Facebook wil eigen apps als standaard aanbieden op iPhone en iPad

28 september 2020 1 Minuut 0 Reacties
facebook-messenger-new

Sinds de release van iOS 14 kun je zelf je eigen browser en e-mail-app instellen. Facebook wil dat Apple nog een stapje verdergaat daarin.

The Information schrijft dat Facebook wederom kritiek heeft op Apple en iOS 14. Eerst was er kritiek op de manier waarop het besturingssysteem omgaat met advertenties en nu vindt het bedrijf dat Apple niet ver genoeg gaat als het om personalisatie gaat.

Enkele hooggeplaatste medewerkers van het sociale medium vragen namelijk of het ook mogelijk is dat iOS 14-gebruikers hun eigen berichtendienst als standaard kunnen instellen, zodat ze bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Messenger. Stan Chudnovsky, onderdirecteur voor alles aangaande Messenger, ziet graag dat Apple daarin Google en Android kopieert, waar gebruikers wel hun standaard berichtendienst kunnen instellen. De huidige aanpak zou namelijk voor een oneerlijke situatie zorgen.

Op Android kan iedereen zelf kiezen voor een standaardapp als het om een berichtendienst gaat. Die app laat je dan sms-berichten versturen en ontvangen. Echter, de standaard berichtenapplicatie van Apple biedt versleuteling aan die een belangrijk onderdeel vormt voor het privacypakket van iOS. De iPhone-maker wil dit soort dingen dus waarschijnlijk niet opengooien, niet zolang het niet gedowngen wordt in elk geval.

Advertentie

Mocht Facebook niet op korte termijn zijn zin krijgen, dan heeft het waarschijnlijk effect op hoe Apple momenteel in de gaten gehouden wordt door regelgevende organen wereldwijd. Verschillende landen doen namelijk onderzoek naar de monopoliepositie van het bedrijf. De rechtszaak tegen Epic Games helpt daar ook al niet in. Apple ervaart nu dus druk van allerlei kanten.

Ondertussen werkt het socialmediagigant natuurlijk nog aan zijn samengesmolten appplatform, waat WhatsApp, Instagram Direct en Facebook Messenger allemaal in samenkomen. Het bedrijf doet dus ook niet geheel zonder reden. En die reden is niet alleen om ervoor te zorgen dat er een gelijk speelveld komt.

Reacties (0)