Onze Heilige Koe in films: Ford v Ferrari

25 september 2024 8 Minuten 0 Reacties
Auto artikel
FWD award

De strijd tussen mensen en hun machines staat centraal in Ford v Ferrari, een indrukwekkende film uit 2019. Het gaat om meer dan om de beste racewagen: het gaat om de band tussen mens en machine. Om de Heilige Koe. En dat komt vaker voor in films!

Auto’s in films. Het zijn er veel, met enkele heel beroemde. Niet alleen in Ford v Ferrari, want wie aan James Bond denkt, denkt in ieder geval ook aan zijn Aston Martin DB5 die in de film Goldfinger werd geïntroduceerd. Ook de Batcar heeft vanaf 1966 door zijn bijzondere ontwikkelingen vele generaties weten te boeien en te inspireren! Auto’s spelen in films heel vaak een bijzondere rol.

James Bond’s Aston Martin

De beroemde Aston Martin DB5 werd in Goldfinger geïntroduceerd. Deze auto zou in de latere Bondfilms Thunderball (1965), GoldenEye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), Casino Royale (2006), Skyfall (2012), Spectre (2015) en in No Time to Die (2021) opnieuw worden gebruikt. Het origineel, waarin Sean Connery als geheim agent James Bond zijn missies volbracht, had voor die tijd ultieme technische snufjes, zoals Browning-mitrailleurs achter de richtingaanwijzers aan de voorzijde, hydraulisch uitschuifbare bumpers voor gebruik als stormram, een draaibare nummerplaat met Engelse, Zwitserse en Franse kentekens, een rookgenerator voor het aanleggen van een rookgordijn, een uitschuifbaar kogelvrij scherm om de achterruit mee af te dekken, misschien wel het allereerste navigatie/radarsysteem om auto’s te volgen en natuurlijk de schietstoel om van ongewenste passagiers af te komen.

Rollen

Waarom is dat? Het antwoord is eenvoudig: de auto speelt in de werkelijkheid ook een belangrijke rol. Hij zorgt voor mobiliteit, voor vrijheid, onafhankelijk. En de auto is voor velen hun Heilige Koe.

Symboliek en karakterisering

Auto’s – in films en ook in de werkelijkheid – kunnen dienen als symbolen van status, persoonlijkheid of levensstijl voor mensen. Het type auto dat iemand rijdt, zegt wat over hun identiteit, zoals rijkdom, smaak of beroep. Een strakke sportauto kan in een film bijvoorbeeld het vermogen en de zelfverzekerdheid van een personage suggereren, terwijl een afgedankte oude vrachtwagen andere aspecten van het leven symboliseert.

Actie en spanning

Autobotsingsscènes en actiesequenties met voertuigen zijn kenmerkend voor veel genres, waaronder actie-, thriller- en misdaadfilms. Deze scènes bieden opwinding, spanning en visueel spektakel voor de kijkers.

Setting en sfeer

Vintage auto’s kunnen nostalgie oproepen voor het verleden, terwijl moderne voertuigen het verhaal in het heden kunnen verankeren. Daarnaast kunnen rondrijscènes iconische plekken of schilderachtige landschappen laten zien, wat extra visuele toegevoegde waarde heeft voor de film.

Wending

Auto’s kunnen het verhaal vooruit helpen door het gedrag en acties van personages te faciliteren en te beïnvloeden (denk aan de vluchtauto die niet start). Roadtrips, ontsnappingen en autoritten zijn veelvoorkomende momenten die worden gebruikt om het verhaal te versnellen of relaties tussen personages te ontwikkelen. Daarnaast kunnen auto’s worden gebruikt als letterlijke of metaforische middelen van ontsnapping, bevrijding of transformatie voor personages.

Cinematische esthetiek

Filmmakers gebruiken vaak auto’s vanwege hun cinematische potentieel, waarbij ze profiteren van hun strakke ontwerpen, dynamische beweging en reflecterende oppervlakken. Met andere woorden: auto’s zien er goed uit en zijn de moeite waard om te filmen. Auto-interieurs bieden intieme ruimtes voor dialogen en interacties tussen personages, terwijl exterieurshots van rijdende auto’s visueel opvallend en dynamisch kunnen zijn.

