Android 12: drie handige functies die er mogelijk aankomen

21 januari 2021 4 Minuten 1 Reacties
android-logo-new

Dit jaar kunnen we Android 12 verwachten voor onze smartphones. De eerste geruchten over nieuwe functies zijn reeds verschenen.

Het moet geen verrassing zijn dat Google elk jaar werkt aan een nieuwe versie van Android; de versie die we dit jaar kunnen verwachten is Android 12. Veel smartphone-eigenaars wachten nog altijd op de upgrade naar Android 11. Ondertussen kijkt de techwereld alweer vooruit wat daarna komen gaat. Officieel is de nieuwste versie van het besturingssysteem nog niet aangekondigd, maar dat betekent niet dat er geen geruchten over rondgaan. De eerste geruchten hebben ons bereikt. In dit artikel delen we de drie meest interessante, mogelijke functies.

Gemakkelijker wifi-wachtwoorden delen

Waarschijnlijk ben je al bekend met de functie Nearby Share. Met die functie deel je heel gemakkelijk allerlei soorten bestanden met mensen in de buurt. Met de release van Android 12 kunnen we mogelijk ook het wifi-wachtwoord delen met vrienden en familie. Nu is het zo dat je een qr-code kunt delen met iemand die vraagt naar het wachtwoord. Dat scheelt al enorm veel werk, aangezien je dus je wachtwoord (dat uiteraard een serie van willekeurig, opeenvolgende tekens is) niet uit je hoofd hoeft op te dreunen. En anders hoef je niet onder je router te kijken.

Met Android 12 kun je het wachtwoord waarschijnlijk dus delen via Nearby Share. Zo kun je ervoor kiezen dat wachtwoord te delen met apparaten en mensen die je vertrouwd. Dat kan dus ook met een tablet die je zelf gebruikt, bijvoorbeeld. Maar de kans is groter dat je het wachtwoord deelt met iemand die erom vraagt. Mogelijk is het zo dat degene die dat wachtwoord opvraagt ook Android 12 op zijn of haar smartphone moet hebben staan, want anders werkt het waarschijnlijk niet. Wellicht horen we hier snel meer over wanneer de eerste ontwikkelaarsversie er is.

Advertentie

Betere opslagmanagement

Een andere functie waar nu al over gesproken wordt, is iets dat app hibernation genoemd wordt. Met die functie is het mogelijk ruimte vrij te maken, door de cache van ongebruikte apps automatisch te legen. Ook andere, onbelangrijke data kan snel verwijderd worden, wanneer Android merkt dat je die ene app al een tijd niet gebruikt hebt. Zo hoef je de app in kwestie niet te verwijderen, waardoor je persoonlijke gegevens behouden blijven. Die app komt dus terecht in een soort winterslaap, tot het moment arriveert dat je hem weer eens opent en gebruikt.

Apps groeperen voor multitasking

Hoewel het al mogelijk is twee apps op het scherm te presenteren, is het ook zo dat het proces dat voor elkaar te krijgen behoorlijk… rommelig. Als je ook niet weet hoe het moet, dan kun je je een ons zoeken naar die optie. Tip voor de mensen die dat graag willen doen: dat regel je via het overzicht van recente apps. Je opent de apps die je naast elkaar open wil zetten, gaat naar dat overzicht en houdt de app ingedrukt die je wil zien. Vervolgens verschijnt er een menu in beeld, met de optie Gesplitst scherm. Doe dit ook met de tweede app en je bent good to go.

Zoals je ziet kan dat gemakkelijker en daar lijkt Google nu aan te werken. Het splitscreensysteem wordt nu App Pairs genoemd. Dat betekent dat twee apps gegroepeerd worden en dat Android de apps ook als één systeemtaak ziet. Wanneer je twee apps groepeert, dan kun je gemakkelijker wisselen naar een andere app — en vervolgens weer terug naar de groep die je net gemaakt hebt. Hoe je de apps groepeert, is nog niet helemaal duidelijk, maar het is in elk geval goed om te zien dat Google werkt aan een oplossing voor het probleem. Het wachten is nu op bevestiging.

Meer informatie

Voor meer informatie over Android 12, kun je de database in de gaten houden. In de komende maanden komt daar ongetwijfeld nog veel meer nieuws bij. En anders kun je terecht in de algemene Android-categorie, voor al het belangrijke nieuws omtrent het besturingssysteem en de apparaten die ermee werken.

Reacties (1)