Wat is het verschil tussen een led tv en een oled tv?

04 mei 2012 4 Minuten 0 Reacties
Philips OLED706

Een uitleg over de verschillen tussen de huidige lcd tv's met led achtergrondverlichting en de nieuwe oled tv technieken.

Dit artikel is inmiddels verouderd en bevat niet alle informatie over de verschillen tussen lcd led-televisies en oled-televisies. Klik via onderstaande link door naar ons nieuwste en meest uitgebreide artikel over de oled-techniek en de verschillen met de lcd led-techniek.

LG OLED65GX-lifestyle
Lees ook

OLED – alles dat je moet weten over OLED-TV’s en OLED-technieken

Het lijkt misschien een vraag met een voor de hand liggend antwoord maar voor veel mensen is vooral de naamstelling onduidelijk. Daarbij is de ene techniek al langere tijd beschikbaar en de andere techniek zal binnenkort op de markt verschijnen. Wat is een led tv en wat is een oled tv? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide technieken?

Update: we hebben een nieuw artikel met het verschil tussen lcd led tv’s en oled tv’s online gezet. Met meer informatie over de nieuwste technieken en standaarden.

Led tv's

De term ‘led tv‘ hebben we al een aantal keer behandeld, maar we leggen het nog eens kort uit. Een ‘led tv’ bestaat namelijk helemaal niet. Fabrikanten profileren dit als een nieuwe techniek en het klinkt voor veel consumenten alsof de tv gebruikmaakt van een led paneel, maar zo is het helaas niet. Een led tv is in principe gewoon een lcd tv maar dan met een andere soort achtergrondverlichting. Een ‘normale’ lcd tv maakt gebruik van CCFL verlichting achter het display. Een ‘led tv’ maakt gebruik van led verlichting achter het paneel. Dat is het grote verschil en dat is wat een led tv een ‘led tv’ maakt.

Led verlichting kan rond de randen achter het display geplaatst worden (Edge Lit led verlichting) of in een array direct achter het paneel (Full led verlichting). De laatstgenoemde techniek wordt vaak in de high-end modellen gebruikt aangezien deze in de meeste gevallen voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast zorgt. Het grote voordeel van led verlichting is dat deze tv’s minder energie verbruiken, dunner geproduceerd kunnen worden, en in sommige gevallen een beter contrast bieden. Vooral bij Full led verlichting met een grote hoeveelheid (array) led’s kan een klein deel van de verlichting uitgeschakeld worden voor diepere zwartwaarden. Bij Edge Lit led verlichting kunnen alleen bepaalde led’s aan de zijden uitgeschakeld worden waardoor je midden op het scherm nooit een volledig zwart beeld kan krijgen.

Oled tv's

Oled is, in tegenstelling tot led, wel een compleet nieuwe displaytechniek. Het paneel is daadwerkelijk gemaakt van miljoenen led’s en de toevoeging van de ‘O’ staat voor ‘Organisch’. Dit houdt in dat de led’s zelf licht kunnen genereren om het beeld weer te geven. Oled tv’s hebben dus geen achtergrondverlichting nodig. Om deze reden kunnen ze een stuk dunner en lichter geproduceerd worden dan led/led tv’s.

Daarbij heeft de oled techniek nog een aantal voordelen ten opzichte van led/lcd. De kijkhoeken zijn veel groter dan bij een led/lcd tv, het energieverbruik ligt weer een stuk lager, de helderheid ligt een stuk hoger en het contrast is ook een stuk hoger dan we van lcd/led tv’s gewend zijn. Het grootste voordeel van oled, voor de echte filmliefhebbers, is dat deze techniek die diepste zwartwaarden tot nu toe kan weergeven. Elke individuele pixel kan namelijk uitgeschakeld worden waardoor je nagenoeg perfecte verdeling van donker en licht krijgt. Ook is de snelheid (frame rate) van een oled tv hoger dan een goede lcd of plasma tv waardoor motion blur (wazig beeld bij snelle bewegingen) verleden tijd zal zijn.

Het grote nadeel van oled is dat het een premium techniek is waar je ook een premium prijs voor betaalt. De prijzen komen echter steeds lager te liggen. De eerste oled tv’s hadden nog prijzen van 6.000 tot 10.000 euro, nu kun je al oled tv’s voor prijzen van rond de 2.500 euro kopen.

Bekijk alle recente nieuwtjes over oled tv’s in het oled tv archief.

Update: we hebben een nieuw artikel met het verschil tussen lcd led tv’s en oled tv’s online gezet. Met meer informatie over de nieuwste technieken en standaarden.

Reacties (0)