Zijn Smart TV’s vatbaar voor virussen en malware?

02 november 2012 1 Minuut 4 Reacties
Philips-PFL5007-smart-tv

Smart TV's zijn niks nieuws meer en winnen de laatste maanden flink aan populariteit. De reden hiervoor is dat fabrikanten steeds meer functies aan het Smart TV platform toevoegen. Zo kun je tegenwoordig vrij comfortabel internetten via een ingebouwde web browser, kun je een grote hoeveelheid apps downloaden en kun je communiceren met andere apparaten.

Smart TV’s zijn ook computers

Om van al deze functies gebruik te kunnen maken moet je TV natuurlijk verbonden zijn met het internet. Vervolgens wordt er informatie binnengehaald zoals we kennen van een computer. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een Smart TV een soort computer is met een eigen besturingssysteem maar met beperkte mogelijkheden (in vergelijking met een desktop PC of laptop). Maar, als een TV steeds verder richting een computer gaat, wordt de kans dan ook groter dat er virussen op je TV gedownload en geïnstalleerd kunnen worden?

Deze vraag werd mij onlangs gesteld op het 3DTV Forum en deze vond ik dermate interessant dat ik de grotere TV fabrikanten, waaronder Panasonic, Sony, Philips en Samsung, gemaild heb. Ik heb ze de vraag voorgelegd of Smart TV’s vatbaar zijn voor virussen en wat hier aan gedaan wordt. Hieronder vind je een samenvatting van de reacties, welke overigens allemaal op hetzelfde neerkwamen.

Huidige Smart TV platformen zijn gesloten

Het korte antwoord op die vraag is dat je je momenteel nog geen zorgen hoeft te maken maar geen enkel systeem is immuun voor virussen of malware. Een TV is inderdaad steeds meer een computer aan het worden en net als bij een computer hebben Smart TV’s een IP-adres, een netwerk interface, een processor en een besturingssysteem. Kortom, alles dat een Smart TV een potentieel doel van kwaadwillenden maakt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Anna

Anna
03 september 2013 om 19:48

Hallo,
Met belangstelling alles gelezen over virussen en bugs die niet in de Smart TV zouden kunnen komen. Ik weet echter zeker dat ik wel een bug heb in mijn Smart TV. Kijk altijd The bold and the Beautiful terug. Eén keer stond het niet op de Smart TV (progr. terug kijken) en heb ik via internet op de Philips Smart tv geprobeerd het programma te vinden. Ik heb dat een tijdje aan laten staan, want het zoeken lukte niet erg. Naderhand deed mijn TV vreemd, had opeens een HDMI 3 die veranderde in “Andere” wat ook steeds na het woord PHILIPS bij starten TV versprong in ANDERE en sinds die tijd kan ik The Bold bijna niet meer terug kijken. Bovendien staat er nu rechtsboven in het Smart TV programma bij elke andere terugkijk-uitzending : “AL” maar bij The Bold staat nu rechts bovenin een grote 6 en een SPIDER (spinnetje) (bug?).
Ook op de computer heb ik Uitzending gemist bij RTL 4 geprobeerd die uitzending te vinden, omdat het op de Smart TV niet lukte, dit even per abuis aan laten staan, en later had ik ineens “Delta-Homes “in mijn Mozilla Firefox. Het is er niet uit te krijgen, wel uit mijn registers , maar niet uit Firefox.
Ik probeer het nu via Spy-Hunter….die het al gedetecteerd heeft.
Dus ik weet bijna zeker dat door RTL XL deze bug is binnen gekomen, en waarschijnlijk dus ook in mijn Smart TV. Het enige wat ik daar namelijk via internet probeerde te vinden is het programma Uitzending gemist van RTL XL.
Vraagje: hoe krijg je een bug/virus uit je TV?

Graag uw commentaar.

Groetjes,
Anna

Inloggen


03 september 2013 om 21:27

Beste Anna,
Ik zou contact opnemen met de fabrikant en dit hele verhaal uitleggen. Dit is zo specifiek dat wij hier ook lastig antwoord op kunnen geven.

Inloggen
Anna

Anna
03 september 2013 om 19:54

Graag ook de reacties op het bovenstaande via mijn emailadres laten weten.

Inloggen
Anna

Anna
03 september 2013 om 22:21

Hallo Martijn,

Ga ik ook nog doen, dankjewel. Maar Philips trekt er nogal snel zijn handen vanaf, heb ik al eens eerder gemerkt.

Inloggen