Google lanceert Android 5.0 Lollipop: wat is er nieuw?

15 oktober 2014 + 10 minuten 3 Reacties
Android 5-0-lollipop

Google heeft vandaag niet alleen de nieuwe Nexus 9 tablet en Nexus 6 phablet aangekondigd, ook werd Android 5.0 Lollipop officieel uitgebracht. Deze versie van Android was een aantal weken terug al aangekondigd maar vandaag is de naam officieel en zijn alle nieuwe features en functies bevestigd. Android 5.0 Lollipop wordt standaard meegeleverd op de nieuwe Google Nexus 9 en Google Nexus 6.

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop staat in het teken van de, volgens Google, perfecte interface op al je schermen. Deze versie van Android is dus geoptimaliseerd voor zowel kleine schermen als grote schermen, en verschijnt dus op zowel smartphones en tablets als mediaspelers en tv’s. Daarbij biedt deze versie een compleet nieuw design dat door Google als Material Design is omgedoopt, en is er ondersteuning voor 64-bit-processors wat het sneller verwerken van intensieve taken mogelijk moet maken.

Material Design

Het nieuwe Android 5.0 Lollipop beschikt over een compleet nieuw design dat Google ‘Material design’ noemt. Dit design moet voor een verbeterd gebruiksgemak zorgen maar heeft ook veel weg van de manier waarop we in het echte leven bepaalde objecten aanraken of gebruiken. De interface is grotendeels gebaseerd op kaarten, vensters die een eigen real-time shadow krijgen en over elkaar kunnen liggen/zweven. Ook wordt gebruik gemaakt van levendige kleuren, strakke lijnen en duidelijke icons. Daarnaast heeft het Roboto-font een update gekregen. Animaties maken het voor ontwikkelaars mogelijk om soepele overgangen tussen vensters in apps of zelfs tussen apps te creëren. Deze geanimeerde overgangen zijn ook te zien in de apps en de interface van Android zelf.

Google wil dat je ziet wat je doet, simpel gezegd. Er is dus duidelijke feedback vanuit apps en het besturingssysteem. Het druppel-effect in de telefoon-app is hier een voorbeeld van. Je ziet als je op het scherm tikt een minimalistisch effect dat je toont waar je op getikt hebt. Ook wanneer elementen over elkaar heen zweven krijg je bij het slepen van elementen een idee van beweging door de nieuwe animaties.

Advertentie

Een belangrijk aandachtspunt van Google is dat Android op alle apparaten eenzelfde look moet krijgen. Zo moet de interface voor een smartphone grotendeels vergelijkbaar zijn met de interface op een tablet en een laptop, natuurlijk met de ruimte geoptimaliseerd voor het betreffende apparaat. Voor ontwikkelaars wordt het middels nieuwe api’s en software eenvoudiger gemaakt om apps eenzelfde interface en uiterlijk te geven voor een smartphone en voor een tablet.

Android 5.0 Lollipop video

Google heeft reeds een video online gezet waarin we de belangrijkste nieuwigheden op het gebied van Material Design te zien krijgen.

64-bit ondersteuning

Iets waar de net gepresenteerde Google Nexus 9 meteen van profiteert is de 64-bit-ondersteuning. Dit houdt in dat wanneer een tablet of smartphone is uitgerust met een 64-bit-processor bepaalde taken van het besturingssysteem sneller uitgevoerd kunnen worden en ook geavanceerde taken mogelijk worden. Al met al moet dit voor de eindgebruiker voor een soepelere en snellere ervaring zorgen, maar Android 5.0 werkt natuurlijk ook gewoon op tablets en smartphones met een andere processor. Daarbij biedt 64-bit-ondersteuning de mogelijkheid voor meer werkgeheugen en interessant is dat Google Dalvik vaarwel heeft gezegd. Hiervoor in de plaats komt ART, ook weer een verbetering die snelheidswinst moet opleveren.

Ontgrendelen

Een nieuwe functie die met name interessant is voor smartphone-gebruikers is dat je je toestel met Android 5.0 Lollipop kunt ontgrendelen door deze te laten communiceren met een Bluetooth-apparaat. Je smartphone weet wanneer hij in de buurt is van dit apparaat, wat jouw eigendom is en daardoor hoeft er geen patroon of wachtwoord meer ingevoerd te worden. Ook wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om automatisch, en zonder code, te laten ontgrendelen wanneer je tablet of smartphone zich in een bekend WiFi-netwerk bevindt. Dit alles om het de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken, je ontgrendelt je apparaat namelijk vaak honderden keren per dag.

Delen van en tussen apparaten

In Android 5.0 Lollipop wordt het mogelijk op je ene apparaat te beginnen en op je andere apparaat door te gaan. Luister je bijvoorbeeld naar muziek op je smartphone dan kun je hetzelfde openen op je tablet. Ook zijn bijvoorbeeld recente zoekresultaten op al je apparaten zichtbaar. Daarnaast wordt het nu ook voor smartphones mogelijk om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Zo kun je je smartphone uitlenen aan een familielid zonder dat deze in jouw apps of documenten kan. Ook is er een gastmodus waarvoor je geen specifiek profiel hoeft aan te maken. Een handige nieuwe functie is Screen Pinning. Hiermee kun je het scherm van je tablet of smartphone vastzetten en je apparaat vervolgens aan iemand anders geven zonder dat deze persoon met andere apps of je instellingen.