Marketing

En… vergeet het geld niet. Auto’s worden vaak in films getoond als marketinginstrument. Er is een contract met een autofabrikant. Deze samenwerkingen zijn soms de basis voor de financiering van de productie en marketing van de film, terwijl ze ook specifieke automodellen bij het publiek kunnen promoten.

hifi audio banner zwart

Indrukwekkende autoscènes

Hier zijn enkele films die bekend staan om hun spectaculaire autoscènes (wie met ChatGPT aan de slag gaat, vindt er nog vele tientallen meer):

Mad Max: Fury Road (2015). Deze post-apocalyptische actiefilm staat bekend om zijn adembenemende achtervolgingsscènes en waanzinnige voertuigen.

The Fast and the Furious-serie. Deze sensationele autoserie zit vol over-the-top autostunts en spectaculaire achtervolgingen. Vooral films zoals Fast Five (2011) en Furious 7 (2015) hebben indrukwekkende scènes.

Baby Driver (2017). Deze film, geregisseerd door Edgar Wright, heeft een unieke benadering van autoscènes, waarbij de actie perfect synchroon loopt met de muziek.

Ronin (1998). Deze thriller van John Frankenheimer staat bekend om zijn realistische autostunts en intense achtervolgingsscènes in de straten van Parijs.

Drive (2011). Deze donkere  misdaadfilm heeft enkele prachtig gefilmde autoscènes, vooral vanwege de stijlvolle en gestileerde cinematografie.

The Italian Job (2003). Deze misdaadfilm bevat een aantal gedenkwaardige autostunts, vooral de bekende scène waarin Mini Coopers worden gebruikt voor een ontsnappingspoging door de straten van Los Angeles. Leuk weetje: de auto’s zijn elektrisch, omdat Los Angeles geen uitlaatgassen in de metro wilde. Het motorgeluid werd er later onder gemonteerd.

Smokey and the Bandit (1977) – Deze komische actiefilm staat bekend om zijn wilde achtervolgingen en stuntwerk, met name tussen de legendarische auto’s Trans-Am en politievoertuigen.

Gone in 60 Seconds (2000) – Deze film draait om autodiefstal en heeft een aantal spannende achtervolgingsscènes, vooral de climax waarbij een hele reeks gestolen auto’s wordt achtervolgd.

The Transporter (2002) – Deze actiefilm bevat enkele fantastisch gecoördineerde autoscènes, vooral bekend om zijn strakke manoeuvres en snelle actie.

Bullitt (1968) – Deze klassieke politiethriller staat bekend om zijn iconische auto-achtervolging door de straten van San Francisco, met Steve McQueen achter het stuur van een Ford Mustang.

Mission: Impossible – Fallout (2018). Hoewel de “Mission: Impossible” -serie vooral bekend staat om zijn spionage-intriges, bevat deze film enkele opmerkelijke autostunts, waaronder een intense achtervolging door de straten van Parijs.

Transformers-serie. Deze serie staat bekend om zijn buitengewone effecten en spectaculaire actiescènes, inclusief adembenemende autostunts met de iconische robots in de hoofdrol.

Thelma and Louise (1991). Bekende film over twee vrouwen die aan hun leven willen ontsnappen en dat ook doen met een Ford Thunderbird 1966. Legendarisch is de slotscène met een ‘freeze’ van de twee in hun door de lucht schietende auto boven de Grand Canyon. Dit einde zou overeenkomen met de wijze waarop Butch Cassidy and the Sundance Kid eindigt.

Liefde

In films zijn de relaties van de personages met hun auto’s meer dan alleen bezit. Het gaat niet alleen om ijzer en rubber. Door de speciale band met de auto, ontstaat vriendschap, wordt de auto een verlengstuk van de hoofdpersoon, waardoor diepgang en emoties door de filmmaker kunnen worden opgeroepen. De liefde van de hoofdpersoon voor zijn Heilige Koe zie je bijvoorbeeld in de volgende films:

“Back to the Future” (1985). Doc Brown (gespeeld door Christopher Lloyd) beschouwt zijn auto/tijdmachine als zijn grootste uitvinding, die zijn genialiteit, creativiteit en avontuurlijke geest vertegenwoordigt. De auto laat hem tijdreizen en hij kan zijn wetenschappelijke ambities vervullen.

