Een tablet met abonnement: Waar moet je op letten? (deel 2)

07 november 2011 7 Minuten 2 Reacties
abonnement-2

Er zijn twee mogelijkheden om een tablet met internet data abonnement aan te schaffen. Zo kun je de tablet bij aankoop al met abonnement krijgen maar je kunt er ook voor kiezen om de tablet in eerste instantie los aan te schaffen en later te voorzien van een SIM-kaart met data abonnement. Voordat je de keuze maakt zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Om de keuze makkelijker te maken hebben we in dit artikel alle belangrijke punten onder elkaar gezet.

Dit is deel 2 van het artikel over het aanschaffen van een tablet met abonnement.
Klik hier om deel 1 eerst te lezen.

4. Een los abonnement of een abonnement met tablet?

Nu je weet dat je een postpaid abonnement wilt worden er nog een aantal keuzes belangrijk. Om te beginnen is het natuurlijk de vraag of je een tablet in combinatie met een abonnement wilt kopen? Wil je dit niet dan kun je gaan voor een losse tablet (met 3G module) en een los data abonnement (sim-only).

Het voordeel van een tablet in combinatie met een data abonnement is dat je bij aankoop een hoge korting op je tablet kunt krijgen, afhankelijk van het abonnement dat je kiest. Bij een abonnement van 30 tot 50 euro per maand kun je de meeste tablets gratis of voor een klein bedrag krijgen. Het nadeel is dat je er dan wel vaak minimaal twee jaar aan vast zit. Wanneer je de kosten per maand gaat vergelijken met de kosten van een sim-only abonnement zul je zien dat de maandelijkse kosten net wat hoger liggen. Dit komt doordat je uiteindelijk wel betaalt voor de tablet maar dit wordt verspreid over de looptijd van je abonnement.

Advertentie

Een compleet overzicht tablets die je in combinatie met abonnement kunt kopen vind je op de productpagina’s in de Tablet Productgids.

Wanneer je kiest voor een sim-only abonnement betaal je dus voor de tablet zelf wel de volledige prijs. Het voordeel is dat je dan zelf de keuze hebt uit het soort abonnement en de looptijd ervan. Zoals hierboven aangegeven zullen de maandelijkse kosten vaak ook iets lager uitvallen.

Een compleet overzicht van alle losse (sim-only) data abonnementen vind je in dit artikel.

5. Looptijd van het abonnement

Een belangrijk element, welke ook de kosten bepaalt van je tablet en/of je abonnement, is de looptijd van het abonnement. Wanneer je een tablet in combinatie met een abonnement wil kopen en zo min mogelijk voor je tablet wilt betalen dan kom je al snel uit op een abonnement met een looptijd van twee jaar. Dit houdt dus in dat je voor twee jaar vastzit aan dit abonnement.

Bij de meeste winkels kun je het abonnement dat je bij een tablet neemt zelf aanpassen. Zo kun je de looptijd naar één jaar zetten. Het nadeel is dat de eenmalige kosten voor de tablet dan fors omhoog zullen gaan. De meeste providers geven bij tweejarige abonnement ook hogere kortingen. Zo kun je soms bij een eenjarig abonnement 4 maanden 50 procent korting en bij een tweejarig abonnement 10 maanden 50 procent korting krijgen. Let dus goed op de voorwaarden en kosten wanneer je kiest tussen een eenjarig of een tweejarig abonnement.

Sommige providers bieden ook de mogelijkheid om een abonnement af te nemen dat je maandelijks op kunt zeggen. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je nergens aan vastzit en kunt overstappen wanneer je wilt, maar aan de andere kant drijft het in de meeste gevallen de kosten per maand weer op.

Wanneer je een sim-only abonnement koopt (dus een losse tablet en een los abonnement) dan is het allemaal iets makkelijker. Je hoeft geen rekening te houden met de kosten voor de tablet en hebt dus meer vrijheid in de looptijd van het abonnement zonder de kosten al te veel op te drijven.