Notificaties

Zoals hierboven al getoond krijgt het gehele besturingssysteem een make-over qua design, dus ook de notificaties. Maar, ook de functionaliteit van deze notificaties wordt op de schop genomen. Zo wordt het mogelijk om direct vanuit het ontgrendelscherm acties uit te voeren of een notificatie te negeren en zien we de bekende kaarten weer terug. Ook kun je aangeven van welke personen je notificaties wel of niet wilt zien. Google kijkt ook naar het belang van elke notificaties en plaatst deze dus niet meer per se in volgorde van binnenkomst. Dit wordt gebaseerd op welke app de notificatie aanbiedt en hoe jij je toestel gebruikt. Notificaties worden daarbij minder hinderlijk, bijvoorbeeld wanneer je middenin een spel zit. Dan krijg je een zogenaamde heads-up notificatie die eenvoudig genegeerd kan worden.

Kill Switch

Je tablet of smartphone verliezen is pijnlijk, zeker als er ook nog eens informatie opstaat die niet geschikt is voor anderen. Daarom introduceert Google met Android 5.0 Lollipop de zogenaamde Kill Switch. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat je tablet of smartphone alleen terug te zetten is naar de fabrieksinstellingen wanneer hiervoor een wachtwoord of code ingevoerd wordt. Is je smartphone gesloten en activeer je deze optie, dan kan de dief er weinig mee en kun jij je toestel blijven volgen.

Audio en video

Zoals beloofd heeft google Android 5.0 ook geoptimaliseerd voor audio- en videocreatie. Je kunt nu maximaal 8 kanalen aan audio mixen, en Android 5.0 ondersteunt USB Audio voor microfoons en andere accessoire. Ook is er ondersteuning voor OpenGL ES 3.1 graphics en het besturingssysteem bevat nieuwe camera-functies waaronder ondersteuning voor het opnemen van raw-formaten als YUV en Bayer RAW. Niet onbelangrijk is dat ook HEVC-video voor 4K Ultra HD-weergave ondersteund wordt.

Quick settings

Wanneer je met twee vingers van boven het scherm naar beneden veegt krijg je de meest gebruikte instellingen van je tablet of smartphone te zien. Via de snelle instellingen, ook wel quick settings genoemd, krijg je in Android 5.0 onder meer toegang tot een zaklamp, de hotspot-functie en de schermrotatie-optie. Ook kun je snel WiFi en Bluetooth in- of uitschakelen en de helderheid van je scherm aanpassen.

Advertentie

Batterijduur

Niet geheel onbelangrijk zijn de verbeteringen in de batterijduur van je tablet of smartphone. Google heeft in Android 5.0 wederom verbeteringen in het energieverbruik doorgevoerd waardoor je apparaat langer op een volle lading mee moet gaan. Hiervoor wordt Project Volta geïntroduceerd, waarmee Google ontwikkelaars verschillende tools biedt waarmee ze het batterijverbruik in kaart kunnen brengen en verbeteren. Apps die in de achtergrond draaien moeten in Android 5.0 ook minder energie verbruiken, mede doordat ze kunnen aangeven of een bepaalde actie direct of later uitgevoerd kan worden. Dat is echter niet het enige want Google introduceert ook een speciale Battery Saver-modus waarmee de batterijduur verlengd kan worden, onder meer door notificaties uit te schakelen, de processorsnelheid te verlagen of de refresh rate van het display te verminderen. Op een Nexus smartphone zou dit je 90 minuten aan extra werk- of speelplezier kunnen geven. Daarbij wordt voortaan aangegeven hoelang er voor nodig is om je tablet of smartphone volledig op te laden.

Toetsenbord

Eén van de belangrijkste onderdelen van het besturingssysteem is wellicht het on-screen toetsenbord en ook deze krijgt in Android 5.0 Lollipop een make-over. Zo wordt er meer ruimte vrijgemaakt voor de toetsen en wordt natuurlijk het Material Design-principe doorgevoerd in kleur en stijl. Daarbij wordt het duidelijker weergegeven wanneer je een zoekopdracht invoert en kun je ingevoerde teksten eenvoudig en snel delen of zelfs laten vertalen.

Beveiliging

Android 5.0 Lollipop is volgens Google veiliger dan ooit. Zo wordt encryptie van data standaard ingeschakeld op nieuwe apparaten waardoor je gegevens beter beschermd zijn wanneer je tablet of smartphone gestolen wordt. Ook wordt de SELinux-standaard toegevoegd om je apparaat beter te beschermen tegen malware, en is de hierboven genoemde Kill Switch-optie toegevoegd om je telefoon of tablet minder aantrekkelijk te maken voor dieven.

Meer verbeteringen en vernieuwingen

Andere verbeteringen en vernieuwingen in Android 5.0 Lollipop zijn nieuwe quick settings die extra opties bieden, een Do Not Disturb-modus waarmee geluiden en notificaties uitgeschakeld worden en een nieuwe Bluetooth Low Energy-modus waarmee apparaat continu in verbinding kunnen staan maar nauwelijks energie verbruiken. Daarnaast verschijnen onder de recent geopende apps-knop voortaan ook recent geopende websites en locaties en dus niet meer alleen apps. Een handige nieuwe functies is dat je je nieuwe Android-toestel kunt instellen met alle gegevens van je oude toestel door ze, wanneer ze beiden over NFC beschikken, tegen elkaar te houden. Ook kun je een nieuwe Android tablet of smartphone na installatie direct voorzien van de apps die op je oude tablet staan door ze simpelweg automatisch uit de Play Store te laten downloaden.

Beschikbaarheid

Google heeft op het moment van schrijven nog niet bekendgemaakt wanneer Android 5.0 Lollipop precies beschikbaar gesteld wordt voor fabrikanten en de eigen, reeds gelanceerde, Nexus-toestellen. De vandaag gelanceerde Google Nexus 9 en Google Nexus 6, beiden vanaf begin volgende maand beschikbaar, worden standaard al wel met deze versie van Android geleverd. Google laat wel weten dat de Nexus 7, de Nexus 7 (2014) en de Nexus 10 de update in de komende weken krijgen.

Reacties (3)