Google Now: Wat is het een hoe werkt het?

04 juli 2012 2 Minuten 1 Reacties
Google-Now

Tijdens de presentatie van Android 4.1 Jelly Bean onthulde Google een nieuwe functie met de naam Google Now. Deze intelligente functie kan eigenlijk gezien worden als je persoonlijke assistent die nogal veel van je weet en helpt bij je dagelijkse bezigheden middels het geven van op jou afgestemde informatie. Sommigen zien het zelfs als een soort Big Brother.

Google Now is een soort hub voor al je belangrijke applicaties en je handelingen op het internet. Al je afspraken, contacten, e-mails, zoekresultaten, interesses (en ga zo maar door) worden door Google Now geanalyseerd zodat het systeem je leert kennen en je ook daadwerkelijk interessante informatie kan geven. Daarbij kun je Google Now toestemming geven om altijd je locatie te kunnen achterhalen en hier weer op in te spelen.

Google Now voorbeelden

Google Now weet door je zoekresultaten en interesses van welke sportclub jij fan bent. Zodra je favoriete team speelt krijg je automatisch (je hoeft er dus niet om te vragen) een notificatie van Google Now met de uitslag of tussenstand. Ook kan Google Now door het gebruik van je locatie zien waar je bent en hiermee een alternatieve route voorstellen dan de route die je op dat moment gebruik. Of, je staat op de trein te wachten en Google Now laat automatisch weten dat de trein vertraging heeft opgelopen en dat er een andere trein sneller op de bestemming zal arriveren. Een laatste voorbeeld is dat Google Now je afspraken natuurlijk kent en je op tijd zal laten weten wanneer de kans groot wordt dat je een afspraak zult missen. The Verge maakte onderstaande video waarin Google Now getoond wordt.

Google Now bestaat dus uit slimme notificaties die je helpen in het dagelijks leven. Hoe vaker je Google Now gebruikt, hoe meer informatie er verzameld kan worden en hoe beter er voorspelling voor jou persoonlijk gemaakt kunnen worden. Google Now kun je activeren door met je vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm.

Google Voice

Google Now beschikt ook over een Google Voice functie waarmee interessante informatie opgevraagd kan worden. Zo kun je het programma (in dezelfde vorm als Apple’s Siri) een vraag stellen en krijg je 9 van de 10 keer het antwoord dat je zoekt terug. Mocht het antwoord lastig te vinden zijn krijg je een lijst met zoekresultaten te zien. Onderstaande video toont meer dan 40 vragen die je Google Voice kunt stellen.

Creepy of handig?

Is Google Now dus echt zo creepy of een Big Brother systeem wat sommigen zeggen? Voor zover we nu kunnen zien niet echt, iets wat Forbes in dit artikel op een mooie manier aantoont. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat Now Google vele extra mogelijkheden geeft en ook toont het aan dat Google al zeer veel over je te weten kan komen. In de nabije toekomst zou het dus wel eens de grens tussen handig en creepy kunnen gaan passeren.

Reacties (1)