondernemen. TabletsMagazine legt uit op welke manier je de iPad het beste tegen kwaadwillenden kunt beschermen.

Geen jailbreak

Als je gejailbreakt bent, kun je apps downloaden uit Cydia, de onofficiële App Store waar Apple de apps niet controleert. Deze apps worden niet geverifieerd en kunnen eventueel schade aan je iPad toebrengen. Een jailbreak geeft daarbij ook toegang tot het handmatig installeren van apps die je van het internet hebt gedownload. Dergelijke gedownloade apps kunnen nep zijn waardoor je eigenlijk kwaadwillende software op je iPad installeert, en het is erg moeilijk om precies te weten welke app wel of niet geschikt is om te installeren.

Het is daarom aan te raden om je iPad niet te jailbreaken wanneer je de tablet wilt beschermen, altijd up-to-date te houden en apps enkel uit de officiële App Store te installeren.

Openbare wifi-netwerken

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met onbeveiligde en openbare wifi-netwerken wanneer je de iPad wilt beschermen. Het is op dergelijke netwerken mogelijk dat kwaadwillenden meekijken via het dataverkeer van jouw tablet naar het wifi-netwerk en zo zien wat jij op de tablet doet, welke Facebookberichten je ontvangt of welke wachtwoorden je intypt. Lees meer over jezelf beschermen op openbare wifi-netwerken.

Advertentie

Een handige app om al je wachtwoorden veilig en versleuteld in op te slaan, is 1Password dat voor vrijwel alle platformen – waaronder de iPad – beschikbaar is. Met 1Password hoef je geen wachtwoorden meer in te voeren: dit doet de app automatisch voor je waarna je direct bij de betreffende website inlogt. Dat werkt veilig en snel, en maakt het praktisch onmogelijk om je wachtwoorden via openbare wifi-netwerken te achterhalen.

Find my iPhone

Beschermen met virusscanners en andere beveiligings-apps

Eén van de grootste misverstanden is dat de iPad baat bij beveiligings-apps als virusscanners en malwarescanners zou hebben. Dit is niet het geval. De iPad draait op iOS en het mobiele besturingssysteem van Apple is zodanig goed beveiligd dat dergelijke apps overbodig zijn om je iPad te beschermen. Als je de iPad up-to-date houdt door de laatste updates te installeren, biedt dit in vrijwel alle gevallen genoeg beveiliging.

Bekijk je iTunes-afschriften

Een handige manier om toch te kijken of er niet ongeautoriseerd gebruik van je iTunes-account wordt gemaakt, is door de afschriften van iTunes in de gaten te houden. Als een kwaadwillende toegang tot je iTunes-account heeft gekregen, staat het doen van betalingen in de iTunes Store hoog op het hacker-lijstje. Je kunt je iTunes-afschriften bekijken door het programma iTunes op je desktop op te starten, naar de iTunes Store te gaan, met je iTunes-account in te loggen en vervolgens in het menu rechts op Aankopen te drukken. Dit activeert een scherm met al je recente aankopen, waaronder muziek, films, boeken en apps. Als de gedownloade en aangekochte content je niet bekend voorkomt, is het noodzakelijk dat je direct je wachtwoord en antwoord op geheime vraag verandert.

Meer tips en adviezen

Neem ook onze tips en adviezen voor andere besturingssystemen en algemene tips door en lees meer over het beschermen van je Android tablet.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Jeffrey

Jeffrey
18 juni 2014 om 22:11

Hoe weet ik nou zeker dat ios nou echt helemaal veilig is? Jullie zeggen wel van dat het zodanig is beveiligd maar hie zit dit precies bij apple?? En waarom zou een virusscanner niet nodig zijn? Er bestaat toch een risico geïnfecteerd te worden via het internet of een phishing site?

Hoor bij apple niks over de beveiliging tegwn malware

Inloggen


18 juni 2014 om 23:27

Het is nooit helemaal veilig, wat er ook beweerd wordt. Het is een tak van sport die altijd aan verandering onderhevig is. Apple heeft een relatief gesloten systeem waardoor er meer controle uitgeoefend kan worden en je daardoor ook een veiliger systeem krijgt.

Inloggen
James Revius

James Revius
13 juli 2014 om 02:02

Ik heb een virus binnengekregen genaamd tapsnake hoe krijg ik die weg

Inloggen
James Revius

James Revius
13 juli 2014 om 02:03

Ik heb een virus binnengekregen op mijn iPad mini, genaamd tapsnake, hoe krijg ik die weg

Inloggen
Peet van der zanden

Peet van der zanden
07 december 2015 om 12:46

Ik krijg op mijn iPad de melding dat ik mogelijk een 4 virus heb. Wat is dit en wat te doen

Inloggen