Google is deze week begonnen met het uitrollen van Android 5.1 voor alle Android-smartphones en -tablets. Daarmee bedoelen we dat het nieuwe Lollipop eerst in Azië werd gelanceerd met de Android One-smartphone en nu dus voor iedereen beschikbaar komt, met als eerste natuurlijk de Nexus-eigenaars. Wanneer andere fabrikant met Android 5.1 aankomen, is nog even afwachten.
Android 5.0 Lollipop
Android 5.0 Lollipop staat in het teken van de, volgens Google, perfecte interface op al je schermen. Deze versie van Android is dus geoptimaliseerd voor zowel kleine schermen als grote schermen, en verschijnt dus op zowel smartphones en tablets als mediaspelers en tv’s. Daarbij biedt deze versie een compleet nieuw design dat door Google als Material Design is omgedoopt, en is er ondersteuning voor 64-bit-processors wat het sneller verwerken van intensieve taken mogelijk moet maken.
Prioriteitenmodus aangepast
De prioriteitsmodus werkt in Android 5.1 nog steeds zoals je gewend bent, met de drie opties om of alles, een aantal of geen apps hun notificaties door te laten sturen. Maar wanneer je hem instelt met 5.1 op je apparaat, dan zul je zien dat er een extra optie is bijgekomen. Je kunt nu niet alleen een specifieke periode instellen waarin je niet gestoord wil worden, maar ook aangeven dat je niet gestoord wil worden tot en met het volgende alarm. Nee, het is geen stille modus, maar Google komt er bij in de buurt. Ook al mag die stille modus snel terugkomen.
Prestatieverbeteringen en Device Protection
Met Android 5.1 heeft Google een hoop prestatieverbeteringen doorgevoerd. Het probleem met het geheugen is nog niet opgelost, dus er zullen nog steeds apps worden afgesloten op willekeurige moment (de momenten waarop het geheugen te vol raakt, doordat Android denkt dat-ie te vol is, terwijl dat niet het geval is).
Google introduceert ook Device Protection. Deze feature zorgt ervoor dat een verloren en gestolen Android-apparaat gesloten blijft totdat de originele eigenaar in zijn Google-account inlogt. Net zoals het werkt bij Apple, werkt deze feature zelfs wanneer de dief de telefoon naar de fabrieksinstellingen terugbrengt. Dit kun je zien als de killswitch van Google, voor het Android-platform.
Notificaties, volumeregeling en onderbrekingen
Wanneer je een notificaties binnenkrijgt, dan verschijnt hij boven in beeld en kun je hem naar rechts of naar links swipen om weg te halen – maar daarmee haal je ook het icoontje uit de statusbalk weg. Vervelend, dus heb je in Android 5.1 de optie om ook naar boven de vegen, waarna de melding verdwijnt, maar de notificatie blijft staan.
Met de volumeknop is het mogelijk om te bepalen hoeveel notificaties je wil binnenkrijgen. Alles, een gedeelte of helemaal niets? Jij hebt de keuze. Dit kon natuurlijk al in 5.0, maar in 5.1 worden de opties iets uitgebreider. Zo kun je nu een specifieke tijd (tussen een kwartier en acht uur) aangeven en zien wanneer de compleet stille modus ophoudt, door een tijdindicatie onderaan.
Daarnaast zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop je de volume van bepaalde apps beheerst. Zo is het mogelijk om de volumeregelaar voor je toestel op te roepen wanneer je bijvoorbeeld naar je muziek luistert. In Android 5.0 kon je enkel de volume van je muziekspeler aanpassen, maar dankzij een extra knopje, die verschijnt wanneer je op de volumeknop drukt, kun je ook heel je toestel beheren. Daarnaast is het mogelijk het volume van je wekker direct in de klok-app te veranderen, door op de knoppen te drukken.
Bellen wordt beter in Android 5.1
Heb je een tablet waar je mee kunt bellen of een phablet in huis? Dan biedt Google voortaan ondersteuning voor features als HD Voice (waarmee het stemgeluid fraaier klinkt tijdens het bellen). Ook biedt de software nu ondersteuning voor twee sim-kaarten. Het is wel noodzakelijk dat de hardware hier al ondersteuning voor aanbiedt. Mocht dat het geval zijn, dan ontgrendel je de mogelijkheden met Android 5.1 voor het eerst.
Wifi-verbindingen met slecht internet worden herkend
Mocht je op een plek zijn waar er wel wifi beschikbaar is, maar alleen met een slechte tot niet werkende verbinding? Dan maakt Android daar in het vervolg notitie van en zal het niet proberen de verbinding automatisch te leggen wanneer je er de volgende keer binnenstapt. In het wifi-menu van je Android-smartphone, -phablet of -tablet staat te lezen dat de verbinding van een specifiek netwerk slecht is en dat het dus niet automatisch verbinding gaat maken. Zo maak je dus geen verbinding meer met slechte wifi-netwerken.
