De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten

17 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-TX-65EZW1004-1

Speel je vaak games op je televisie en ben je in de markt voor een nieuwe tv? In dit artikel zetten we de beste tv's van 2017 voor het spelen van games onder elkaar.

Zomaar een televisie uitzoeken voor het spelen van games is niet meer zo gemakkelijk. Er zit tegenwoordig heel wat technologie, in de vorm van hardware én software, waar je rekening mee moet houden. Waar moet je precies op letten en welke tv’s zijn nou geschikt voor gaming? In dit artikel alles dat je moet weten en waar je op moet letten.

Beste tv voor games: lcd of oled?

Omdat plasmatelevisies niet meer beschikbaar zijn, heb je als gamer de keuze uit twee grote beeldtechnieken: lcd (led) en oled. Beide technieken hebben hun voordelen en hun nadelen. Van oled zou je kunnen zeggen dat die de voorkeur geniet. Oled heeft een oneindig contrast, blijkt zeer energiezuinig, heeft een grote kijkhoek en beschikt over een uitgebreid kleurenspectrum. Daarbij is de reactietijd van de pixels hoog, wat positief is voor gamers. Maar er zijn ook twee duidelijke nadelen. Los van de hoge prijzen voor oled-schermen, hebben ze namelijk ook te maken met een lagere lichtoutput.

Lcd led-televisies die beschikken over lcd-schermen hebben als grote voordeel dat ze stukken goedkoper zijn. Ook de helderheid kan flink opgeschroefd worden ten opzichte van oled. Maar deze tv’s hebben natuurlijk ook hun nadelen. Zo is het slechter gesteld met de kijkhoeken (wat jammer is voor offline multiplayer en iedereen om de tv verzameld zit) en de minder diepe zwartwaarden. Op het gebied van motion handling ontwijken de topmodellen lcd led-tv’s en oled-tv’s elkaar niet heel veel, maar een oled-tv is wel net even iets sneller.

Uiteindelijk ligt het er ook maar net aan wat je wilt en hoe hoog je budget voor een nieuwe televisie is. Wil je gaan voor de beste algemene beeldkwaliteit (ook voor de dingen die niets te maken hebben met het spelen van games), dan doe je er goed aan voor oled te kiezen. Is echter high dynamic range een feature waar je veel waarde aan hecht en waar je het maximale uit wilt halen, dan zijn de topmodellen lcd led tv’s een betere keuze. Voor meer informatie kun je alles dat je moet weten oled tv’s en alles over high dynamic range en 4K Ultra HD lezen.

Input lag

Als je al wat langer games speelt, dan ben je ongetwijfeld bekend met de term ‘input lag’. Dat is de vertraging die optreedt tussen het indrukken van de knop op een controller en het uitvoeren van de handeling op het scherm. De input lag kan ervoor zorgen dat je personage in-game traag reageert. Bij schietspellen, voetbalspellen of spellen waarbij je over het algemeen een vlotte reactiesnelheid nodig hebt, kan het dus funest zijn wanneer die lag te hoog is. Over het algemeen is een tv met een input lag van 40ms of hoger niet aan te raden voor de serieuze gamers.

Meer over dit onderwerp en waarom het zo belangrijk is lees je in ons artikel over de input lag van tv’s.

Game-modus

Wanneer je nu een nieuwe televisie koopt, dan ontdek je vaak in de instellingen de zogenaamde game-modus. Deze modus zorgt ervoor dat bepaalde technieken die in de tv verwerkt zitten wel of niet gebruikt worden om de game-ervaring zo optimaal mogelijk te maken. Een dergelijke modus kan ervoor zorgen dat de input lag bijvoorbeeld wordt verminderd door beeldtechnieken uit te zetten die voor vertraging zorgen. Meer over de verschillende modi van een tv lees je in ons artikel over de beste beeldmodus voor je tv.

Curved of flatscreen?

Dit is een kwestie van smaak. In de afgelopen jaren hebben televisies met een gebogen scherm onze redactie niet van een meerwaarde kunnen overtuigen. Sterker nog: televisies met gebogen schermen zorgen voor lagere kijkhoeken (nogmaals: niet handig voor dat potje Mario Kart op de bank) en voor meer reflecties. De keuze tussen een gebogen scherm of een plat scherm is dus puur een kwestie van smaak. Ga je echter voor een computerscherm, dan is het mogelijk een ander verhaal — maar voor je tv voegt het echter weinig toe.

Gamen op je tv

Is gamen op een tv compleet nieuw voor je en ben je op zoek naar meer informatie over wat de mogelijkheden zijn, hoe je moet beginnen en hoe je zelfs games kunt streamen naar je tv? Neem dan ons artikel over games spelen op of streamen naar je tv door. Onthoud: dit artikel is slechts een introductie, er zijn nog meer mogelijkheden vandaag de dag.

