Apple wederom aangeklaagd voor prestatievermindering iPhones

25 januari 2021 2 Minuten 0 Reacties
Apple

Apple is wederom voor de rechter gesleept voor een zaak die bekend voorkomt: het bedrijf zou de prestaties van oude iPhones verminderen, zodat consumenten gedwongen worden een nieuwe smartphone te kopen.

Een Europese consumentenbond heeft Apple in Italië voor de rechter gesleept, meldt Techcrunch. De class-action rechtszaak, waar veel mensen zich voor kunnen aanmelden, staat in het tekenen van vermeende prestatievermindering van oude iPhones. Met de rechtszaak probeert de advocaat 60 miljoen euro los te krijgen van het bedrijf uit Cupertino. Dat komt neer op ongeveer 60 euro per apparaat.

Apple aangeklaagd voor bekende situatie

Dat geld gaat dan naar eigenaars van de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S en iPhone 6S Plus, die tussen 2014 en 2020 de toestellen gekocht hebben. Euroconsumers, een overkoepelende organisatie waar de Italiaanse consumentenbond ook bij aangesloten is, zegt dat die 60 euro genoeg moet zijn voor een nieuwe accu voor de telefoons. Dat is wat eigenaars gemiddeld kwijt zullen zijn.

In een statement laat Els Bruggeman, hoofd van beleid en handhaving bij Euroconsumers, het volgende weten.

Advertentie

When consumers buy Apple iPhones, they expect sustainable quality products. Unfortunately, that is not what happened with the iPhone 6 series. Not only were consumers defrauded, and did they have to face frustration and financial harm, from an environmental point of view it is also utterly irresponsible.

In december waren er al twee soortgelijke rechtszaken in België en Spanje. In een persbericht laat de groep weten dat er ook een vierde rechtszaak aanstaande is, dit keer in Portugal.

Reactie van Apple

Apple heeft in een reactie tegenover de redactie van The Verge een statement afgegeven.

We have never — and would never — do anything to intentionally shorten the life of any Apple product, or degrade the user experience to drive customer upgrades. Our goal has always been to create products that our customers love, and making iPhones last as long as possible is an important part of that.

Het is echter niet de eerste keer dat Apple om deze reden voor de rechter gesleept wordt. In maart moest het bedrijf al een boete van 500 miljoen dollar betalen, waarmee het bedrijf toegaf de prestaties van oudere iPhones te verminderen. In november was het wederom raak, toen 34 staten wederom een rechtszaak aanspande. Ook toen werden de prestaties van oude iPhones verminderd, maar Apple deed dit met het idee de accu juist te besparen. Echter, het bedrijf had klanten hier niet van op de hoogte gebracht, waardoor er een bedrag van 113 miljoen dollar neergelegd moest worden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)