“Cars” (2006) is een beroemde animatiefilm waarin Lightning McQueen de ambitie heeft om de snelste auto ter wereld te worden en de Piston Cup te winnen. De auto vertegenwoordigt zijn dromen van succes, roem en erkenning als racekampioen. Maar gedurende de film leert Lightning de waarde van vriendschap kennen en realiseert hij zich dat er meer in het leven is dan het winnen van races.

“Herbie: Fully Loaded” (2005). Maggie Peyton (gespeeld door Lindsay Lohan) heeft een band met een Volkswagen Kever genaamd Herbie. Ze nemen deel racewedstrijden en de auto vertegenwoordigt vriendschap, loyaliteit en de opwinding van competitie.

“Gone in 60 Seconds” (2000). In deze actiethriller heeft de Randall “Memphis” Raines (gespeeld door Nicolas Cage) een sterke emotionele band met zijn kostbare bezit, een 1967 Ford Mustang Shelby GT500 genaamd “Eleanor.” Hij begint aan een missie om een lijst met auto’s te stelen, waaronder Eleanor, om het leven van zijn broer te redden.

“Christine” (1983). Gebaseerd op de roman van Stephen King, volgt deze horrorfilm een tiener genaamd Arnie Cunningham die geobsedeerd raakt door zijn vintage Plymouth Fury, genaamd Christine. Terwijl Arnie de auto restaureert, vertoont Christine bezitterige en moorddadige neigingen, wat Arnie’s diepe band met het voertuig weerspiegelt.

En zo zijn er talloze voorbeelden van films met daarin een hoofdpersoon die een speciale band met zijn Heilige Koe heeft. En dat is niet alleen in films zo. In de werkelijkheid hebben veel mensen (vooral mannen) een speciale band met hun auto(merk). Dat komt heel sterk terug in Ford v Ferrari, waarin de bekende coureur Ken Miles één wordt met zijn racewagen en deze perfect aanvoelt.

Kortom, auto’s spelen een veelzijdige rol in films: als symbolen, als bronnen van actie en opwinding, als stoere machines, omdat ze er mooi uitzien en/of omdat ze de hoofdpersoon helpen de vijand te overwinnen. De aanwezigheid van auto’s draagt bij aan de algehele impact en aantrekkingskracht van een film. Wie na het lezen van dit artikel een film bekijkt, ziet alleen nog maar de auto’s…

Batmobiel

De “Batcar”, heeft in de loop der jaren verschillende ontwikkelingen doorgemaakt, afhankelijk van de interpretatie van de verhalen in de diverse films, televisieseries, strips en animaties. Elke versie van de Batmobiel weerspiegelt de tijd en de creatieve visie van de makers. Hier zijn enkele van de belangrijkste ontwikkelingen.

Originele Batmobiel (1966):

De originele Batmobiel uit de Batman-televisieserie uit de jaren 60 (Batman gespeeld door Adam West) was gebaseerd op de Ford Futura-conceptauto uit 1955. Het had een opvallend futuristisch ontwerp met vleugelvormige vinnen, een jet-turbine-achtige achterkant en tal van gadgets.

Tim Burton’s Batmobiel (1989):

Voor de Batman-film van Tim Burton bijvoorbeeld werd een nieuwe, donkerdere Batmobiel ontworpen. Dit ontwerp had een agressievere uitstraling met een lange neus en een meer gepantserde uitstraling, passend bij de grimmigere toon van de film. De foto is gemaakt in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Het model bestaat uit meer dan 3000 onderdelen en kost nog altijd enkele honderden euro’s!

Batman: The Animated Series (1992):

Deze animatieserie introduceerde een meer gestroomlijnde, meer gestileerde versie van de Batmobiel, in art decostijl. Het model was slanker en eleganter dan eerdere incarnaties.

Joel Schumacher’s Batmobiel (1995, 1997):

Voor de films “Batman Forever” en “Batman & Robin” werden verschillende versies van de Batmobiel gebruikt, die beide een meer gestileerd, speelgoedachtig ontwerp hadden, met felle kleuren en overdreven details.

Christopher Nolan’s Batmobiel (2005):

Bekend als de “Tumbler”, was dit ontwerp een radicale afwijking van eerdere incarnaties. Het was een militaristisch geïnspireerd voertuig met een tankachtig uiterlijk, ontworpen voor functionaliteit en bruutheid.

Reacties (0)