Aanpassingen snelle menu
Eén van de grootste aanpassingen die we hebben waargenomen in Android 5.1, is de uitbreiding van het snelle menu. Het snelle menu zijn de instellingen die je tevoorschijn haalt wanneer je de statusbalk bovenin naar beneden trekt. Wanneer je dat doet, dan krijg je toegang tot instellingen met betrekking tot je wifi-, bluetooth- en mobiele verbinding, evenals de vliegtuigmodus en bijvoorbeeld nog de locatieknop. In de onderstaande video zie je wat er veranderd is aan Android 5.1: dat pijltje naast wifi en bluetooth.
In het Android 5.0 vind je dat pijltje niet. Drukte je voorheen op je verbindingnaam, dan werd je doorgestuurd naar de instellingenpagina. Maar dat werkt straks anders. Onder de knop van de verbinding staat de naam van het netwerk/apparaat. Tap je op de naam, dan ga je naar de desbetreffende instellingenpaginga; tap je op het icoon, dan zet je de functie aan en uit. Er zijn wellicht mensen die niet wisten dat je op de naam kunt tikken om snel toegang te krijgen tot meer opties, dus doet Google daar naar het schijnt wat aan.
Overigens is het nu ook zo dat wanneer je het snelle menu oproept via je lock screen, je aanpassen maakt en het menu naar boven veegt, het apparaat ontgrendeld is (tenzij je hem met een wachtwoord, cijfercombinatie of patroon afgesloten hebt). Voorheen bleef je tablet of smartphone hangen op het lock screen, nadat je het snelle menu omhoog veegde.
Wanneer je straks Android 5.1 op je tablet hebt staan, dan krijg je de optie om die extra toggles (de standaard zes maanden blijven staan) weg te halen. Heb je bijvoorbeeld wel eens je tablet gebruikt als wifi hotspot? Dan heb je dat icoontje onderaan in je snelle menu staan. Duurt het je te lang voordat-ie weg is of wil je hem daar liever niet hebben staan? Dan kun je straks die toggle ingedrukt houden, waarna de optie verschijnt waarmee je hem weg kunt halen. Hoef je ook niet dat vervelende trucje met de tijd uit te halen.
Nieuwe animaties voor de klokapplicatie
Over tijd gesproken: de animaties binnen de klok-app zijn aangepast. Wanneer je de onderstaande video bekijkt, dan lijkt er op het eerste gezicht niet veel veranderd. Opvallend is ook hoe soepel de app werkt en hoe snel je door de pagina’s veegt. Maar gaat hier om de animaties die je helemaal aan de bovenkant van de klok vindt; de icoontjes die aangeven om welke functies het gaat in de app. Zo draait het zandlopertje iedere keer om wanneer je hem selecteert, zien we de wijzers van de klok een volledig rondje maken en zie je het alarm bewegen.
Apps vastpinnen werkt iets anders
Maak je vaak gebruik van de optie apps vast te pinnen aan het scherm? Let dan even op, er veranderen wat dingen. Wanneer je de optie aanvinkt, dan verschijnt er geen dialoogvenster met daarin de uitleg over de optie, met een checkbox waarmee je kunt aangeven of je een pincode wil gebruiken voor het ontgrendelen. De functie gaat uit van je standaard ontgrendelinstelling, en mocht je niets hebben ingesteld dan krijg je bij het aanzetten direct de keuze uit ontgrendelen met een pincode of wachtwoord of ontgrendelen door het tekenen van een patroon.
Daarnaast moet je ook voortaan twee navigatieknoppen tegelijkertijd indrukken: de linker en de rechter knop. Heb je een app overigens vastgepind, dan verschijnt er direct een groot venster met een opvallende kleur die meldt hoe je de vastgemaakte app weer ontgrendeld, maar dan nog moet je het te tekenen patroon of de in te voeren pincode of het in te voeren wachtwoord kennen. Je krijgt dus iets minder vrijheid per app, maar krijgt daarvoor wel in de plaats de zekerheid dat je standaard instellingen over worden genomen. En dat werkt toch iets handiger.
Beschikbaarheid
Op moment van schrijven is bekend dat Android 5.1 Lollipop nu wordt uitgerold voor Nexus-apparaten, waaronder de Nexus 5-smartphone, Nexus 6-phablet en de Nexus 9-tablets. Wanneer de update naar de toestellen van bijvoorbeeld Sony, Samsung, HTC en LG komen is nog niet bekend – sommige toestellen wachten nog steeds op de eerste update naar Android 5.0.
Reacties (9)