iOS 10 voor iPad en iPhone: dit is er nieuw

13 juni 2016 5 Minuten 1 Reacties
ios-10-concept

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC-conferentie een nieuwe versie van iOS aangekondigd. De nieuwste versie is iOS 10 en komt beschikbaar voor de iPad, iPhone en iPod.

In dit artikel zetten we alle nieuwe features en functies van iOS 10 voor je onder elkaar. Daarnaast bespreken we de releasedatum en de toestellen waarvoor iOS 10 zal verschijnen.

Dit is er nieuw in iOS 10

iOS 10 is sinds vandaag een feit. Deze nieuwe versie van Apple’s mobiele besturingssysteem biedt onder meer nieuwe gestures voor 3D Touch en komt met een functie waardoor je je telefoon simpelweg kunt oppakken om hem te activeren. Hieronder behandelen we puntsgewijs de nieuwste features en functies van iOS 10.

Siri

Zoals verwacht speelt Siri een nog belangrijkere rol in iOS 10. De spraakassistent van Apple komt vanaf nu beschikbaar voor ontwikkelaars, wat betekent dat je Siri voortaan ook met andere apps kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld middels spraakbediening een Whatsapp-bericht naar een specifiek persoon laten sturen of Runkeeper opstarten wanneer je aan je dagelijkse work-out begint. Daarbij is Siri vanaf iOS 10 ook beschikbaar bij Quicktype, het toetstenbord van Apple waarmee woorden en zinnen voorspeld kunnen worden. Siri helpt met het geven van antwoorden. Als iemand bijvoorbeeld vraagt waar je bent, kan Siri de suggesties geven om je locatie door te sturen. Vooralsnog is dit echter alleen in het engels beschikbaar.

Advertentie

Beginscherm en ontwaken

Het beginscherm krijgt in iOS 10 krijgt een grote make-over. Notificaties worden op een nieuwe manier weergegeven en vanuit het beginscherm zijn meer 3D Touch-functies mogelijk, net als in het berichtencentrum. Met één stevige druk op de knop kun je bijvoorbeeld alle berichten wissen. Daarbij is het widgetscherm verfraaid en is het berichtencentrum vereenvoudigd. Interessant is dat je voortaan ook je iPhone kunt ontwaken wanneer je deze optilt. In combinatie met de Apple Watch wordt je telefoon automatisch ontgrendeld waardoor je dus geen code meer in hoeft te voeren.

Foto’s

De foto galerij krijgt een belangrijke update waarmee foto’s beter gecategoriseerd kunnen worden. Hiervoor maakt Apple gebruik van Advanced Computer Vision en deel learning. je toestel kan hierdoor leren wat de objecten en van wie gezichten zijn die in je foto’s verschijnen en aan de hand hiervan foto’s samenvoegen. Zo kun je bijvoorbeeld alle foto’s van jou met je beste vriend(in) in één keer zien of de foto’s die genomen zijn op dezelfde locatie samenpakken. Dit alles wordt lokaal gedaan dus je privacy is volgens Apple gewaarborgd. Nieuw is ook het tabblad Memories. Met deze functie kun je automatisch video’s laten maken van je foto’s, inclusief mooie achtergrondmuziek.

Apple Music

We hadden het al verwacht; Apple Music wordt ook voorzien van een grote update. Apple voert een aantal belangrijke veranderingen door, onder meer in het design. De app wordt simpeler vormgegeven en krijgt een zwart/witte look mee. Daarbij heb je voortaan toegang tot songteksten zodat je mee kunt zingen met je favoriete nummers.

HomeKit

Voor de smart home-fans is HomeKit natuurlijk interessant. Voor het eerst krijgt HomeKit een eigen app, genaamd Home. Dit wordt een hub waarin je de met HomeKit verbonden apparaten snel kunt terugvinden.

Maps

De Maps-toepassing van Apple wordt in iOS 10 compleet vernieuwd. De app gaat meer inspelen op je gewoonten en gebruik. Zo weet Maps wanneer je naar je werk gaat of naar welke plekken je graag gaat. Nieuwe functies worden getoond wanneer je omhoog geeft in de app en een zoom-functie maakt het mogelijk om de verkeersdrukte te bekijken. Handig is dat je nu ook alternatieve routes krijgt wanneer er file staat en Apple vertelt je daarbij hoeveel tijd de omweg je gaat kosten. Maps w..ordt daarbij voor ontwikkelaars opengesteld waardoor je direct via de app bijvoorbeeld een restaurant kunt reserveren.

Berichten

De Berichten-app van Apple ondersteunt in iOS 10 voortaan ‘rich textlinks’. Dit betekent dat je bijvoorbeeld direct interessante informatie, afbeeldingen en andere media ziet van een link die gedeeld wordt. Daarbij zijn de emoticons nu driemaal zo groot, wordt het eenvoudiger om snel een foto toe te voegen en deze van tekst of emoticons te voorzien, zijn de voorspellingen slimmer en kunnen emoticons nog sneller bepaalde woorden vervangen (een pizza in plaats van het woord pizza). Je kunt de spraakwolkjes binnen iMessage aanpassen, foto’s verbergen met de onzichtbare inkt-functie en animaties toevoegen om een bericht te accentueren. Een andere handige functie is de ondersteuning voor geschreven tekst. Je kunt voortaan dus ook een geschreven stukje naar iemand anders sturen via iMessage.

Telefoon-app

De Telefoon-app krijgt ook een update in iOS 10. Zo worden VoIP-gesprekken voortaan als normale telefoongesprekken getoond, wat met name voor WhatsApp- en Skype-gebruikers interessant is.

Nog meer nieuwigheden in iOS 10

Er zijn nog veel meer kleine verbeteringen en veranderingen in iOS 10 doorgevoerd, waaronder de mogelijkheid om twee vensters naast elkaar te zetten in Safari, verbeterde beveiliging van alle berichten-apps en bewerkingsmogelijkheden voor Live Photos.

Video

In onderstaande video zien we in sneltreinvaart alle nieuwe features en functies van iOs 10 voorbij komen.

Advertentie

Welke iPhone en iPad krijgt iOS 10?

iOS 10 verschijnt in september en zal beschikbaar zijn voor de volgende toestellen;

  • iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4
  • iPad Pro 9.7, iPad Pro 12.9
  • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE

Vanaf vandaag kunnen ontwikkelaars al met een betaversie van iOs 10 aan de slag en in juli volgt ook een publieke beta.

Reacties (1)