Europees Parlement wil dezelfde oplader voor Android en iPhone

01 februari 2021 2 Minuten 1 Reacties
lightning-kabel-iphone

Het Europese Parlement wil dat mensen in de Europese Unie allemaal dezelfde oplader gaan gebruiken voor hun smartphones.

Het maakt het Europese Parlement dan niet uit of je een iPhone of een Android-toestel hebt. Tijdens het stemmen over dit idee is er met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen gestemd. Dat betekent dat er nu gewerkt wordt aan een nieuwe, Europese wet. Die moet voor juli klaar zijn. Ook moet er opnieuw over gestemd worden, voordat die geïmplementeerd wordt.

Europees Parlement voor standaardoplader

Smartphone-opladers zorgen voor ontzettend veel elektronisch afval. Niet alleen omdat nagenoeg elke smartphone met z’n eigen oplader geleverd wordt (al stappen Apple en Samsung tegenwoordig meer van dat idee af, ongeacht de reden), maar ook omdat er verschillende opladers voor smartphones bestaan. Naast micro-usb is usb-c heel populair. Dat geldt voor Android-smartphones en moderne iPads. De iPhone is het enige toestel dat nog leunt op de eigen Lightning-verbinding.

Door over te gaan op een standaard, kan dat ervoor zorgen dat er minder e-waste ontstaat. Je hebt immers dan één oplader nodig voor je smartphones, ook wanneer je op een nieuw model overgaat. En dan hoeft het straks dus niet meer uit te maken van welke fabrikant je zo’n toestel koopt. Dat is een tweede voordeel: je hoeft niet meer naar specifieke laders te zoeken. Ook zullen je vrienden en familie vaker een lader voor je hebben.

Advertentie

Er kleeft wel een nadeel aan, zo blijkt uit de reactie van Apple. Het bedrijf denkt namelijk dat die aankomende wet innovatie beperkt. In een reactie tegenover de Financial Times zegt een woordvoerder het volgende.

We believe regulation that forces conformity across the type of connector built into all smartphone stifles innovation rather than encouraging it, and would harm consumers in Europe and the economy as a whole. We hope the Commission will continue to seek a solution that does not restrict the industry’s ability to innovate and bring exciting new technology to customers.

Mocht je meer willen lezen over het wetsvoorstel, dan kun je terecht op de website van het Europees Parlement.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Joseph B

Joseph B
06 februari 2021 om 09:42

Waarom de industrie alles willen voorschrijven. Als alle laders al met een los te koppelen snoer, 5V en USB-C of USB-A zouden zijn, zou dat niet al een zéér grote standaardisatie zijn. Waarom blind staren op de grote. Ik heb veel meer laders liggen van andere merken met elk hun specifiek stekkertje dan Apple en Samsung laders. Minimale specs om uitwisselbaarheid te verbeteren, maar niet verder.

Inloggen