Apple kondigt iPhone X en iPhone 8 Plus aan: dit moet je weten

12 september 2017 5 Minuten 0 Reacties
iphone-x-kleuren

Apple heeft tijdens haar jaarlijkse presentatie niet één, maar twee phablets aangekondigd: de iPhone X en de iPhone 8 Plus. In dit artikel zetten we alles op een rij dat je moet weten over de toestellen.

Dit moet je weten over iPhone 8 Plus

De opvolger van de iPhone 7 Plus wordt de iPhone 8 Plus. Naast de iPhone 8 Plus, is er ook een reguliere iPhone 8 uitgebracht. De Plus heeft een scherm van 5,5-inch en de kleine variant eentje van 4,7-inch. Om die reden gaan we er hier op Tablets Magazine niet veel dieper op in — maar veel eigenschappen van de Plus zijn ook aanwezig op het niet Plus-model. Zo hebben beide apparaten een nieuw lcd-scherm gekregen, maar heeft alleen de iPhone 8 Plus een dubbele camera op de achterkant zitten. De andere heeft een enkele camera.

Qua design zien we weinig tot geen verschillen met de modellen die vorig jaar zijn geïntroduceerd. De afmetingen lijken even groot te zijn en de knoppen en functies zitten allemaal nog op dezelfde plekken. Deze versie van de iPhone heeft nog een thuisknop, met daarin de Touch ID-sensor. Onder de motorkap zit een A11 Bionic-chip. Over het werkgeheugen is niets bekend, maar de verwachting is dat de 8 Plus 3 GB aan werkgeheugen heeft. Qua opslagruimte heb je straks de keuze uit modellen met 64 en 256 GB aan interne opslagruimte.

De Portret Mode, die Apple vorig jaar introduceerde, heeft een nieuwe functie gekregen: Lighting. Deze functie is, net zoals zijn voorganger, nu nog alleen verkrijgbaar in bèta en geeft gebruikers meer controle over het licht. De camera op de achterkant heeft twaalf megapixel en de frontcamera beschikt over zeven megapixel. Verder kun je de iPhone 8 Plus draadloos opladen dankzij de glazen achterkant, en kun je video’s in slowmotion opnemen in 240fps. Ook kun je met de camera 4K-video’s in 60 frames per seconde opnemen.

Verder is de camera geoptimaliseerd voor augmented reality en zijn de gyroscoop en de snelheidsmeter daarop ingesteld. Over een Nederlandse prijs is nog niets bekend, maar we weten wel dat het 64 GB-model een prijs meekrijgt van 919 euro en 22 september te koop is. Daarnaast kunnen iPhone 8 Plus-eigenaars (en de mensen die de gewone iPhone 8 aanschaffen) erop rekenen dat iOS 11, dat nu nog druk wordt getest, vanaf 19 september te downloaden is. Meer over iOS 11 en alle veranderingen en verbeteringen kun je in dit artikel lezen.

En dan nu: de iPhone X

Dit is niet de enige iPhone die Apple heeft aangekondigd. Ook werd de iPhone X officieel onthuld. De X spreek je uit als ‘tien’, aangezien het apparaat het tienjarig bestaan van de smartphonelijn moet vieren. Deze speciale iPhone is straks verkrijgbaar in twee kleuren: grijs en zilver. Het nieuwe Super Retina Display, zoals Apple het scherm noemt, is 5,8-inch groot en loopt van rand tot rand — zowel aan de zijkanten als aan de boven- en onderkant. Net zoals de nieuwe Apple TV 4K ondersteunt de X ook HDR– en 4K-content. Oh, en hij is van oled.

Zoals verwacht is de thuisknop verwijderd. Nu is er een tap to wake-optie: een mogelijkheid waarmee je het apparaat ontwaakt door op het scherm te tappen. Daarnaast is het nog steeds mogelijk het toestel te ontwaken door hem even omhoog te houden. Wanneer je vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt, dan zul je naar het thuisscherm gebracht worden. Veeg je omhoog en wacht je heel even, dan kom je in het menu van multitasking terecht. Verder is de iPhone X draadloos op te laden, ook samen met Apple Watch Series 3.

Siri is aan te spreken zoals je dat gewend bent: met je stem. Maar er is nu ook een extra knop aanwezig (net zoals je een Bixby-knop hebt op de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8). Touch ID schittert door afwezigheid en is vervangen door Face ID, oftewel gezichtsherkenning. De technologie daarvoor leunt op de True Depth-camera, waarmee je je toestel zelfs in het donker kunt ontgrendelen. Onder de motorkap treffen we eveneens de Apple A11 Bionic-chip aan, evenals 3 GB ram, zoals het geval is met de iPhone 8 Plus.

Apple claimt overigens dat de nieuwe camera niet voor de gek gehouden kan worden. Niet door foto’s, maskers of make-up en ook niet als je een hoed of snor draagt. Ook zegt het bedrijf dat de gegevens van je gezicht veilig worden opgeslagen en alleen worden geraadpleegd wanneer je naar het scherm kijkt en actief met het toestel bezig bent. Het scherm ondersteunt verder HDR10 en Dolby Vision, twee standaarden voor de beeldtechnologie. De pixeldichtheid komt neer op 458 pixels per inch, door de resolutie van 2.436 bij 1.125 pixels.

De iPhone X gebruikt de camera niet alleen voor beveiliging, maar ook voor leuke dingen: de Animoji. Dit zijn geanimeerde emoji die je in staat stellen met je vrienden te communiceren. Ze apen jouw gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen na. Ook zeggen de animaties wat jij zegt. Ook de X heeft een dubbele camera van twaalf megapixel op de achterkant zitten en beschikt over dezelfde technologie als de iPhone 8 Plus. De iPhone X is straks met 64 of 256 GB te koop, voor een prijs vanaf 1159 euro tot 1329 euro, en vanaf 3 november beschikbaar.

Meer lezen over Apple?

Apple heeft dinsdagavond Nederlandse tijd een aantal nieuwe producten onthuld. Zo is er de iPhone 8 en iPhone X, waar je hierboven alles over gelezen hebt. Ook is er nog een nieuwe Apple TV 4K, waar je alles over op Homecinema Magazine leest, en de Apple Watch Series 3, waar je meer over leest op Wearables Magazine. Ook hebben we een uitgebreid artikel over Face ID gepubliceerd.

Reacties (0)