Fortnite crossplay: zo speel je op iOS tegen pc-, PS4- en Xbox-spelers

07 april 2018 6 Minuten 0 Reacties
Fortnite crossplay

Fortnite is dé hit van dit moment. Het gratis spel is beschikbaar voor diverse platformen en ondersteunt crossplay. Dit betekent dat je op de iPhone kunt spelen tegen vrienden op de pc, PlayStation 4 of Xbox One. Wat moet je precies doen om Fortnite crossplay te spelen? Je leest het in deze handige gids.

Dé hit van dit moment is Fortnite en dan met name de Battle Royale-modus van het spel. Honderd spelers worden gedropt op een eiland met niets meer dan een pikhouweel. Eenmaal op de grond is het aan de spelers de taak om zo snel mogelijk wapens te vinden en grondstoffen te verzamelen en zo lang mogelijk te overleven.

Er raast een woeste storm rond het eiland, die de spelers op een steeds kleiner speelveld dwingt. Zo komt iedereen na verloop van tijd bij elkaar en is het aan jou de taak om uiteindelijk als laatste van de honderd spelers over te blijven. Fortnite kan solo gespeeld worden, maar ook in teams van twee of vier personen. Het is een mix van een shooter en een bouwgame, waarbij dat laatste misschien nog wel het belangrijkste is. Hoe sneller je een fort of toren kunt bouwen om boven je tegenstander uit te stijgen, hoe groter de kans dat je wint. Hoe hoger je bent in een zelfgebouwde toren, des te moeilijker tegenstanders je kunnen raken. Sinds gisteren heb je op de iPhone geen invite meer nodig. Fortnite is gratis te downloaden op de iPhone en de iPad.

Wat maakt Fortnite nu zo populair? Ten eerste is het spel gratis. Spelers op de pc, spelcomputer of de iPhone kunnen het spel gratis downloaden en direct beginnen. Een Android-versie is in de maak, maar het is nog onduidelijk wanneer deze uitgebracht wordt. Het spel is erg laagdrempelig, waardoor spelers van ieder niveau mee kan komen. Spelers die erg goed zijn kunnen direct in de actie springen. terwijl spelers die net beginnen rustig op een afgelegen plekje kunnen landen om eerst eens rustig wapens en grondstoffen te verzamelen. Een potje duurt maximaal een minuut of twintig, afhankelijk hoe lang je weet te overleven. Zodra je dood bent gegaan hoef je niet te wachten op de uiteindelijke winnaar. Je kunt direct weer een nieuw spel starten. Wat tevens een reden is voor het succes van Fortnite is de mogelijkheid voor crossplay.

Advertentie

Wat is crossplay?

Crossplay staat voor cross-platform play en is de mogelijkheid om op verschillende platformen samen te spelen. Spelers met een PlayStation 4 kunnen bijvoorbeeld spelen op dezelfde server als spelers met een pc, terwijl ook spelers die in de trein zitten met een iPhone het spel kunnen betreden. De enige mogelijkheid voor crossplay die niet werkt op dit moment zijn PlayStation 4 en Xbox One samen. Deze mogelijkheid werkte in het begin wel en Microsoft wilde het zo laten, maar Sony was tegen.

Als mobiele speler ben je wel aan een aantal regels gebonden bij Fornite crossplay. In feite sta je laatste in de rangorde, maar dit is tevens ter bescherming van de mobiele speler. Je kunt niet zomaar als pc-speler op een server spelen met alleen iPhone-spelers. Dat zou niet eerlijk zijn, omdat spelers op de pc veel sneller kunnen reageren dan spelers op de smartphone. Er is daarom sprake van een bepaalde hiërarchie: smartphone > spelcomputer > pc. Mobiele spelers kunnen daarom wel een game joinen van spelers op de spelcomputer en de pc, maar niet andersom.

Epic Games-account linken

Als mobiele speler moet je een Epic Games-account maken tijdens de eerste keer dat je gaat spelen, net als op de pc. Heb je het spel al gespeeld op de pc, PlayStation 4 of Xbox One? Je kunt ook kiezen om verder te gaan met je progressie door te kiezen voor je bestaande account. Zo neem je direct het level en al je verdiende skins en items mee naar de iPhone. Dit bestaande account moet dan al wel gelinkt zijn met het Epic Games-account. Het linken van het platfrom-account naar het Epic Games-account kan op de website van Epic Games.

Als bestaande speler van Fortnite op de iPhone neem je direct je vrienden over van het gelinkte account. Het Epic Games-account werkt als een soort hub. Hierin kun je jouw account linken naar meerdere platformen, om op ieder platform verder te kunnen werken aan je progressie. Daarnaast werkt het als hub voor crossplay. Via het toevoegen van het Epic Games-account van vrienden kun je samenspelen op verschillende platformen.

Spelen met vrienden via Fortnite crossplay

Als iPhone-speler beschik je standaard al over een Epic Games-account en het toevoegen van vrienden is dan ook een fluitje van een cent. Start het spel en ga naar de lobby. Rechtsboven druk je op vrienden. Hier kun je zoeken naar jouw vrienden aan de hand van hun Epic Games-account. Nogmaals, vrienden die op de pc spelen hebben al een Epic Games-account, maar vrienden op de PlayStation 4 of de Xbox One dienen hun PlayStation-account of Xbox One-account te linken naar hun Epic Games-account. Doen ze dit niet, dan zul je niet samen kunnen spelen. Vrienden op de spelcomputer hebben daarom de Epic Launcher voor pc of laptop nodig om vriendschapsverzoeken te kunnen versturen of te accepteren.

Zoek naar vrienden via de knop rechtsboven in de lobby en stuur ze een vriendschapsverzoek.  Eenmaal geaccepteerd staan ze in je vriendenlijst. Nu kun je kiezen om een speler te joinen of iemand uit te nodigen. Iedere speler waar je cross-platform mee wilt spelen dient in de vriendenlijst te staan. Nu kun je aan de slag! Als iPhone-speler sta je echter wel voor een grote opgave. Speel je enkel samen met iPhone-spelers, dan zul je op een server spelen met enkel iPhone-spelers. Iedereen is dan gelijk.

Zit er echter een PlayStation 4- of Xbox One-speler bij, dan speel je op de servers van de spelcomputers. Zitten er zowel iPhone-, spelcomputer- en pc-spelers bij? Dan ga je met zijn allen naar de pc-servers. De eerder genoemde hiërarchie (mobiel > spelcomputer > pc) is hierbij van belang. Laat je hier echter niet door weerhouden. Fortnite crossplay zorgt ervoor dat iedereen samen kan spelen, ongeacht het platform. Binnenkort komt Fortnite ook naar Android, waardoor je nog meer vrienden mee kunt laten spelen.

Fornite downloaden

Download het spel via de onderstaande link en speel samen met je vrienden. Fortnite werkt op iOS 11 met de iPhone SE, 6S, 7, 8, X, iPad Mini 4, Air, 2017 en Pro.

Fortnite

Reacties (0)