Apple onthult iOS 7 voor iPhone, iPod en iPad: Wat is er nieuw?

10 juni 2013 8 Minuten 7 Reacties
iOS-7-iPhone-feature

Apple heeft vandaag op de World Wide Developers Conference 2013 voor ontwikkelaars tijdens een Keynote-presentatie het nieuwe en veelbesproken iOS 7 besturingssysteem onthuld. Zoals verwacht heeft de mobiele software een grondige facelift gekregen met de nadruk op een simpelere en strakkere vormgeving.

iOS 7: Vormgeving

iOS 7 is op verschillende punten aangepast en verbeterd maar wat meteen opvalt is dat Apple het uiterlijk compleet vernieuwd heeft. Zo zijn de icons een stuk strakker geworden, is het skeuomorphisme grotendeels verdwenen, zijn de 3D-elementen weggehaald en is de kleurstelling in vele apps en elementen compleet omgegooid. Het geheel moet hierdoor rustiger en overzichtelijker overkomen. Ook wordt er opvallend veel gebruik gemaakt van transparante onderdelen waarbij elementen van het besturingssysteem in elkaar over moeten vloeien. Ook het toetsenbord heeft een transparante achtergrond gekregen.

Door gebruik te maken van de bewegingssensoren van de iPad of iPhone kunnen de icons van applicaties onafhankelijk van de achtergrond bewegen waardoor er een soort diepte ontstaat. Je kunt zeg maar achter het icoontje van een app kijken door je iPhone of iPad schuin te houden. Zelfs het lettertype dat standaard gebruikt wordt is aangepast wat ook weer moet zorgen voor een comfortabelere en betere leeservaring. Ook het lockscreen is vereenvoudigd door het weghalen van de ‘slide-to-unlock’ balk en het toevoegen van een minimale tekst.

Advertentie

Ook alle applicaties die Apple zelf ontwikkeld heeft hebben een grote update gekregen qua uiterlijk. Wederom is alles een stuk strakker en eenvoudiger worden, met de nadruk op overzicht en gebruiksgemak. De icons moeten meer overeenkomen qua design. Ook hier zijn weer transparante onderdelen te zien om je een gevoel van context te geven, aldus Apple. Applicaties kunnen nog steeds in mappen geplaatst worden op de homescreens maar deze mappen kunnen nu uit pagina’s bestaan waardoor je kunt bladeren door verschillende pagina’s in een map.

Multitasken is ook vernieuwd binnen iOS 7. Niet alleen ondersteunen alle apps nu multitasking, ook heeft Apple het energieverbruik van deze openstaande apps teruggebracht waardoor je mobiele apparaat langer mee moet gaan. De automatische updates binnen apps worden binnen iOS 7 op een nieuwe manier opgehaald, afhankelijk van onder meer de kwaliteit van de verbinding en het moment van de dag. Je iPad of iPhone kijkt wanneer het ophalen van updates het beste kan en zorgt er dus voor dat dit optimaal gebeurt.

iOS 7: Nieuwe functies

Control Center

Met Control Center, toegankelijk door vanaf de onderkant van je apparaat naar boven te swipen, krijg je toegang tot bepaalde snelle instellingen en toggles. Denk aan je wifi-verbinding, de muziekspeler, Bluetooth of zelfs de zaklamp-functie. Hierdoor hoef je niet meer direct naar de instellingen te gaan. Deze functie moet ook beschikbaar worden vanuit het lockscreen.

Multitasken

Schakelen tussen apps is nog steeds op dezelfde manier mogelijk als in eerdere versies van iOS maar de vormgeving is aangepast. Zo zie je niet meer alleen een rij met icons maar een verkleinde weergave van openstaande apps waar je doorheen kunt bladeren.

Foto app

Wat betreft de foto-app en de mogelijkheden voor fotostream heeft Apple flink wat updates doorgevoerd. De meegeleverde camera applicaties en foto applicatie zijn qua uiterlijk compleet vernieuwd en uitgerust met een aantal nieuwe features. Zo is het binnen iOS 7 mogelijk om filters aan foto’s toe te voegen zoals we kennen van Instagram en is er een ‘Moments’ sectie waarin je honderden of duizenden foto’s gesorteerd en georganiseerd worden aan de hand van tijd, datum en locatie. Middels het nieuwe Airdrop, dat Mac-gebruikers al kennen, wordt het eenvoudig om foto’s uit te wisselen met andere iOS-apparaten of een Mac. Fotostream krijgt binnen iOS 7 ook de mogelijkheid om foto’s te delen met de fotostream van een ander en dus zijn of haar stream te vullen.