Een compleet overzicht van alle losse (sim-only) data abonnementen vind je in dit artikel. Een compleet overzicht tablets die je in combinatie met abonnement kunt kopen vind je op de productpagina’s in de Tablet Productgids.

6. Datalimiet en download/upload snelheid

Wanneer je gekozen hebt voor de looptijd van je abonnement zijn er nog twee keuzes die je eerdere keuze weer zouden kunnen beïnvloeden. Zo vind je bij de meeste providers abonnementsvormen met verschillende datalimieten en download/upload snelheden. De vraag die hierbij belangrijk is, is hoe jij denkt je tablet te gaan gebruiken. Ben jij een intensieve gebruiker of check je zo nu en dan je e-mail?

Het datalimiet houdt in principe in dat je een maximaal aantal MB’s of GB’s aan data mag downloaden per maand of per week. Wanneer je veel video’s online kijkt, TV programma’s streamt, muziek download, en je Twitter of Facebook vaak bijwerkt dan ben je waarschijnlijk een intensieve gebruiken. Als dit het geval is dan is het verstandig voor een abonnement te kiezen met een aanzienlijk datalimiet of, beter nog, zonder datalimiet. Nadeel is dat je dus meer betaald per maand voor een abonnement waarbij het datalimiet hoger ligt. Let wel dat wanneer je over het datalimiet heengaat de download snelheid beperkt wordt door de provider en je het bekijken van video’s wel kunt vergeten. Ook moet je soms bijbetalen voor de data die je buiten je bundel verbruikt hebt.

Advertentie

We hebben het hierboven ook over abonnementen zonder datalimiet. Dat klinkt natuurlijk zeer aantrekkelijk, maar dat valt in de realiteit nogal tegen. Providers maken voor deze abonnementen namelijk gebruik van een zogenaamde Fair Use Policy. Dit houdt in dat je “onbeperkt” data mag verbruiken maar dat dit niet teveel van het gemiddelde verbruik (bekeken over het verbruik van de andere klanten) mag afwijken. Is dit wel het geval dan zul je een waarschuwing krijgen van de provider. Wanneer je hier geen gehoor aan geeft kun je extra kosten of een lagere download snelheid verwachten.

De download snelheid wordt meestal ook hoger naar mate je datalimiet groter wordt. Dit is dus vaak inherent aan de keuze voor een groter datalimiet. Voor het bekijken van video’s, downloaden van muziek of streamen van content is een hogere download snelheid zeker gewenst. Ook voor gesprekken (audio en/of video) via internet, met programma’s als Skype, is een hogere download snelheid gewenst. Ook de upload snelheid, inherent aan de keuze van de download snelheid, moet hiervoor hoog liggen.

7. De micro SIM-kaart

Je hebt nu alle belangrijke keuzes gemaakt en kunt bijna actie gaan ondernemen, maar toch is er nog één aandachtspuntje, vooral voor sim-only abonnementen. Sommige nieuwe tablets (denk aan de iPad) maken namelijk gebruik van een nieuwe soort SIM-kaart, de micro SIM-kaart. Deze kaart is een stuk kleiner dan de normale SIM-kaart waardoor de normale kaart niet meer in deze tablets past. Alle providers bieden inmiddels de mogelijkheid je abonnement te voorzien van een micro SIM-kaart dus houdt hier rekening mee wanneer je jouw abonnement bestelt.

Nu ben je echt helemaal klaar en zou je precies moeten weten wat voor abonnement er bij jouw wensen en eisen past. Winkels waar je tablet in combinatie met abonnement aan kunt schaffen vind je op de productpagina’s van de desbetreffende tablets en een overzicht van alle losse abonnementen en prepaid pakketten vind je op deze pagina. Wil je de tablet los aanschaffen dan vind je alle winkels en tablets op deze pagina. Succes!

Reacties (2)