Tien films die je in 2022 gezien moest hebben

25 december 2022 3 Minuten 1 Reacties
Film_Tien_Prey2

Wat waren de meest in het oog springende filmreleases van het afgelopen jaar? We zetten tien titels op een rij…

The Batman

Waar Christopher Nolan voor The Dark Knight inspiratie haalde uit onder andere Heat van Michael Mann, heeft regisseur Matt Reeves voor The Batman goed gekeken naar de thrillers van David Fincher. Sterker nog: de Riddler is hier in feite gewoon de Zodiac Killer, waarbij Batman de kans krijgt om tevens wat meer van zijn vaardigheden als detective te laten zien.

Prey

Voor het eerst verscheen een Predator-film niet in de bioscoop: Prey debuteerde exclusief op Disney+. De prequel waarin de buitenaardse jager het aan de stok krijgt met een strijdvaardige Commanche (Amber Midthunder) werd echter overladen met goede kritieken. Zelfs castleden van het origineel uit 1987 (Bill Duke, Jesse Ventura) begonnen te strooien met complimenten.

Top Gun: Maverick

Iedereen die Top Gun: Maverick op het witte doek zag prees zich gelukkig dat de studio voet bij stuk hield en het vervolg tijdens de pandemie niet rechtstreeks naar een vod-dienst bracht. Met echte straaljagers, overweldigende luchtgevechten en een gezonde dosis nostalgie leverde Tom Cruise een fraai eerbetoon af aan Tony Scott, de overleden regisseur van het origineel.

Pinocchio

Er verschenen twee Pinocchio-films dit jaar, waarvan eentje een inspiratieloze live-action-versie van de animatieklassieker was. Beter kijk je op Netflix naar de andere variant: een met veel liefde en tijdrovend handwerk gemaakte stop-motion-versie afkomstig van Guillermo del Toro, die voor zijn passieproject teruggreep naar het wat meer duistere Italiaanse kinderboek.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Nicolas Cage op zijn Nicolas Cagest: The Unbearable Weight of Massive Talent was zo’n beetje de ultieme droom van elke filmfan die de carrière van de ogenschijnlijk onbevreesde acteur op de voet heeft gevolgd. Cage speelt zichzelf en vormt een amusante double-act met een superfan (Pedro Pascal) die zelfs een wassenbeeld van Face/Off in zijn huis heeft staan.

The Northman

Indie-regisseur Robert Eggers, die eerder furore maakte met kleinschalig werk als The Witch en The Lighthouse, flikte met The Northman iets dat weinig mensen voor mogelijk hielden: een epische blockbuster die desondanks nog steeds aanvoelt als een arthousefilm. Alexander Skarsgård gaat als Viking op een gewelddadige maar prachtig in beeld gebrachte wraakactie.

Everything Everywhere All at Once

Een onnavolgbaar en absurdistisch werkje met grootse thema’s, dat tussen alle chaos door van genre naar genre springt, terwijl een Aziatische vrouw (Michelle Yeoh, die de boel op de een of andere manier bij elkaar weet te houden) door parallelle werelden reist om het universum te redden. Met ook een welkome terugkeer van Ke Huy Quan (The Goonies, Temple of Doom).

The Banshees of Inisherin

Bijna vijftien jaar na In Bruges vormden Brendan Gleeson en Colin Farrell wederom een duo in een film van Martin McDonagh. Het met toeristen gevulde Brugge werd ingeruild voor de uitgestrekte landschappen van een Iers eiland, maar de combinatie van drama en inktzwarte humor bleef intact, in een vreemd en aangrijpend verhaal over het einde van een vriendschap.

Elvis

Baz Luhrmann (Moulin Rouge!) mocht zijn duizelingwekkende regiestijl loslaten op een film over muzieklegende Elvis Presley (Austin Butler) en diens tumultueuze relatie met de ooit in Nederland geboren manager Tom Parker (Tom Hanks). De transformatie van Hanks is ietwat kolderiek, maar gelukkig vergeet je dat al snel wanneer Butler met zijn heupen mag schudden.

Bodies Bodies Bodies

Voor eigenzinnige horror kun je tegenwoordig terecht bij filmstudio A24, waar ze ook niet bang zijn om onbekend talent een kans te geven. En zo leverde Halina Reijn met haar tweede klus als regisseur – na haar Nederlandse debuut Instinct – een zeer verdienstelijke slasherkomedie af, waarin verwende jongeren een spel spelen waarbij de lijken zich in rap tempo opstapelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.

Reacties (1)