De wereld van de smartphones staat nooit stil. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. De nieuwste trend is het gebruik van dubbele camera’s in smartphones. Hiermee bedoelen we niet één camera aan de voorzijde en één aan de achterzijde, maar dubbele camera’s aan dezelfde kant. Deze smartphones worden dual camera phones genoemd. Waar komt deze trend vandaan en waarom is een dubbele camera beter dan een enkele camera?
Oorsprong in de 3d-trend van 2011
Dual camera phones zijn niet helemaal nieuw. In 2011 was 3d de next big thing. Nieuwe 3d-televisies werden door vrijwel iedere fabrikant gelanceerd en veel films in de bioscoop waren enkel nog met een 3d-bril te bekijken. Deze innovatie zagen we ook terug in de wereld van de telefoons. In februari 2011 kwam LG met de Optimus 3D met twee camera’s. Een maand later lanceerde HTC de Evo 3D. Beide telefoons maakten het mogelijk om in 3d video’s en foto’s te maken, waarbij de dubbele lenzen werden gebruikt om diepte te creëren.
Het display leek op dat van de Nintendo 3DS, waarbij de 3d-beelden zonder bijbehorende bril te bekijken waren. Helaas bleek de 3d-trend het niet helemaal waar te maken en werd deze technologie vrij snel weer losgelaten. Het was echter wel het startschot voor de huidige dubbelecamera-trend.
HTC One M8: dubbele camera’s voor het bokeh-effect
Het was HTC dat in 2014 de One M8 lanceerde met een dubbele camera aan de achterzijde. De hoofdcamera van vier megapixel werd ondersteund door een twee megapixel-camera. Hierbij zorgde de tweede camera voor het vastleggen van diepte in de gemaakte foto. Deze werd vervolgens over de foto van de hoofdcamera heen gelegd.
Hierdoor was het mogelijk om scherpe voorgronden en wazige achtergronden te maken, ook wel bokeh genoemd. In de nabewerking was het mogelijk om de focus te verleggen en andere delen scherper of waziger te maken. De lage resolutie van beide camera’s zorgden echter niet voor kwalitatief hoogstaande foto’s. Dit veranderde een jaar later met de LG G5.
LG G5: dubbele camera’s met groothoek
In februari 2015 werd de LG G5 aangekondigd. Dit toestel beschikte ook over een dubbele camera aan de achterzijde. De hoofdcamera had een resolutie van zestien megapixel en de tweede camera beschikte over acht megapixel. De tweede camera maakte foto’s in een groothoek van 135 graden. Dankzij de groothoeklens kun je veel meer van de omgeving op de foto vastleggen. Zeer geschikt voor landschappen, maar ook voor architectuur- en interieurfotografie. In april van 2017 werd de LG G6 gelanceerd. Ook met een dubbele camera.
Apple combineert bokeh en groothoek met de iPhone 7 Plus
Aan de ene kant hebben we de dubbele camera’s van HTC voor scherpe voorgronden en wazige achtergronden en aan de andere kant LG met een hoofdcamera en een groothoekcamera. Wat is er nu beter dan beide technieken te combineren in één en hetzelfde toestel? Apple ging er even goed voor zitten en kwam met een combinatie van beide technieken in de iPhone 7 Plus in 2016.
Dit toestel heeft twee camera’s van twaalf megapixel. De ene camera een zoom van 23 mm, wat onder groothoek genoemd mag worden, en de tweede camera op 56 mm. Volgens Apple kun je dankzij de beide camera’s in- en uitzoomen zonder kwaliteitsverlies, doordat het automatisch overschakelt naar de juiste camera. Het bokeh-effect vinden we ook terug op dit toestel, waardoor het beide technieken gezamenlijk gebruikt.
Huawei en Nokia gaan monochroom met dubbele camera’s
Huawei ging met de P9 ook voor een dubbele camera, maar deed het anders dan de concurrenten. Het toestel beschikte over twee camera’s van twaalf megapixel. De ene camera met een normale rgb-sensor en de andere met een monochroom-sensor dat gemaakt was in samenwerking met Leica. De monochroom-camera ziet geen kleur (enkel zwart-wit), maar wel veel meer details dan een rgb-camera.
Combineer je beide camera’s dan beschik je over foto’s waar meer detail op te ontdekken valt dan bij een enkele camera, ook in omstandigheden met minder licht. De Huawei P10 heeft dezelfde technologie, maar voegt daar het bokeh-effect aan toe. Huawei-dochter Honor bracht de monochroom-techniek naar het middensegment op de Honor 8. Nokia voelde ook wel wat voor de monochroom-techniek en bracht deze, samen met de wazige achtergronden van het bokeh-effect, naar de Nokia 8.
Andere fabrikanten gaan mee in de trend
Sinds de iPhone 7 Plus zien we het bokeh-effect en de groothoekcamera steeds vaker terug op nieuwe smartphones. Samsung introduceerde de dubbele camera’s met bokeh en groothoek op de Galaxy Note 8. OnePlus deed het met de OnePlus 5 en ook merken als Lenovo en Asus lanceren toestellen met dubbele camera’s.
Asus plaatste de dubbele camera’s op de Zenfone Selfie-modellen zelfs aan de voorkant in plaats van de achterkant, om op die manier selfies met wazige achtergronden te kunnen maken. De dubbele camera’s lijken op dit moment door vrijwel alle fabrikanten op nieuwe high-end toestellen geplaatst te worden. Nu de techniek betaalbaarder wordt zien we ook steeds meer toestellen in het middensegment met dubbele camera’s. De dubbele camera-trend lijkt voorlopig een blijvertje.
Waarom wil je dubbele camera’s hebben?
Het menselijk oog is binoculair, wat wil zeggen dat we door twee ogen tegelijk kijken, maar wel vanuit een iets andere hoek. Dit gegeven zorgt ervoor dat we diepte kunnen zien. Probeer maar eens een pen van een bureau te pakken als je één oog dicht hebt. De diepte mist, waardoor het moeilijker is dan wanneer we beide ogen gebruiken. Een dubbele camera werkt ook binoculair, waardoor er diepte in de gemaakte foto’s gecreëerd kan worden wat vergelijkbaar is met een 3d-effect.
Dubbele camera’s die elkaar ondersteunen tijdens het maken van een foto zorgen daarnaast voor een betere beeldkwaliteit. De scherptediepte (scherpte vooraan de foto tot aan de verste punten) ligt veel hoger, waardoor meer detail zichtbaar is. Twee camera’s die elkaar ondersteunen zorgen daarnaast voor een snellere focus en laten je de focus bovendien op een later moment weer verleggen. Afhankelijk van de tweede camera (bokeh, groothoek, monochroom of een combinatie) zijn er effecten aan foto’s toe te voegen. Een dubbele camera geeft niet alleen meer details weer op foto’s, maar geeft de fotograaf ook een grotere controle en verschillende extra mogelijkheden bij het fotograferen.
Smartphone- en tabletdatabase
Ben jij ook enthousiast over smartphones met een dubbele camera? Wij helpen je graag met het uitzoeken van een nieuwe smartphone of tablet.
Reacties (0)