Een tablet met 3G (of 4G); zonde van mijn geld?

04 december 2012 5 Minuten 9 Reacties
tethering

Internetten waar en wanneer je maar wilt, ook op plekken waar je even geen wifi tot je beschikking hebt, het mobiele netwerk biedt uitkomst. Wanneer je tablet beschikt over een 3G/4G module is het mogelijk om ook buitenhuis op het internet te surfen middels een mobiel netwerk, dit netwerk wordt geleverd door een willekeurige provider (KPN, Telefort, Vodafone ed.).

Een nadeel van deze constructie is dat je extra moet betalen voor een internet- of databundel. De betreffende provider rekent een bepaald bedrag per maand (abonnement), afhankelijk van de grootte van je bundel, of de hoeveelheid gebruikte MB’s (prepaid). Een tweede nadeel is dat de tablet zélf ook over een hoger prijskaartje beschikt dan een Wifi-only tablet. Het verschil tussen deze twee modellen, kijkend naar de prijs, ligt ommenabij de 100 euro. Deze twee nadelen bij elkaar optellend creëert mogelijk een serieuze overweging om af te zien van een tablet met de toevoeging van 3G/4G.

De oplossing

Wanneer je beschikt over een smartphone met een mobiel internet-abonnement is de kans groot dat je je mobiel kunt gebruiken als zogenaamde ‘Wifi-hotspot’. Dit houdt in dat je je smartphone gebruikt als een soort router. Het mobiele netwerk wordt omgezet naar een Wifi-signaal waarmee vervolgens door een ander apparaat verbinding gemaakt kan worden. Middels deze functie is het ook mogelijk om met een Wifi-only tablet verbinding te maken met een mobiel netwerk. Bij gebruik van deze functie vervallen de twee bovenstaande nadelen en profiteer je toch van het voordeel van een mobiel netwerk. Lees meer over het gebruik van tethering en mobiele hotspot op je tablet.

Natuurlijk zitten er ook nadelen of beperkingen aan de aangedragen oplossing. Zo mag het mobiele apparaat dat fungeert als Wifi-hotspot zich niet te ver van de tablet bevinden en wordt de internetsnelheid verdeeld over twee apparaten dit evenals het alvorens afgesloten abonnement of de in gebruik genomen hoeveelheid MB’s. Maar wanneer deze nadelen of beperkingen niet op jou van toepassing zijn is de Wifi-hotspot het overwegen waard.

Advertentie

Let wel; Zodra je met je tablet het internet opgaat zul je flink wat data gaan verbruiken dus is het verstandig te kijken of je per MB betaalt of een abonnement hebt met een beperkte bundel. Daarbij is het verstandig bij te houden hoeveel je exact verbruikt zodat je geen extra kosten maakt. Sommige providers vereisen ook een losse bundel aan te schaffen voor het gebruik van mobiele hotspot.

Hoeveel kun je besparen?

Allemaal leuk dat ‘geld besparen’, maar hoeveel scheelt het nou daadwerkelijk in je portemonnee? Aan de hand onderstaande vergelijking probeer ik een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen, de uiteindelijke besparing kan echter afwijken omdat er met tal van factoren rekening gehouden moet worden, namelijk:

  • Welke tablet koop ik?
  • Voor welke aanbieder kies ik?
  • Welk abonnement kies ik? (of kies ik prepaid?)
  • Een 1- of 2-jarig abonnement?
  • Welke gebruiksduur van een tablet hanteer je? (1 jaar, 2 jaar, 3 jaar etc.)

In deze vergelijking kies ik voor de nieuwe iPad met Retina display (iPad 4), 32 GB opslagruimte en 4G. Deze iPad variant heeft volgens de website van Apple een totaalprijs van 729 euro. Dit tegenover een totaalprijs van dezelfde iPad maar dan Wifi-only van 599 euro. Het verschil in prijs tussen deze twee varianten bedraagt 130 euro. Daarnaast is het zaak om een voor mij geschikte internetbundel te kiezen. In deze vergelijking maak ik gebruik van een gemiddelde KPN internetbundel van 2000 MB met een looptijd van 1 jaar. Bij het afsluiten van dit abonnement komt je op een maandelijks kostenplaatje van 30 euro. Dit bedrag dient vermenigvuldigd te worden met 12 (het aantal maanden) om mijn jaarlijkse kosten te berekenen. Vervolgens kom ik op een bedrag van 360 euro (exclusief aansluitkosten) dat je jaarlijks af moet dragen aan abonnementskosten.

Nu we de prijs van de tablet en het abonnement op jaarbasis weten kunnen we de vergelijking af ronden. We weten het prijsverschil tussen de twee varianten van de iPad 4 (Wifi only / Wifi + 4G), namelijk 130 euro. Ook weten wat de daarbij horende jaarlijkse kosten zijn van de internetbundel (KPN, 2000 MB, 1-jarig), namelijk 360 euro (inclusief 21% BTW, exclusief aansluitkosten t.w.v. 9,95 euro) per jaar. Deze twee bedragen bij elkaar optellend maakt dat je alleen al het eerste jaar circa 490 euro bespaart door af te zien van zowel een tablet met 3G/4G-functie als een mobiel internet abonnement. Wanneer je toch besluit om gebruik te willen maken van een mobiele databundel en bereid bent daarvoor een abonnement af te sluiten, bespaar je alsnog 130 euro, bij toepassing van de hierboven aangedragen oplossing.

Door dit alles kun je mogelijk honderden euro’s per jaar besparen. Het is dus aan te raden om op zijn minst te kijken naar wat voor jou mogelijk van toepassing is.

Waarom wel een tablet met abonnement aanschaffen

Er zijn natuurlijk ook redenen waarom je wel een tablet met abonnement zou aanschaffen, bijvoorbeeld wanneer je zowel smartphone als tablet intensief naast elkaar gebruikt, niet altijd een smartphone bij de hand hebt, je tablet en smartphone gescheiden wilt houden, in het buitenland eenvoudig toegang tot internet via je tablet wil, of helemaal geen smartphone met internetverbinding hebt. Ook is het mogelijk dat je een smartphone met klein (goedkoop en langzamer) data-abonnement hebt en een grotere en snellere databundel voor je tablet wilt afsluiten. Maar, het is verstandig goed na te denken over of dit het extra geld waard is.

Reacties (9)