Notificatiecentrum

Het notificatiecentrum waarop alle binnenkomende berichten, gemiste gesprekken en afspraken te zien zijn kennen we natuurlijk al van eerdere iOS-versies maar binnen iOS 7 wordt de functie verder uitgebreid. Zo wordt er een ‘Today’ functie aan toegevoegd waarmee je een samenvatting krijgt van de notificaties van vandaag. Ook kun je een kort overzicht zien van afspraken en to-do’s die morgen verschijnen. Het notificatiecentrum is vanuit elk scherm toegankelijk.

Safari

Safari heeft verschillende nieuwe elementen gekregen, waaronder een nieuw uiterlijk dat wederom simpeler en strakker is, een vernieuwde weergave van de tabs waar je als een soort carrousel doorheen kunt bladeren, het gebruiken van simpele swipe-bewegingen om terug te gaan naar een bepaalde pagina, en de standaard full-screen weergave waarbij de adresbalk verdwijnt. Ook worden wachtwoorden en andere inloggegevens automatisch met je andere (Mac en iOS) apparaten gesynchroniseerd middels iCloud Key Chain. Daarnaast is er een Reading list, een lijst met opgeslagen artikelen, en zijn er Shared links met een overzicht van links die vrienden hebben gedeeld op sociale media.

iOS-7-iPhone-Safari-2

Siri

Apple heeft naar eigen zeggen ook Siri flink verbeterd, zowel qua vragen die gesteld kunnen worden als qua opdrachten die uitgesproken kunnen worden. Siri kan nu ook een mannenstem zijn en de stemmen moeten volgens Apple natuurlijker overkomen. Ondersteuning voor Duits en Frans is toegevoegd en later worden er meer talen ondersteund. Daarbij maakt Apple nu gebruik van Bing zoekresultaten en informatie van Wikipedia om je relevante informatie te tonen.

Een zeer interessante feature die getoond werd is de integratie met de boordcomputer van auto’s. iOS toont dan een speciale interface op het scherm van de boordcomputer van je auto. Siri kan vervolgens opdrachten als het voorlezen van berichten of het opstarten van muziek uitvoeren en op het scherm weergeven. De integratie voor auto’s wordt ondersteund door fabrikanten als BMW, Mercedes en Nissan.

Muziek app

Ook de Muziek applicatie heeft een update gekregen, vanzelfsprekend ook met een compleet nieuw en ‘plat’ uiterlijk. Volgens Apple is de nieuwe muziekspeler de beste tot nu toe en komt met het nieuwe iTunes Radio, waarover hieronder meer.

Advertentie

App Store

Binnen de App Store zelf heeft Apple diverse wijzigingen doorgevoerd waarmee het design overeenkomt met het design van iOS 7. Daarnaast zijn er nieuwe filters toegevoegd om interessante applicaties te vinden. Zo kan er nu gezocht worden op leeftijdscategorie, bijvoorbeeld voor kinderen, en kun je interessante apps aan de hand van je locatie laten tonen.

Andere features

Natuurlijk zijn er nog veel meer vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd binnen iOS 7 waarvan we er nog een paar uit kunnen lichten. Zo komt er ondersteuning voor FaceTime Audio waarbij je een gesprek zonder video kunt voeren en worden notificaties gesynchroniseerd met je apparaten. Wanneer je dus op je iPhone een notificatie gelezen hebt verdwijnt deze automatisch op je iPad. Daarnaast worden applicaties binnen iOS 7 automatisch geüpdatet in de achtergrond waardoor je zelf niet meer richting de App Store hoeft. Ook heeft Apple het zogenaamde Activation Lock ontwikkeld waardoor een gestolen iPhone of iPad niet mer geactiveerd kan worden wanneer de dief het apparaat probeert te wissen.

iTunes Radio

iTunes Radio is een compleet nieuwe dienst waarmee Apple de concurrentie aangaat met onder meer Spotify. Met deze dienst kunnen gebruikers muziek streamen naar hun apparaat door te zoeken in een grote bibliotheek, diverse iTunes radiostations beluisteren en zelf stations aanmaken met interessante muziek. De dienst kan gratis gebruikt worden door iedereen met een iOS-toestel maar dan worden er wel advertenties tussendoor weergegeven. Mocht je dit niet willen kun je 25 dollar per jaar betalen en voor gebruikers van iTunes Match is de dienst sowieso gratis. Echter wordt iTunes Radio voorlopig alleen in de VS uitgerold.

iOS 7: Beschikbaarheid

De eerste bètaversie van iOS 7 voor de iPhone wordt vandaag beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars, de bètaversie voor de iPad volgt over enkele weken. In de herfst zal de uiteindelijke versie gratis te downloaden zijn voor gebruikers van een iPhone 4 of nieuwer, een iPad mini, een iPad 2 of nieuwer, en een vijfde generatie iPod of nieuwer.

Reacties (7)