Google I/O 2019: Android Q met donkere modus en Smart Reply

07 mei 2019 2 Minuten 0 Reacties
android-q-logo

Google heeft Android Q laten zien tijdens de Google I/O 2019. Zo zagen we een donkere modus en Smart Reply vanuit de notificatiebalk. Nieuw is ook Focus Mode, waarmee je bepaalde apps tijdelijk kunt uitschakelen.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2019 heeft Google meer informatie vrijgegeven over Android Q, de opvolger van Android 9.0 Pie.

Als eerste werd er gepraat over de opkomst van opvouwbare smartphones. Alhoewel deze nieuwe smartphones nog niet op de markt zijn, is het wel een ontwikkeling waar Google rekening mee moet gaan houden met een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem. Ditzelfde geldt voor de opkomst van 5g. Vervolgens werd gepraat over Live Caption, waarmee audio van een video direct in real-time in tekst wordt weergegeven.

Smart Reply

Android Q gaat ook werken met Smart Reply. In de notificaties van bijvoorbeeld een berichtje krijg je direct een suggestie te zien van een antwoord. Deze suggesties zijn bijvoorbeeld reacties die je vaak gebruikt, zodat je ze niet opnieuw hoeft te typen. Ze verschijnen direct als suggestie in je notificatiebalk in beeld. Je hoeft dus niet het bericht daadwerkelijk te openen, maar kunt via Smart Reply direct antwoord geven vanuit je notificatiebalk.

Advertentie

Voor de liefhebbers. Een donkere modus komt ook direct naar Android Q. Je kunt direct wisselen tussen de normale omgeving en de donkere modus. Naast de donkere modus wordt ook privacy een belangrijk thema van Android Q. Dit is te zien aan de permissies per app op het gebied van locatie. Zo kun je straks via ‘Location Controls’ direct per app aangeven welke apps je locatie mogen volgen.

Updates voor Android Q moeten straks direct ‘over the air’ worden doorgestuurd. Via een nieuw Android OS framework moet het straks niet meer noodzakelijk om het toestel opnieuw op te starten bij een update, maar kun je deze direct installeren zonder dat je smartphone even onbruikbaar is.

Focus Mode

Android Q krijgt een nieuwe modus genaamd ‘Focus Mode’. Apps die je afleiden van je taken die je graag wilt doen kun je onderdrukken. Alleen datgene waar je mee wilt werken kun je laten weergeven en notificaties van ontvangen. Dit is ook handig als je ’s avonds in bed wordt afgeleid door social media. Met Focus Mode kun je ze gewoon uitzetten en bescherm je jezelf tegen steeds opnieuw je smartphone pakken bij een notificatie, terwijl je eigenlijk gewoon zou moeten slapen. Deze functie komt niet alleen naar Android Q, maar moet later dit jaar ook naar Android 9.0 Pie komen.

De nieuwste beta van Android Q zal later vandaag beschikbaar zijn en je kan tevens meedoen met de beta op vijftien verschillende telefoons van andere fabrikanten dan de smartphones van Google. Hieronder zijn toestellen als de Xiaomi Mi 9, OnePlus 6T, Huawei Mate 20 Pro en de Oppo Reno.

Reacties (0)