Zijn Smart TV’s vatbaar voor virussen en malware?

02 november 2012 1 Minuut 4 Reacties
Philips-PFL5007-smart-tv

Smart TV's zijn niks nieuws meer en winnen de laatste maanden flink aan populariteit. De reden hiervoor is dat fabrikanten steeds meer functies aan het Smart TV platform toevoegen. Zo kun je tegenwoordig vrij comfortabel internetten via een ingebouwde web browser, kun je een grote hoeveelheid apps downloaden en kun je communiceren met andere apparaten.

Smart TV’s zijn ook computers

Om van al deze functies gebruik te kunnen maken moet je TV natuurlijk verbonden zijn met het internet. Vervolgens wordt er informatie binnengehaald zoals we kennen van een computer. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een Smart TV een soort computer is met een eigen besturingssysteem maar met beperkte mogelijkheden (in vergelijking met een desktop PC of laptop). Maar, als een TV steeds verder richting een computer gaat, wordt de kans dan ook groter dat er virussen op je TV gedownload en geïnstalleerd kunnen worden?

Deze vraag werd mij onlangs gesteld op het 3DTV Forum en deze vond ik dermate interessant dat ik de grotere TV fabrikanten, waaronder Panasonic, Sony, Philips en Samsung, gemaild heb. Ik heb ze de vraag voorgelegd of Smart TV’s vatbaar zijn voor virussen en wat hier aan gedaan wordt. Hieronder vind je een samenvatting van de reacties, welke overigens allemaal op hetzelfde neerkwamen.

Huidige Smart TV platformen zijn gesloten

Het korte antwoord op die vraag is dat je je momenteel nog geen zorgen hoeft te maken maar geen enkel systeem is immuun voor virussen of malware. Een TV is inderdaad steeds meer een computer aan het worden en net als bij een computer hebben Smart TV’s een IP-adres, een netwerk interface, een processor en een besturingssysteem. Kortom, alles dat een Smart TV een potentieel doel van kwaadwillenden maakt.

Reacties (4)