Android-smartphones sturen locatie door naar Google, ook als locatiedienst uit staat

21 november 2017 1 Minuut 1 Reacties
andy-android

Google heeft bevestigd dat Android-smartphones al vanaf het begin van 2017 data of je locatie doorsturen naar hun servers. Dat gebeurt zelfs wanneer je besluit de locatiedienst uit te zetten, laat de zoekmachinegigant ook weten.

Android-smartphones sturen altijd data over locatie door

Uit onderzoek blijkt nu dat Android-smartphones altijd de locatie van de smartphone doorsturen naar de servers van Google, zelfs op het moment dat de gebruiker besluit de locatiedienst uit te schakelen. Google heeft inmiddels toegegeven dit te doen en zegt er meteen achteraan dit te zullen stoppen aan het einde van deze maand. Google verzamelt de locatiedata van nabijgelegen telefoonmasten, maar zegt er ook bij dat er niets met die data wordt gedaan. In een reactie laat het bedrijf weten de informatie niet op te slaan of te gebruiken.

Ook al zou Google niets met deze data doen, dan nog kleven er beveiligingsrisico’s aan, aldus beveiligingsexperts. Mensen die niet graag gevonden willen worden – zoals politieagenten of mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld – kunnen mogelijk opgespoord worden wanneer de versleutelde data in verkeerde handen terechtkomt. Elke telefoon heeft immers een eigen id-nummer en dat nummer wordt gekoppeld aan een gebruiker. Het is op moment van schrijven niet mogelijk deze dataverzameling uit te zetten.

Reacties (1)