De beste tv’s voor games in 2017

We hebben dit jaar een groot aantal tv’s voorbij zien komen. De meeste topmodellen zijn voorzien van de nieuwste features, waaronder HDR en 4K Ultra HD. Maar wat betekent dit voor gaming? Gelukkig steeds meer, nu Sony de PlayStation 4 Pro heeft uitgebracht en Microsoft later dit jaar, in november, haar 4K-console Xbox One X zal uitbrengen. Als je dan toch zo’n moderne console hebt, kun je net zo goed een goede tv erboven hebben staan. Hieronder vind je de beste lcd led en oled tv’s van dit moment, puur kijkend naar het spelen van games.

Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) oled tv

Mocht het je niet kunnen uitmaken wat een televisie kost, dan raden we met gemak de Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) oled tv aan. Op deze televisie kun je niet alleen ontzettend riant gamen, ook op vrijwel alle andere aspecten scoort de oled-tv goed. Wanneer je deze televisie in de game-modus zet, dan is er een input lag van 25,8 seconden en dat is een prima resultaat. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen, ook vanwege het kleurbereik, de zwartwaarden en contrast en natuurlijk de beeldverwerking.

Lees voor meer informatie ook vooral de recensie die we hebben geschreven over de Panasonic TX-65EZW1004 (TX-65EZ1000) oled tv.

Philips 55POS9002 oled-tv

Voor ongeveer de helft van de prijs haal je een andere oled-tv in huis, namelijk de Philips 55POS9002. In de filmmodus heeft de tv een behoorlijke input lag van meer dan 55 ms. Maar wanneer je de game-modus aanzet, dan wordt dat teruggebracht naar minder dan 34 ms. En dat is een uitstekend resultaat. Ook wanneer je HDR aanzet meet je deze waarden. Bovendien voegt Ambilight ook iets toe aan de ervaring: de lampen zijn niet aanwezig genoeg om je te irriteren, maar wel genoeg om helemaal in je game op te gaan.

Lees voor meer informatie ook vooral de recensie die we hebben geschreven over de Philips 55POS9002 oled-tv.

LG 55SJ850V (SJ850V-serie) lcd led tv

Heb je niets met Philips, maar heb je wel ongeveer hetzelfde bedrag te besteden, dan kun je ook deze van LG overwegen voor je games. In de game-mode zakt de input-lag naar 14,5 ms, wat een uitstekend resultaat is — en het beste resultaat binnen dit overzicht. Zelfs wanneer je gamet in high dynamic range (bijvoorbeeld op je PS4 Pro met Horizon Zero Dawn) blijft de teller op dat getal hangen. Bovendien scoort deze televisie goed op beeldverwerking, de brede kleurenweergave en natuurlijk de ruime hdr-ondersteuning.

Lees voor meer informatie ook vooral de recensie die we hebben geschreven over de LG 55SJ850V (SJ850V-serie) lcd led tv.

Sony KD-55XE7000 (XE70-serie) lcd led tv

Heb je een veel kleiner budget, maar wil je daar wel alles uithalen? Dan kom je er waarschijnlijk wel uit met de Sony KD-55XE7000. Deze doorgaans goed beoordeelde televisie scoort misschien niet op letterlijk alle vlakken zo goed als de toestellen hierboven (vandaar ook het prijsverschil), hij scoort wel goed op de eigenschappen die ertoe doen: er is een lage input lag van 20,8 ms, er is een meer dan prima beeldverwerking aanwezig en ook het kleurenbereik is erg breed. Voor minder dan duizend euro vind je niet gauw iets beters.

Lees voor meer informatie ook vooral de recensie die we hebben geschreven over de Sony KD-55XE7000 (XE70-serie) lcd led tv.

Samsung UE55MU6400 (MU6400-serie) lcd led tv

Voor de mensen met een nog iets lager budget is er ook de Samsung UE55MU6400. Deze fijne televisie heeft een mooie beeldverwerking, kan kleuren ontzettend goed in beeld brengen en kan ook nog eens prima dienen als hub voor in je smarthome. Met de game-mode actief zakt de lag naar 17,7 ms en dat is dan weer een topresultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Het is de goedkoopste op deze lijst, maar dus zeker niet de minste.

Lees voor meer informatie ook vooral de recensie die we hebben geschreven over de Samsung UE55MU6400 (MU6400-serie) lcd led tv.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de home cinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

Een projector of beamer kopen: de technische basiskennis
HDR (high dynamic range) uitgelegd

Wil je een (Ultra HD) Blu-ray speler kopen? Dit moet je weten
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch

En wanneer de Xbox One X in november beschikbaar is, onderwerpen we die console ook aan een uitgebreide test.

Reacties (0)